Jihlavská grindcore/powerviolence trojice Øblast vtrhla na tuzemskou scénu tvrdé hudby jako neřízená střela a postupně začala rozsévat zkázu a řídit destrukci míst, kam zavítá. Nová krev, ale známé postavy z Jihlavy a jejího okolí, která se Ti postará o parádní zážitek, ale bude Tě u toho chtít roztrhat na kusy. Absolutně nekompromisní, temná, rychlá a zdrcující jízda, co Ti nedopřeje ani vteřinu odpočinku. Naprosto žádné slitování, místo toho maximální zápal a zdrcující síla. Powerviolence a grindcore v nemilosrdném souboji o nadvládu, kdy přesně nevíš, kdo má vlastně navrch, ale moc dobře tušíš, že po tom celém zůstane jen spálená půda. Tahle směs je totiž extrémně výbušná a nestálá. Na svém kontě mají tihle šílenci aktuálně dvě nahrávky a pomalu chystají i nějaký ten nový materiál. O tom, jak Øblast vznikla, co nám chce sdělit, o politice v hudbě a postojích, ale i současném stavu tvrdé hudby v Jihlavě se rozepsal zpěvák Ondra. Rozhovor vznikl během prosince, což ber jako k info k časovým údajům, kterých v tomhle povídání několik najdeš.

Můžeš na začátek říct něco málo o tom, jak Oblast vznikla?

Ahoj Pepo. Na začátek děkujeme za prostor a zájem nás vyzpovídat!:)
Oblast vznikla na hrobě Raving Ed, který ukončil svoji činnost posledním koncertem v dubnu 2019, a to odchodem bubeníka Frišty, jinak stálým sypačem Průmyslové smrti. Zdravíme :-). Oblast se zformovala na podzim roku 2020. Já naskočil do rozjetého vlaku na podzim roku 2021 místo Lutera, který byl v Oblasti prvním řvounem. Bohužel dlouho bojoval s démonem alkoholem, který vyhrál bitvu nad jeho životem. Zdravíme tam nahoru Lutere!

Představíš jednotlivé členy Oblasti, případně klidně rovnou řekni, jestli už někde předtím hráli a kde. Samozřejmě pokud chceš, protože ne každý rád vytahuje hráčskou minulost…

Začnu naším vrchním sypačem Krácou. Ten dříve sypal v E.R.C.P., crust/grind ze Štok u Jihlavy. Tam řval i výše zmíněný Luter. Momentálně má Kráca ještě nějaký rock/blues projekt se staršími pány.
Ondra – kytara, hrál na kejtru v Raving Ed a měl milion noisy/gore/grinding projektů jejichž názvy mi unikají. Jo, jeden si pamatuju… SNUFF…
Já: Ondra – řev… To bude složité prolínání dvou Ondrášů při odpovídání :-). Já řval v Raving Ed. V dřívějších dobách stojí za zmínku Neschopnost Žít (moje první kapela, prasopal Jihlava s Cejnym co pak hrál např. v  Rapsod či Láje), Via Tempesta (thrash/punk Polná/Jihlava), Embargo (metal/punk Štoky/Jihlava) ve všech zmíněných řev…

Jak bychom mělx vůbec název Vašeho uskupení číst/vyslovovat? Setkal jsem se i ze zajímavou variantou „zero blast“ 😊 ?

Určitě bych to nechal na posluchačích, jak si náš název vyloží či přeloží. ZERO BLAST mě ale pobavil 😊. Ve smyslu rýpnutí si do Kráci, aby zrychlil hehe… Za mě Oblast evokuje například oblast zasažená válkou od Lahar. Sektor zasažený jakoukoliv zkázou, utrpením, jež se prolíná v našich textech. Samozřejmě nutnost škrtnutého O… hehe. Po koncertě v Trutnově jsme dostali označení „Feastem pro chudý“… Takže tak :-).

Loni podzim (2022) jste vydali svoji první nahrávku a letos na jaře (2023) jste stihli druhou, chystáte aktuálně nějaký další a třeba i delší materiál?

Určitě chystáme, a to na jaře 2024. Opět půjdeme za Otynem do Davosu, kde se cítíme jako doma a jsme vždycky náramně spokojený s přístupem a konečným soundem! Zdravíme Otyna. Delším materiálem si nejsem zcela jist. Nový songy jsou čistý power violence :-). Tudíž to vidím na dosti krátký materiál ala bedroom power violence hehe…Takže to chce ještě trochu času, než se dopracujeme k většímu množství songů a déle hrajícímu materiálu.

Nemůžu se nezeptat, jestli máte nějaké plány dostat Vaše skladby na nějaký fyzický nosič?

Mým snem je někdy naši tvorbu přenést na vinyl. A koho ne viď. Kór v dnešní době reedic, bootlegů atd. Na vinylu dnes vychází vše. Takže, to chce ještě určitě čas a jestli k tomu někdy dojde, chci si s tím maximálně vyhrát. S Oblastí jsme dostávali nabídky, jestli nechceme vydat kazetu. I ty ses nás už dvakrát ptal :-). Na poslední zkoušce jsme o tom mluvili a asi bychom do té MC kazety i šli. Nějaký nabídky :-)?

Jak je to s tou podobností přebalu prvního Dema s albem od Risposty, můžeš to nějak vysvětlit?

Podobnost přebalu Risposty jsem si musel vygooglit. Nikdo z nás totiž není zarytým posluchačem crustu. Tudíž podobnost přebalu je opravdu jen náhodná :-).

Co reflektujete ve svých textech? Z první nahrávky člověk snadno získá dojem, že to jsou pro Vás hodně ožehavá témata a že k nim přistupujete s velkým nasráním, abych tak řekl?

Ve svých textech reflektuju momentální nasranost na dané téma. Málokdy se mi povede napsat text, aniž by mě něco nesralo tak, že o tom musím napsat. A textaři jistě vědí, že to jde mnohem jednodušeji, když nasraná hlava hrne myšlenky na papír než hlava klidná. V podstatě bychom mohli říkat, že hrajeme Vegan core s ohledem na převládající vegan tématiku v textech. Pro mě je tahle tématika určitě důležitý poselství s vnitřní bolestí, i když tomu na koncertech není rozumět, ale kdo chce, tak si texty na bandcampu jistě přečte. Zaobaleně je to frustrace ze světa kolem nás. Zároveň se snažím, aby se nad tím posluchač/čtenář  trochu zamyslel a hledal ten point. Jistě, ne u všech to jde, neboť jsou některé přímočaré.

Dokážete oddělit hudbu a texty, tedy trochu zaobalená otázka, jestli patří politika do hudby? 😊

Politika do hc/punku odjakživa patřila a patřit bude. Vždyť na tom je tato subkultura vystavěna od základního kamene. Za mě je hudba a texty určitě jeden neoddělitelný celek, který v člověku musí rezonovat. Nedokážu pochopit, jak někdo dokáže oddělit hudbu a neřešit text. Samozřejmě, můžeme zabrousit i mimo vody hc/punku, ale i přesto nedokážu poslouchat kapelu, která bude hlásat v textech hovna. Teď mi promiň, ale třeba gore je jedna z těch variant. Ať už je to převlečená sranda, tak i přesto mi to nejde pod nos. Jako celek bych to viděl, že nechápu lidi, co poslouchají kapely a texty jsou jim u prdele. Ať už má kapela texty za hranou či někdo z kapely si sere do huby a dělá něco nepochopitelného viz kauza Anti Flag. Je to fakt na hlavu, když lidi dělají, že to nevidí a dál uctívají svoje idoly. Bliju z toho a celkově mě nasírá lhostejnost lidí. Zasraná ignorance, žádná tolerance. Mrtvá budoucnost. Pak tu máme ještě variantu, kdy jsou texty super, ale hudba stojí za hovno…. 🙂

Co je podle Tebe důvodem toho, že se lidi nezajímají o nějaký background a právě třeba texty nebo postoje členů kapel neřeší?

Tak určitě je to dnešní dobou. Bráno všeobecně. Lidi už se tolik nezajímají o postoje či texty kapely, protože dnešní dostupnost nahrávek a přesycenost trhu má za příčinu lenivost posluchače. Lidi chtějí, aby se jim hned všechno líbilo na první dobrou a úplně teď vidím to scrolování nahrávek, dokud tam nepadne ta co zaujme a bude se líbit. Samozřejmě jen tóny, proč bych četl text že jo.

Dřív, za mého mládí… hehe, kdy člověk objevoval nový kapely, zkoumal je do hloubky. Jejich postoje, texty a proseděl hodiny u počítače brouzdáním po MySpace. Hodiny myšleno doslova, jelikož internet v té době opravdu nebyl rychlý viz můj první poslech Culpa Mia od Despise You. Byl jsem úplně nervózní z toho, že jsem o nich nemohl nic najít. Byli vlastně jen studiová kapela zahalená temnotou. Tím víc, když ještě svůj styl nazývali Hatecore. Člověk chtěl rozluštit, jestli taková kapela z takového prostředí můžou být náckové…hehe. Teď jen ventiluju myšlenky z té doby.

Ale snad čtenář pochopí, co tím myslím. Zároveň se stali mojí nej kapelou na dlouhou dobu. Lidi dřív více prahli po tom se o kapele dozvědět víc, protože nebyla taková dostupnost nahrávek. Zároveň vycházelo mnohem více fanzinů, kdy člověk našel vždycky něco nového. Tím chci říct, že lidi byli dříve mnohem aktivnější. Dnešní doba Ti všechno naservíruje pod nos. Což je v podstatě i škoda.

Myslíš, že se ještě umíme vyhnout určitým klišé, která jsou spojena s konkrétní subkulturou? A klidně to ber jako volný prostor k nějakému hlubšímu vyjádření.

Dobrá a zároveň těžká otázka. Myslím, že určitým klišé se vyhnout nedá. Neboť určuje danou subkulturu. Ať už začnu oblíbeným tričkem kapely na koncertě nebo zabrousím do politických postojů, názorů, práv zvířat, veganství, SxE. Zajeté klišé, které nás formuje jako celek. Subkulturu, která člověku dává prostor se vyjádřit v jisté míře po svém, ale taky do jisté míry v opakujícím se kolotoči myšlenek. Když se vrátím opět k textům. Tam se vlastně neustále dokola opakují témata, která bezmyšlenkovitým opakováním ztratila smysl. Vždy se ale najdou výjimky! Jen doufám, že stále budou přicházet nový lidi, kteří poznají hc/punk do hloubky a ten neumře. Budou vznikat nový kapelky, hnutí a jako celek to pojede dál. Věřím, že pořád tady bude ten chtíč postavit se proti proudu, vybočit ze stáda. Ta malá potřeba revolty, vyjádření sebe sama.

Jste z Jihlavy a jihlavská scéna byla vždycky dost aktivní a taky dost jiná, zvlášť v určitou dobu. Nebo mi to tak přinejmenším přišlo. Jak to v Jihlavě a třeba blízkém okolí vypadá s tvrdou hudbou aktuálně?

Aktuálně to vypadá tak, že momentálně jsme asi jediná nová kapela, která v Jihlavě a okolí hrne rychlejší styl. Neberu samozřejmě zajetou Průmyslovou Smrt. Zdravíme kluky :-). Frišta má gore grind hit tancovačku Forever Krang, ale myslím, že hrajou dosti sporadicky. Novinkou je YUA – instrumental post metal, kde na kytaru hraje Peťák z Průmky. Ale zatím jen zkouší. Jinak, Láje do toho šlapou v nové sestavě, pak tu jsou atmosferičtí Vadum z Havlíčkova Brodu. Víc mě nenapadá nebo se ke mně ještě nedostalo info o nějakém novém projektu.

Funguje v Jihlavě nějaký prostor, který by se zaměřoval přímo na punk/hc/grind atd ? Na tohle se ptám celkem záměrně, ale rád se dočkám i nějakého překvapení.

Po zrušení klubu Bezvědomí, který si za dobu svého trvání vybudoval jméno, nic jiného nevzniklo, neboť není kde. Štěpi, zakladatel Bezvědomí, má teď Cafe Etage, kde se snaží i za stížených podmínek jet dál a aspoň nějak zachovat koncertní úroveň Jihlavy v hc/punk/grind scéně. By the way též další řvoun v zaniklých Raving Ed! Jinak je tady Dclub, ale to je spíš typ klubu na diskošky, rapy a zábavovky. Zvuk na hovno, tak či tak. Dále prostor Dirty Family. Patří maníkovi co vlastní Dirty Family tattoo. Průmka tam teď slavila 20let, kde jsme s OBLASTí hráli. Je to fajn prostor, ale musíš si tam všechno dotáhnout, včetně barmanů za bar se vším všudy. Jeden koncert jsme zahráli „na zkušebnách“ v areálu starého komplexu fabriky Motorpal. Bylo to tedy mimo zkušebny a v rohu holé místnosti, kde to byl ultrahluk. Tím končí jihlavský výčet prostorů k pořádání hc/punk koncíků.

Poslední dobou jste se docela, pokud jde o koncerty, rozehráli a rozjezdili po republice, co za tím stojí?

Stojí za tím, že moc neřešíme cesťáky… hehe. Neee, sranda. Toť otázka. Možná za tím je potřeba poslechnout si novou rychlejší kapelku, když zrovna moc kapel tohoto ražení nevzniká. My si samozřejmě moc rádi vždycky zahrajeme a koncerty neodmítáme. S tím rozehráním/sehráním máš pravdu. První koncert dopadnul skvěle, ale za to pár dalších bylo tragických, kdy jsem si říkal, že jsme měli ještě zůstat zavřený na zkušebně. Ale to je můj sebekritický pohled. Každý den není posvícení, a ne vždy se to povede podle představ.

Kde se Vám hrálo za dobu Vaší existence nejlíp a kde to naopak bylo nic moc, jestli to dokážeš takhle říct?

Krácovi se prý hrálo nejlépe na Pallasitu. Tam mu to sedlo. Za mě jsme nejlepší koncert odehráli na posledním STOP&GO. Malinký chybičky proběhly, ale celkově jsem se tam cítil skvěle a myslím, že i Ondrášovi za kytarou to urvalo koule, ta atmoška, když hraješ pro plnej klub…  Kór když pod sebou vidíš circle pit. Poprvé za naši krátkou koncertní kariéru :-). Hezky jsme to bez větších prodlev nasypali, a tak to mám rád. Po koncertu za náma lidi chodili, jestli nemáme nějaký merch či nahrávku. Což mne utvrzuje v tom, že něco vydat musíme.

Co plány na rok 2024 a nějaké poselství do něj…

Na jaře máme plán jít do toho studia. Věřím, že nahrajeme aspoň dalších 5 nových válů. Když víc, tak jedině dobře. Po studiu jedeme hned zahrát na Sibiř do Brna 28.4. Poselství do roku 2024…  No s tím co se teď ve světě děje… Tenhle rozhovor dopisuju 1.1. 2024 a teď mi tady práská zkurvenej ohňostroj. Přál bych si, aby je do konce roku 2024 zakázali. Je to totální nepotřebné hovno pro tupý lhostejný lid. Proto i v týhle hnusný době by bylo hezký myslet pozitivně a v rámci možností užívat čas co tady máme…  a nebýt lhostejní. Ještě jednou díky Pepo za prostor se vyjádřit a ať se vede Tobě i rodince.