A pak že to nejde, že tady něco chybí. Myslím, že teď už teda rozhodně ne. Jenže tohle je přesně taková ta věc, u který zjistíš, že Ti chyběla, až když na ni narazíš. Pak už víš, že to bylo přesně ono. A i v tomhle případě se vydáme do Brna, kde to poslední dobou jede celkem ve velkém. Tentokráte si však dáme pořádnou divočinu, která přiloží pod kotel tak moc, že budou lítat saze a možná z komína následně i vyšlehnou plameny. Ale co jsme tady teda všichni tak citelně postrádali. Přeci zběsilou hardcorovou jízdu, která nešetří energií a solidně zandavá. Toho je nositelem stále ještě poměrně nová formace s názvem GxUxTxS, která na začátku května představila svoji první nahrávku nesoucí název Shred By Dawn. Najdeš tu osm hezky řízných válů, co dají dohromady něco málo přes třináct minut a trochu Ti zrychlí svět. Tahle řežba je venku jako digitál s poslechem tradičně na bandcampu, ale podle všeho i jako kazeta s podpisem Morphine Milkshake Tapes. Jestli si tuhle šílenou čtveřici neslyšel, tak právě nastal čas na nápravu. A bude to moc dobrý.

Guts mě prostě baví, i takhle jednoduchý to může být. Baví mě na tom náramně povedená údernost a drzost. Celá nahrávka má takový zvláštní spratkovský nádech a evokuje návrat v čase. Je to jako kdyby kámoši z různých kapel dali z dlouhý chvíle dohromady další kapelu, kde do toho prostě budou hlava nehlava řezat, a nakonec z toho vyleze totální šílenost. A celé by se to s klidem mohlo dít tak před deseti nebo patnácti lety. Neuhlazený a skoro bych řekl i neohrabaný zvuk, a to bez jakéhokoliv negativní podtextu, dává nahrávce podivuhodnou sílu, která se na Tebe vrhne a bude Tě provokovat, podrážet Ti nohy a tahat Tě za rukávy od mikiny. Líbí se mi na tom i ta podivuhodná kombinace melodických částí, kterých však není nějak hodně a neučesaní řežby, který melodii viděla maximálně tak z rychlíku. Trochu mi u toho naskakují Satanic Surfers, a to právě touhle kombinací a urputně špinavým zvukem. A i možná tohle mně vrací zpátky. A rozhodně mi to zvládne vykouzlit úsměv na tváři, protože je to paráda.

Shred By Dawn přináší něco, co bez keců musíš slyšet, jinak vlastně nezjistíš, že přesně tohle Ti chybělo, jak už padlo na začátku. Hardcore a punk tu do sebe pobaveně strkají a naráží a všechno je vlastně ok. Vždyť taky proč ne, že jo. Občas se to navíc urve trochu směrem k fastcoru, ale nikdy ne moc a spíš je to jen takový náznak, který ale posouvá tuhle věc zase o kus vpřed. Navíc to celé kolikrát zní i tak, jako kdyby se kapela nemohla rozhodnout, co vlastně chce hrát. Jedna část by toho ráda šla hezky tvrdě, ta druhá zase nesmírně rychle. Tohle je hardcore punkový polévka, do které někomu upadla zbytek fastcoru, co ležel na poličce. Když si tady k sypajícím a ostrým kytarám přidáš trochu lopaťáckýho (ani tady to není myšleno nikterak negativně, to jen na srozuměnou) a nakřáple hrubýho vokáku, tak výsledný produkt je prostě strhující. Navíc, to ještě celkem citelně smrdí po skejtu, a to už je úplně konec, protože něco takového Tě prostě skopne ze židle a dá Ti jednu nebo i dvě facky na začátek. Nemůžu se tady zbavit pocitu, že tahle věc se ještě víc rozleží a bude z toho nakonec něco, co budeš pouštět každou chvíli. Právě ta už zmiňovaná drzost a vyzývavost, možná i provokace, tak to jsou ty nejsilnější zbraně, kterými Guts hodlají nastolit nová pravidla nového řádu. Můžeš být při tom, když budeš chtít. A věř tomu, že chtít budeš.

Guts prostě přinesli na svojí prvotině skvělý materiál, který Ti nedá spát. Ten špinavý a drnčivý zvuk mě totálně dostává a vlastně celou desku charakterizuje. Čiší z toho radost, energie, ale i sranda, což ve výsledku funguje více než dobře. Tohle je přesně ten matroš, kdy máš neodbytnou chuť se vrhnout do kotle a vykopávat ruce i nohy na všechny strany. A vůbec v tu chvíli nepřemýšlet nad ničím jiným než nad tím, jestli ještě zvládneš další vál nebo už máš dost. Jestli bych si měl označit nějakého černého koně mezi nahrávkami ze zatím probíhajícího roku, tak Guts jsou tím vhodným kandidátem. Co je zatím s bohuželem, je živý set, který se mi zatím nepodařilo zastihnout. Takže jen doufám, že náhrada bude v tomhle ohledu sjednána brzo. Na co ale není třeba čekat, tak poslech Shred By Dawn, který můžeš rozjet okamžitě a asi by to bylo i záhodno. Protože jestli Ti tohle ještě neprošlo ušima, je to zatraceně velká chybě. Takže se teď hezky zastav, dej si pár dechových cvičení a už to naplno rozjížděj.