Příjemných překvapení není nikdy dost a před pár dny se mi jednoho takového dostalo. Měl jsem totiž za to, že kapela, které se to celé týká, už roky nehraje a nic dalšího do její diskografie nepřibude. Přeci jenom od poslední desky uplynulo už jedenáct let, a když budeme počítat i splitka, tak vlastně deset. A pak se z ničeho nic objeví zpráva, že je venku nejenom nový song (teď už dokonce dva) ale chystá se i vydání komplet nového alba. Kapelou, o které tady řeč, jsou britští Zatopeks. Novinky nesou název Fine Sunny Day a Ghosts in the System a jsou předzvěstí chystané desky Loitering & Sauntering, která by měla vyjít nejspíš v druhé polovině července, a to kromě digitálu taky jako vinyl a kompaktní disk. Všechno v režii Stardumb records, s tím, že vinylové verze budou dokonce ve třech barvách. Aktuální ochutnávku si můžeš dopřát klidně jako klasicky na bandcampu, ale najdeš ji i jinde. A jestli slyšíš o Zatopeks poprvé, tak je nejvyšší čas to napravit a poslechnout nejen novinky, ale i zbytek desek, které tahle kapela za dobu existence vydala.

Ani už nevím, kdy a jak jsem na Zatopeks narazil, ale vím, že to je poměrně dlouho. Byla z toho tehdy středoškolská láska, kdy jsem pár skladeb nosil neustále v mptrojce s tehdy žalostně malou pamětí 512 MB. Ačkoliv jsem seznam alb k poslechu mimo domov docela pravidelně obměňoval, tak Zatopeks, ale třeba i Satanic Surfers, zůstali po celou dobu. Tahle londýnská pětice vznikla už v roce 2001, první nahrávku vypustila do světa v roce 2003 a poslední, jak už padlo, tak v roce 2013, potažmo 2014. Na svém kontě mají Zatopeks čtyři „velká alba“ a pět singlů/splitek. S klidem by se dalo říct, že se jedná o punkrockovou záležitost, ale v hudbě Zatopeks najdeš i pop-punk, rock’n’roll nebo trochu folku. Dohromady to dává parádní mix plný energie, chytlavých melodií a skvělé vyvážené atmosféry.

V podobném duchu se ve skrze nesou i dvě aktuální ochutnávky. Fine Sunny Day staví na líbivé melodii, ale i na říznosti. V několika pasážích tu Zatopeks utíkají i k pop-punku, což spolu s typicky znějícím vokálem ve výsledku jen přidává plusové body. Jedná se o skladbu, která je inspirována německou protinacistickou aktivistkou Sophie School. Tohle je nakonec jedna z věcí, kterou jsem měl a mám na pětici z Londýna rád. Občas až dost kousavé texty, které jsou zabaleny do melo punk-rocku, kde by člověk nejspíš na první poslech neřekl, že se může jednat o poměrně ostré záležitosti. Všechno podané decentně, bez zlostí zkřiveného výrazu ve tváři. A má to něco do sebe, o tom zase žádná moc velká diskuse.

Druhá věc s názvem Ghosts In The System je podobně melodická, ale zase více napjatá a tvrdá. V podání Zatopeks funguje tenhle mix prostě nádherně a náramně se všechno doplňuje, což mě baví. Z nějakého důvodu tu slyším The Clash, a to není vůbec špatně. Na featu se tu navíc objevuje Vic Ruggiero z dobře známých The Slackers nebo Stubborn All-Stars. Prostě další pohodovka s nikterak rozvleklou stopáži, při níž si budeš podupávat nohou do rytmu a možná si po pár posleších budeš taky bezděčně pobrukovat. Lákání na novou desku tak nezní vůbec špatně a osobně jsem opravdu velice zvědav, co Loitering & Sauntering přinese, protože to zatím zní tak, jak si pamatuju ze střední. A to je víc než fajn.