Tak a pojďme pokračovat v ohlížení se zpět, i když v tomhle případě to nebude zase tak moc. Stejně jako ska core/crack rock steady nezažívá nejplodnější období ani anarcho folk smíchaný s crustem a schovávající se pod všemožnými názvy. Ale i tady se občas ještě najde výjimka, aby se člověk nemusel stále vracet k těm stejným jménům, ačkoliv je tady propojení celkem jasné a možná i snadno identifikovatelné. Takže, na začátku října se na svět dostala nahrávka pojmenovaná Pyrrhic Victory, za kterou stojí formace Doom Scroll z Colorada. Tenhle parádní materiál najdeš aktuálně v digitální podobě s poslechem třeba klidně na bandcampu, ale taky jako kompaktní disk a desetipalcový vinyl, oba formáty v režii Bottles To The Ground Records. Obsahem jsou tu čtyři skladby, co dají dohromady něco málo přes patnáct minut a dostanou se Ti pod kůži, ale i do hlavy. Tohle je totiž přesně ten folk punkovo crustový úder, po kterém se Ti stýskalo a který chceš slyšet.

Doba, kdy jsem podobně jako crack rock steady a skacore poslouchal ve velkém i nejrůznější folkové a folk punkové mutace je sice už pryč, což však neznamená, že bych se k tomu rád nevracel a neměl takto vyhraněné období. Už delší dobu jsem ale nenarazil na nic zajímavého nebo dobrého, takže když jsem se zcela náhodou v jednom rozhovoru dozvěděl o existenci Doom Scroll, které jsem do té doby neznal, moje zvědavost byla na maximu. A stoupla ještě o něco víc, když jako dodatek přišla informace, že zde působí Elliot, jehož můžeš znát z uskupení jako Atrocity Solition, We The Heathens, Escape From The Zoo nebo Dead Work. A tím jsme vlastně doma, protože třeba Atrocity Solution nebo We The Heathens jsou právě ty kapely, k nimž se pravidelně a rád vracím. A bez velkého překvapení jejich vlivy najdeš i v případě Doom Scroll. Jenže, i tentokrát je to převlečené do trochu jiného hávu, takže zapomeň na nějakou kopírku sebe sama nebo nudu nebo na něco beztvarého. Doom Scroll si připravili neuvěřitelně chytlavý, melodický, ostrý, ale i dostatečně epický mix, aby Tě zvládli omámit.

Prrhic Victory krásně mixuje folk punkovou rozlétanost a nespoutanost s punkrockovou rytmikou a crustovou tvrdostí a naléhavostí. A ano, vážně se tady nejde vyhnout ani jedné z už výše uvedených kapel, protože od každé z nich je tu jasně rozpoznatelný otisk. Některé party jsou pak skoro zaměnitelně známé, ale jedná se téměř vždy jen o krátký útržek, co pak míří docela jinam, než si hlava vybavuje. Šlape to nicméně náramně a já už u druhé skladby pouštím celou desku od začátku, protože je to jednoduše strašně dobrý. Dostat se na konec mi tak docela trvá. Největší síla je tady v uhrančivých melodiích, které si snadno zapamatuješ a budeš si je pobrukovat dalších několik dní nebo týdnů. Když k tomu přihodíš jiskření a solidní dým načichnutý útěkem z civilizace do přírody nebo strhující vyprávění příběhů, tak už Ti musí být jasné, že tenhle počin je naprostá nádhera. Nesmí chybět ani vrstvené vokály, občasný řev nebo potemnělá linka zintezivňující výsledný dojem. A samozřejmě zvláštní atmosféra pospolitosti v předobrazu post-apokalypsy a zakládání nové společnosti. Tyhle skladby si totiž nejlíp budeš chtít vychutnat někde ve svitu ohně pod noční oblohou a bez myšlenek na budoucnost, která je nakonec v některých ohledech stejně temná jako Ty historky řvané s podivně zkrouceným výrazem ve tváři.

Doom Scroll se ale nikterak netopí v bezbřehém nihilismu, aspoň tedy, co se hudby týče, kde se pracuje s líbivou melodičností, která ve výsledku ale vůbec nereflektuje tíživě napnutou romantiku. A tu jde za nihilistické myšlenky zaměnit už docela snadno. Svět nám hoří pod nohama, víme o tom, ale už nám nezbývá asi nic jiného, než se tomu zasmát a trochu si tohle čekání na zánik zpříjemnit. Tahle parta z Colorada tak zvládla vytvořit intenzivní a naléhavou záležitost, co Tě ale řádně zhoupne v kolenou a jen tu a tam Ti připomene bolestnou skutečnost posmutnělých věcí. A důvod slavit se najde vždycky, vítězství je bez debat vítězství, a nikoho už pak nemusí zajímat, že Pyrrhovo. Běž si zabalit, ať můžeš pak během chvíle zmizet a topit se v pomíjivých chvílích svobody…