V našem hlavním městě ještě na chvilku setrváme, ale tentokrát vážně mocně přitvrdíme. Tak moc, až budou létat třísky a kusy zdiva. A nejspíš i nějaké další věci. Tohle je totiž drtička, která přichází s cílem likvidace a jde jí to docela slušně od ruky. Řeč tady je o nové deathgrindové trojici z Prahy, co si říká B4RBAR4. No a tahle parta se na začátku ledna vytasila se svojí první nahrávkou pojmenovanou Forfeiture of Repentance. Najdeš ji aktuálně pouze v digitální podobě s poslechem na bandcampu a dostane se Ti tady brutální porce toho nejhrubšího zrna. Osm nelítostných tracků na ploše čtyřiadvaceti minut a tlak, co Ti bude chtít rozmačkat hlavu. Nečekej nic jiného než bestialitu, která ničí skoro všechno, na co narazí. Jdi do toho určitě po hlavě, jinak to nemá ani cenu.

B4RBAR4 na svém debutu přichází s masivním zvukem, s ničím se moc nerozpakuje a drtí s ledovým klidem. Jakmile se dostaneš do její blízkosti, tak už není úniku a přichází vtažení do krajiny temna, kde všechno bouří a svět se tady pod veškerou tíhou začíná drolit. Ještě, než se stihneš aklimatizovat, stojíš uprostřed ruin, ale otřesy pokračují i dál. Cestu zpátky hledat nemusíš, protože jediná možnost je jít vpřed. Nejspíš to bude bolet, nebude to nic moc příjemného, ale nakonec tomu podlehneš. Nebo se dá i říct, že Ti jiného nezbude. Krok zpět je v tomhle případě krokem do propasti, která Ti je neustále nablízku. Musíš prostě jít dál, až nakonec, kde je začátek zániku a kde můžeš najít odpovědi. B4RBAR4 Ti bude průvodcem, ale připrav se spíš na nevybíravé dloubání, když si nebudeš vědět rady. Moment zničení může přijít vlastně kdykoliv a je fajn mít aspoň nějaký náskok. Toho mrazivého pocitu se ale hned nezbavíš, to jen aby bylo jasno.

Forfeiture of Repentance je něco, co Tě semele, rozdrtí, pohltí. Musím říct, že s prvním poslechem jsem měl i celkem problém, jelikož jsem něco takového nečekal. Jasně, dalo by se říct, že to je prostě deathgrind, ale tahle trojička se vůbec nebojí zabrousit víc právě i do death metalových bažin a nabrat si u toho plné hrsti černé hmoty, kterou pak tvaruje do nejrůznějších podob. Najdeš tady jak zdrcující vály, co Ti během chvilky vymlátí duši z těla, tak i delší a surový věci, jež Tě budou mučit a trýznit až do bezvědomí. Všechno utopené v jakési beznaději beroucí sílu a motivaci. Aspoň do doby, než tomu celému přivykneš nebo přijdeš na kloub. Nebo se jen podřídíš a vezmeš na vědomí, že B4RBAR4 si s Tebou pohraje jako vichřice se zrnkem prachu. Nemá moc smysl přemýšlet o tom, jaké to bude, lepší je si ten zážitek dopřát na vlastní kůži. A samozřejmě i na vlastní nebezpečí, které je asi všudypřítomné a bude se pravidelně připomínat.

Musím říct, že tenhle debut mi celkem vzal vítr z plachet. Některé skladby jsou vážně strhující a husí kůže, která je provází, toho je a bude důkazem. Navíc mi i přijde, že celková atmosféra desky pomalu houstne, až se celá ponoří do závěrečného tracku, který prověří, že celá cesta nebyla zbytečná a naposledy přijde tvrdé objetí. Pak si budeš moc konečně oddechnout a zpracovat tuhle nálož. B4RBAR4 jednoduše ví, jak utáhnout opratě, o tom žádná. Sic se jedná o novou kapelu, tak poskládanou z ostřílených hudebníků, které můžeš znáš třeba z Menstrual Soup nebo SpecialXDelivery. Určitě je ale dobré nahlédnout za oponu, protože zažiješ něco, co v Tobě už zůstane.