Tentokrát si dáme výlet na Balkán, který bude sice poměrně rychlý, ale hezky nabitý. Srbsko šlo skoro vždycky, pokud jde o hudbu, tak trochu nějak mimo mě. Je ale pravda, že jsem si tu a tam zachytil nějaký ten střípek, ale nejednalo se ve skrze o nic zásadního. Jenže tohle je dost velká paráda a musím i konstatovat, že určitě ne za poslední dobu jediná, která ze Srbska vzešla, což je ve výsledku potěšující zpráva. Ačkoliv tady dostaneš jen jakousi letmou ochutnávku, tak naprosto bez jakýchkoliv debat stojí za to. Je to zase jedna z těch věcí, kdy budeš chtít víc, protože jedna facka stačit nebude ani náhodou. V první polovině listopadu vzniklo totiž Demo, za nímž stojí čtveřice z Bělehradu a Noveho Sadu, co si říká Peripetija a nasype do Tebe porci štiplavýho hardcore punku. Nebo, abychom byli přesnější, tak jak uvádí sama kapela – antifa straight edge hardcore punku. Tenhle počin najdeš aktuálně pouze v digitální podobě a poslechnout si ho můžeš v klidu na bandcampu. Najdeš tady čtyři tracky, co dají dohromady něco málo přes čtyři minuty a pořádně Tě nakopu.

Peripetija servíruje syrovou, špinavou, přímočarou a pěkně ostrou i energickou dávku hardcoru ve street punkovým kabátu. Bez jakýchkoliv zbytečností na Tebe naběhne a vezme si Tě do parády, aby nebylo pochybo o tom, kdo to tady má vlastně na povel.  Čtyři řezavý skladby, z nichž se ani jedna nedostane přes dvě minuty, pěkně svižný tempo a jasný sdělení. Žádný sraní, hezky zpříma a rovnou na střed, bez kliček a kudrlinek. Punkový základ se tu rozhodně nedá zapřít a když na něj naroubuješ hardcorovou konstrukci s přesahem, tak to šlape naprosto parádně. Hnací motor má neuvěřitelnou sílu, takže čekej prudký start a pak víceméně plynulou jízdu, kdy se tu a tam víc šlápne na plyn, jindy se zase ubere. Právě ona jistá neotesanost a drzost mě na téhle nahrávce baví asi ze všeho nejvíc. Jestli tedy budeš čekat klasickou sxe hardcore pecku, tak Tě může potkat příjemné překvapení, protože Peripetija si s něčím takovým hlavu nedělá a prostě do toho jde hlavou napřed. Tohle Demo má tak zajímavě nakřáplou atmosféru, která aspoň mě evokuje právě rozervanost street punku ve své téměř autentické podobě. A dává to smysl. Nevím proč, ale k tomu Srbsku mi to sedí fakt perfektně. Víš jak, vztyčený prostředníček, ale zase ne okázale a vyzývavě. Ostatně, tohle všechno objevíš a bude se Ti to líbit.

Abych řekl pravdu, tak neznám aktuálně jinou straight edge kapelu ze Srbska, a taky musím jedním dechem dodat, že mě srbská scéna začala opravdu docela zajímat, protože jsem právě za poslední dobu narazil na super věci a Peripetija to pro mě všechno podtrhla tlustou čarou. Nehledej proto žádný zbytečný výmluvy, necelou pětiminutovku si zcela určitě vyšetříš a na konci budeš jen spokojeně pokyvovat hlavou. Na začátek dost povedená věc a teď už jen můžeme vyhlížet další materiál, protože vykopnout takovou prvotinu, to je jednoduše super. Chci víc a Ty budeš chtít taky, čtyři minuty jsou v tomhle případě vážně zoufale málo, a to i když je tu energie na rozdávání. Takže stop, konec a Ty už to běž pustit, ať víš, zač je toho loket.