Některé věci jsou vlastně strašně krásné provázané, i když se to na první pohled nemusí tak zdát. Některé věci se taky poměrně zajímavě větví a rozbíhají, aby se pak na čas někde seběhly, potkaly a mohly zase pokračovat dál. Jestli to má nějaký hlubší smysl nebo jestli je to řízené, to klidně může zůstat záhadou. Ale aby to nebylo jen takové nijaké, tak to pojďme aspoň trochu zasadit do rámů kontextu. Zhruba v polovině prosince přišla poměrně smutná zpráva o ukončení činnosti berlínské fastcore rakety Turtle Rage, což u části lidí mohlo mít za následek rychlou slzu v oku. Jenže na to, že zrovna tohle by nikam nepokračovalo, můžeš rovnou zapomenout. Ještě dřív, než přišlo tohle oznámení, tak vznikla neskutečně přísná a skvělá nahrávka s názvem Seppuku. Jak to spolu ale souvisí? Jedna třetina Želváků to totiž sype v novém projektu Alisøn Walks, kterrý má výše uvedenou věc na triku. Debutový počin spatřil světlo světa na začátku prosince a aktuálně ho můžeš (pokud je mi dobře známo) najít pouze v digitální podobě s poslechem na bandcampu. Připravit se budeš muset na osm rychlý a drtivých tracků, jejichž celková stopáž se zastaví na sedmi minutách. Takže, pokud by bylo třeba zahnat smutek v pěkně svižném tempu rychlého hardcore-punku, tak právě Alisøn Walks se o to postarají více než obstojně.

Nečekej nic jiného než pekelně rychlou a ostrou jízdu, která Tě povláčí za sebou v prachu cest. Zase jedna sypačka par excellence, jež Ti dokáže, že čas je ve své podstatě dost relativní pojem a že rychlost můžeš jenom přidávat a nemusíš moc ubírat. Že to jde nakopnout tak moc, až Ti bude pískat v uších a oči Ti polezou z důlků. Nic míň a nic víc, jak prosté, že jo. Tohle nové berlínské duo se s ničím moc nemaže a jede ve své šílenosti nezadržitelně vpřed. Natlakovaná směs fastcoru, powerviolence, grindcoru a hardcore-punku se Ti bez větších problému bude snažit oddělit hlavu od těla. Půjde po Tobě a nezastaví se, dokud nebudeš prosit o milost, dokud nebudeš mít dost a nebudeš ležet v klubíčku na zemi.  Takže to ber v potaz, čistě jako fakt, protože na hrdinství není čas, ani prostor. Seppuku si Tě vychutná, namaže na chleba, zničí Tě, nemusíš o tom ani na vteřinu pochybovat. Ale to zjistíš velice rychle a brzy, až tuhle nálož odjistíš. Bude následovat drtivý náraz a pak to bude všechno v jednom splašeném sledu, z něhož si odneseš modřiny a zamotanou hlavu i ruce s nohama. No, a nakonec budeš jen koukat do prázdna a přemýšlet nad tím, co se to sakra právě stalo. Nic moc, jen se zrovna kolem prohnala vichřice s názvem Alisøn Walks.

Seppuku mě hrozně baví tím, jak brutálně neurvalý to je. Žádné kudrlinky, žádná prázdná místa, žádné srandičky navíc. Ne. Jen nekompromisní řežba, která Ti vezme vítr z plachet a praští s Tebou o zem způsobem, který budeš ještě nějakou dobu vstřebávat. Pulzující energie, která vypadá jako kdyby neměla nikdy dojít. Totální smršť, co doopravdy nezpomaluje a žene se vytrvale za svým cílem, ať už je jakýkoliv. Sedm minut tu uteče mávnutím ruky a Ty víš moc dobře, že si to dáš ještě tak minimálně pětkrát, protože je to prostě neuvěřitelný. Tahle rubanice nekouká nikam než před sebe, jestli teda se vůbec s něčím takovým zatěžuje a není to jen neřízený chaos. Líbí se mi tady ale i ten mix rychlosti a ostrosti, kdy to místy vypadá na grindcorovou divočinu, jindy zase na fastcore odstředivku nebo powerviolence rubanici uštěkanou v celé své kráse. Můžeš tu nicméně najít i zvláštně melodické hardcore punkové party, které tomu dodají ten správný říz. Aby se to trochu zjednodušilo, tak Seppuku je fast music as fuck a je potřeba na dávat zřetel, protože, i když si budeš myslet, jak v pohodě to zvládneš, tak Alisøn Walks Tě přesvědčí o opaku a nedá jim to ani moc práce. A zcela upřímně, na to, že všechno tohle drtí ve dvou, tak to má famózní a robustní zvuk. Jestli tedy toužíš po něčem ultrarychlém, kde není moc prostoru na kompromisy a zbytečné řeči, tak seš tady správně. Krátký skladby, co se až na jednu výjimku vejdou do minuty a závrať, co jen tak neskončí. Seppuku je totiž náramně povedený debut, který Ti dá co proto a já osobně ho řadím mezi ty nejpovedenější věci teď už loňského roku.