Na tohle jsem byl poměrně zvědavý, ale i tak mi nějakou dobu trvalo, než jsem si k tomu našel cestu. Možná to zní divně, ale dost často se mi stává, že když se na něco třesu nebo si to chci s jistým očekáváním pustit, tak pak nakonec trochu váhám, a vlastně by se klidně dalo říct, že se i bojím. Tady tomu nebylo nijak moc jinak. Takže, jakmile jsem mohl v klidu vydechnout a říct si, že všechno je v pořádku, zaplavilo mě uvolnění a zvláštní radost. Na začátku prosince se totiž na denní světlo dostala nová nahrávka španělské, nebo chceš-li, tak katalánské formace Ruina. Nese název Abismo Floral a najít ji můžeš jak v digitální verzi s poslechem na bandampu, tak i na všech třech klasických fyzických nosičích, tedy na sedmipalcovém vinyl, na kompaktním disku, ale i na kazetě. O asfalt se v kooperaci postaralo několik labelů, jmenovitě pak Demons Records, Maybe Yes Records, Mulisec Records, Salto Mortale Music, Goldmine Records, Intergalactic Records, Dr. Skap Records, Hold Your Ground Records a Entes Anomicos. Kazety a cédéčka si pak vzalx na starosti v Demons Records a Maybe Yes Records. Pro Tebe je tu nachystáno pět srdceryvných tracků rozprostřených do jedenácti a půl minut a slušná dávka rozervané energie, která Tě schová ve své studeně hřejivé náruči.

Tahle nahrávka mě docela komplexně přitahuje. V první řadě krásným a jemný přebalem, který jen a jen podtrhuje rčení, že v jednoduchosti je krása. Dále pak rozhodně svým obsahem, kdy se na Tebe valí jedna screamo pecka za druhou a Ty nechceš uhnout a cíleně natahuješ ruce vpřed ve snaze zachytit toho co nejvíc. No a fantasticky to jde dohromady. Vlastně bych při poslechu mohl jen hypnoticky pozorovat květinový vzor z přední strany desky nebo kmitat očima z jedné barvy na druhou. Tohle spojení má prostě neskutečnou sílu a dělá z Abismo Floral hodně povedenou záležitost, která se Ti vpije do kůže. Ve výsledku ale pak nakonec zůstane stěží popsatelný dojem. Je to jako ranní mlha, skrze níž není vidět na krok, ale která se v jednom okamžiku rozplyne a nezůstane po ní nic víc než příjemná myšlenka, ze které všechno vzešlo a do níž se pak všechno smrsklo. A v podstatě nemusíme chodit ani moc daleko, protože už samotný název desky má taky velkou vypovídací hodnotu. Květinová propast určitě může lákat tím, že je květinová, ale stále je to propast, co zvládne pohltit hodně věcí. Navíc bez jistoty, že pokud do ní skočíš, tak se dostaneš zase ven. Ale i v tom je ona prapodivná krása.

Co se mi na Abismo Floral hodně líbí je její atmosféra a jakýsi střet jakýchsi protikladů, kde na jedné straně čekej jemnost a čitelnost, na straně druhé rozervanost a nespoutanost. Ale zase ne tak docela s jasně nalinkovanými hranicemi. Průsečík je na neznámém místě. Onen zmíněný střet je abstrakcí, protože tady se protiklady nepřitahují, ani nejdou proti sobě. Doplňují se a vyvažují, ale schválně a cíleně je občas jedna strana těžší. Je to hra s emocema, paleta nálad protkaná neurčitostí a aktuálností pro danou chvíli. Pokaždý to bude jinak, ale přesto budeš mít pocit, že to už znáš, že tohle není poprvé, co se s tím střetáváš. Možná se to podobá předchozímu poslechu, možná ještě tomu předtím a možná v tom uslyšíš něco jiného a známého, pro co máš slabost. Já osobně Abismo Floral zachytávám kousky Suis La Lune, Disembarked nebo třeba Reason To Care. A možná si to ale jen namlouvám a nemusí v tom být nic z toho. Ty v tom poznáš jiné vlivy a věci a je to tak správně. Každý má svoji propast, každý si tu svou střeží a každá jedna je jinak hluboká. Jestli je vystlaná květinami míň nebo víc, tak v tom už bych neviděl tak zásadní význam. Hlavní je, že si do ní můžeš nahlédnout a rozjímat na jejím rozsahem. Stejně tak můžeš balancovat na hraně, jen je dobré dávat pozor.

Ruina přináší skvělou desku, kterou si rychle zamiluješ. I když možná by se spíš hodilo říct, že si k ní rychle vybuduješ silnou citovou vazbu, že si Tě získá a podmaní. Screamo, emo, hardcore, punk – hlavní složky a podsložky. Ingredience a přísady, z nichž je všechno s poctivostí a pečlivostí připraveno. Tak běž objevit svoji květinama vystlanou propast. Bude to fajn a bude se Ti to líbit…