Není to ani tak dlouho, co tady byla řeč o polské emo indie formaci Vermona Kids, která v první polovině prosince představila první skladbu z chystané desky Keepsake. Ta by měla vyjít letos v dubnu pod křídly Peleton Records a bude se tak jednat o třetí dlouhohrající album, které bude mít tahle čtveřice na triku. A protože jedna ochutnávka je samozřejmě málo, tak se aktuálně Vermona Kids hlásí s druhým trackem, který by se měl na připravovaném materiálu objevit. A i tentokrát se připrav na skvělou porci melodické melancholie, která Ti zpříjemní den a nebudeš ji moct po nějakou dobu dostat z hlavy.

Aktuální věc nese název Salt a nabídne Ti čtyři minuty lehce posmutnělé a nostalgické atmosféry zabalené do krásných melodií. Je to vlastně něco mezi punkrockem a midwest emo zvukem, kde nakonec celá skladba v poklidu skončí, a to za doprovodu trubky, což už jen dokreslí jistou pohodu a po mírném napětí tak přijde klid. Právě závěr ve stylu TWIABP posouvá Salt na docela jinou úroveň a dává tomu tu správnou jiskru. Pro mě to byla láska na první poslech a mohl bych to poslouchat pořád dokola, k čemuž stejně s největší pravděpodobností dojde. Tohle je totiž neskutečná krása, jemná a výborně vyvážena, které se nejde nabažit. Úplně vidím končící léto, kdy se už brzy stmívá a večery jsou zvláštně chladné. Slunce barví ulice města do ruda a paprsky se odráží od říční hladiny. A Tobě se nikam nechce, nemáš jediný důvod pospíchat. Chceš jen tak sedět někde na rezivějícím zábradlí a vůbec nic neřešit. Maximálně si tak tak trochu postěžovat a zavzpomínat na proběhlé časy s lidmi, co jsou Ti blízko. Nic víc není potřeba, protože nejdůležitější je zachytit ten moment, uložit si ho do paměti a promítnout ho vždycky, když to bude třeba.

Salt mě neskutečně baví, vlastně asi úplně stejně jako předchozí ochutnávka s názvem 2002 a už teď jsem hodně zvědav na to, co přinese deska Keepsake. Lákaní se totiž téhle partě velice daří a jestli se chceš prostě na chvíli ztratit v líbivých melodiích a jen tak nechat plynout čas kolem sebe, tak Vermona Kids přihází s neodolatelnou nabídkou, kterou není možné ignorovat. Prostě to nejde a až se do téhle hřejivé deky zabalíš, všechno bude na chvíli v pohodě.