Tak jo, pojďme do toho. Takhle by to mohlo klidně vypadat častěji. Energie, co se rozlévá do všech stran a neskutečný zápal. A návrat po nějaké době nečinnosti. Všechno tohle platí o straight edge hardcore formaci Stand Clear z Indonésie. Ta na konci května přišla se svojí novou nahrávkou pojmenovanou celkem stručně a jasně Promo 2023. Tahle nahrávka vyšla po šesti letech od posledního počinu Keep It Clear, Keep It Alive a je k dispozici pouze v digitální podobě s poslechem klasicky na bandcampu. Najdeš tady tři tracky, co dají dohromady necelých pět minut a opravdu solidně Tě rozhýbou. Tak do toho skoč po hlavě, protože to tak bude lepší.

Jasně, zase by se mohlo tak nějak mávnout rukou nad tím, že to jsou přeci jen tři songy. To sice jsou, ale je v nich mocná nálož energie, která naplní vzduch hned s prvním hrábnutím do strun. Stand Clear přináší syrový, ale pořádně nakopávající materiál, kterým si Tě celkem snadno získají. A pokud je tu řeč o promu, tak bychom se snad brzy mohli dočkat nějaké té nové desky. Nutno říct, že zvuk je tu vážně špinavý, syrový a hodně neučesaný, ale má to svoje neoddiskutovatelné kouzlo. Tahle věc zní jako něco, co kdosi nahrál krátce po začátku milénia ve zkušebně a pak to schoval hluboko do šuplíku. Je to drzý a rozjetý. Je to takové obhlížení terénu a oťukávání pozic, ale rozhodně ne nesmělé. Má to říz, náboj a šlape to jako dobře namazaný stroj.

Ve srovnání s tím, co Stand Clear vysypali z rukávu v roce 2017 je to značná změna, ale pořád platí, že to kouzlo a syrová atmosféra udělají ve výsledku hodně. Na novince ubylo zuřivosti i ostrosti, kamsi se ztratil nabroušený vokál a malinko se zpomalilo. Nicméně, i tak je aktuální Promo povedenou záležitostí, která Ti rozproudí krev v žilách a dobije ztracené síly. Vlastně se to podobá spíš prvnímu počinu s názvem Starting Point. Je z toho ale cítit jakási pohoda, možná až zamyšlení. Ale také je to celý zvláštně křehký a upřímný. Prostě je v tom něco, co si Tě přitáhne a nebude chtít pustit. Něco, co je asi i lehce neuchopitelný a co jen občas probleskne mezi kytarovými party. Jestli to chceš zachytit, nebude nic lepšího a snazšího než to prohnat ušima. Možná v tom objevíš i něco jiného, něco svého, co si zamiluješ a k čemu se budeš s radostí vracet. Líbí se mi, že v tom, aspoň za mě, není cítit žádný velký a drsný postoj, že to není o házení ramen. Stand Clear se prostě zase sešli, v tomhle případě s novým zpěvákem, dali do kupy pár věcí a předhodili je světu. A povedlo se, sedlo si to. Tak nad tím zase nějak sáhodlouze nepřemýšlej a místo toho si radši Promo 2023 pusť. A když už v tom budeš, tak rozhodně není od věci si dopřát i obě starší věcí, protože i v tomhle případě dostaneš mocný kopanec. Takže už to dávej a pak se připoj s vyhlížením nového alba, protože sám za sebe doufám, že tohle je vlastně jen předzvěst toho, co by mohlo přijít.