To by bylo, abych neobjevil ještě nějaký ten rest z loňska. No, a tohle je přinejmenším na pováženou, byť to pochází už ze druhé poloviny roku 2023. Navíc jsem tuhle věc nedočkavě vyhlížel už někdy od července, kdy se tehdy na svět dostaly první ochutnávky. Nutno hned na úvod říct, že nastavený směr se povedlo udržet na jedničku. Takže, tohle bude takové vícenásobné ohlédnutí se zpět. Osobně mám britský post-rock strašně moc rád a dost často se navíc utvrzuji v tom, proč tomu tak je. Nový materiál od pětice Din Of Celestial Birds z Leedsu je toho nádherným příkladem. Nahrávka nese název The Night is for Dreamers, vznikla v první polovině srpna a je k dispozici v digitálu s poslechem na bandcampu, taky jako vinyl a kompaktní disk, kdy si fyzické nosiče vzalx na starosti v A Cherry Wave Records a A Thousand Arms records. Obsah tu tvoří osm fantastických skladeb, které jsou rozloženy na ploše pětačtyřiceti minut a bez nejmenší námahy Tě vtáhnou do světa snění a dechberoucích hudebních výhledů. Ostatně, sám název desky mluví v podstatě za vše.

Svět kolem A Cherry Wave mě neskutečně baví a je pro mě zárukou kvality. Takže asi nebude náhodou, že do tohohle světa patří i Din Of Celestila Birds. Pokud si dobře vzpomínám, tak ani na jedné kompilaci A Cherry Wave From Stranded Youngsters jsem sice jejich hudbu neobjevil, ale to tady nehraje vlastně žádnou důležitou roli. Tím důležitým faktem je, že tahle formace přišla s naprosto úžasným materiálem, který Ti učaruje. A bude se Ti z něj tajit dech, s tím rovnou počítej. The Night is for Dreamers jsem slyšel už hodněkrát a přijde mi, že každý další poslech je ještě o kus lepší než ten předchozí. Léto sice není úplně post-rockové období, tedy alespoň pro mě ne, ale v případě Din Of Celestial Birds je to úplně jedno. Do zásob na podzim nebo zimu to pak stejně můžeš nacpat. A věř tomu, že tohle album otočíš vážně nespočetně krát a budeš se k němu chtít pořád vracet. Tou nejsilnější zbraní je naprosto uhrančivá atmosféra, která navodí pocity uvolnění a extáze. Snít navíc může i přes den, nejen v noci, jak napovídá název desky. K tomu si přidej i velkou dávku naléhavosti, trochu napětí a vedle jemných melodií i tvrdé riffy, co dokreslí bezbřehou krásu. Tohle je prostě velkolepá a strhující věc, co Ti nedá spát. Nedá Ti spát, aby bylo snít, protože snění je potřeba.

Din Of Celestial Birds ukazují sílu post-rocku, která dost dobře může způsobit totální paralýzu. Obrací čas, hrnou před sebou napětí a Ty nechápeš a s otevřenou pusou sleduješ, co se vůbec děje. Husí kůže, mrazení v zádech nebo za krkem, pocit absolutní prázdnoty, ale i pocit sebenaplnění, to všechno očekávej, to všechno se dostaví. Atmosféra je tu vážně absolutně omamující, stoupá a klesá, graduje, bortí se a zase vzniká. Všechno je tu správně, všechno dává smysl, všechno jako celek skvěle funguje. Nenajdeš tady jediné slabé nebo prázdné místo. Tohle je prostě mistrovský kousek. Monumentální, krásné, působivé, grandiózní. Natolik povedení, že občas dochází slova, jen se tají dech, protože něco takového možná ani slovy vyjádřit nelze. Din Of Celestial Birds přináší v podobě The Night is for Dreamer něco stěží uchopitelného. Nabízí atmosferický výlet daleko za hranice vnímání, daleko za hranice všednosti. Tahle deska Tě vezme do nejkrásnějších krajin, do statistických obrazů, ale i do pulzujících vesmírů. Všechno, co chceš, tak tady najdeš. Stačí zavřít oči, stačí snít, toho není nikdy dost a rozhodně bychom se neměli bát snít. Nechat si za zavřenými víčky promítnout všechna oblíbená místa a dát vzniknout novým. Skládat kusy krajin a prostředí v mozaiku, která bude nepopsatelná. The Night is for Dreamers Tě naplní, zasáhne, dostane, vtáhne. Nekonečně tvárný prostor, nekonečná paleta barev, ale i odstínů. A Ty můžeš míchat a mísit dle libosti. Výsledný obraz je na Tobě, dej u život v rámci snění. Někde na místě, kde se sen potkává s realitou, ale zase si nehledí z očí do očí. Uvolni se, můžeš se rozplynout, ale nech to být, tohle nemá obdoby.

The Night is for Dreamers je něco, co musíš slyšet. Něco, z čeho se Ti budou třást ruce i nohy. Něco, co Tě svojí hloubkou dostane. Perfektní záležitost, která nabídne nové obzory, horizonty, hranice. Překreslí, vymaže, postaví nové. Tohle není jenom hudba, to je cesta k poznání. Tohle je magie.