Jsou věci, který se objeví vlastně z ničeho a během chvíle je kolem nich docela dost humbuku. Jsou věci, který prostě neututláš. Tohle je jedna z nich. Nezadržitelná jízda, co nahání hrůzu už jen tím, že se o ni zmíníš. A není ani moc divu, když tasí z rukávu jedno eso za druhým a šermuje Ti prsty před očima. Řeč tady je o pražské sebrance Interpunkce, která na začátku července představila svůj nový materiál s názvem Nenávidět srdcem, milovat nožem. Ten si můžeš v digitální podobě dopřát na bancampu, ale najdeš ho i jako kazetu a vinyl. Vinylovou verzi si vzali na starost v DIY Kolo Records, S kudlou v zádech a v Ultima Ratio records. Kazety pak nesou podpis Šváb records. No a co na Tebe čeká? Neskutečná řežba, která Ti zkroutí ruce i nohy. Šest válů, deset minut a pořádný tanec, z něhož se budeš vzpamatovávat pěkně dlouho.

Není to ani tak dávno, konkrétně loni na podzim, co tahle pražská parta šílenců vypustila do světa ultimátně dobrý splitko s Orlovskou grindviolence drtičkou Marne a už je tady s novým počinem. A opět je to skvělý, opět to mocně tlačí na pilu, opět to má brutálně ostrý zuby. Ani nevím proč, ale Interpunkci jsem měl nějakou dobu za prachobyčejnou punkovou bandu, která si slovo punk musela dát i do názvu jako to kdysi dělaly asi všechny skáčkový kapely, co všude cpaly ty tři pro někoho divný písmena. Jenže tohle je klamání tělem, a i když je a pořád asi i bude můj vztah k Interpunkci přinejmenším podivný, tak poslední dvě věci, co tihle magoři vyprodukovali, jsou bez debat skvělý. Samozřejmě i předchozí nahrávky mají sílu trhaviny, ale dva poslední zářezy jsou přeci jen někde trochu jinde.

Nenávidět srdcem, milovat nožem servíruje kurevsky rychlou a přímočarou rubanici, která hyperaktivně krouží kolem Tebe. Nemůžeš ji zastavit, nemůžeš s ní udržet krok. Můžeš jenom uvolnit cestu a sledovat, co se bude dít. Tak to prostě je a takhle si to budeš muset zapamatovat. Není jiná varianta. Celkem často se používá pojem neřízená střela, ale právě tady se to hodí skutečně jak prdel na hrnec. U Interpunkce nikdy vlastně nevíš, s čím dalším přijde, co bude následovat. A ani bych se nedivil tomu, kdyby to nevěděla kapela samotná. Můžeš se tak dočkat spousty věcí a je potřeba se na ně jakž takž připravit, i když to zcela pochopitelně půjde dost stěží. Tahle neřízená střela Ti dá zabrat a zvládne Ti ukázat, jak vypadá kontrolované, ale místy i nekontrolované šílenství, kdy už přestáváš přemýšlet nad významem celé řady věcí. Interpunkce nevydrží v klidu, tohle slovo není ve zdrojovém kódu. Tady existuje jen chaos, byť je někdy solidně redukován nebo s ním i jde pracovat. Ale spíš ne a spíš mysli na to, že Ti polezou oči z důlků.

Nenávidět srdcem, milovat nožem ale není jen rychlá a přímočará záležitost. Je to taky hodně nasraný, ostrý jako dvě břitvy a krásně špinavý. Je to uřvaný, drnčící, neurvalý, humpolácký. Hardcore punk poháněný raketovým motorem. Tady se brousí hrany a jde se až na totální dno. Když si k tomu všemu přidáš ještě štiplavý a jedovatý texty, co tepou nejen do společenských témat, tak Ti najednou vznikne hodně nestabilní směs, kolem které je lepší chodit pod špičkách. Odjistit to tady znamená pořádně nevybíravý střet. Jestli chceš zrovna zjistit, jakou chuť zem pod Tvýma nohama, dostaneš tu jedinečnou příležitost. A jestli nic takového nechceš, tak máš smůlu, protože se nikdo vlastně ptát nebude. Strašně mě na novince, ale nejen na ní, baví ta nepředvídatelnost a nezkrotnost, ten zběsilý tah na branku, ten přísný klepec. Baví mě na tom i fakt, že celá nahrávka chvíli nepostojí na místě. Než se stihneš ohlédnout, je za Tebou, před Tebou nebo Ti z boku klepe na rameno. Je to něco, co se absolutně vymklo kontrole a nezbývá než to sledovat.

Navíc, jakmile začneš mít v hlavě texty, budeš je tvarovat a budeš o nich dokola přemýšlet, je všechno v tom nejlepším pořádku. Pro mě osobně je to jasná známka povedeného výtvoru, který se Ti dostane pod kůži, ale i do hlavy. A takových věcí není asi nikdy dost a v současné době jsou nepochybně potřeba. Sečteno a podtrženo, pokud toužíš po něčem ve smrtící tempu, s texty, co mají hlavu a patu a co je krutopřísně ostrý, tak už je Tvá touha u konce. Můžeš tu obojí nebo ani jedno, můžeš nenávidět srdcem, milovat nožem. Tak se ukaž, Interpunkce je připravena. Jak se na tom Ty se ukáže dost rychle.