Tak pojďme zase trochu přitvrdit a zrychlit. Pojďme si dát z řetězu utrženou řežbu, která nebude mít ani špetku slitování, až se na Tebe vrhne a začne Tě trhat na kusy. Mám hodně rád ten moment, kdy si pustíš nahrávku, která Tě na první dobrou pohltí svojí zběsilostí a velkou porci temnoty. Stav, kdy po pár skladbách nevíš, kolik času už uplynulo a kolik ještě zbývá a začínáš být možná trochu nervózní, protože ta brutální nálož, která se Ti dere do uší prostě nechce přestat a zkouší, co všechno vydržíš. Je to přesně ta chvíle, kdy cítíš, že se Ti pravděpodobně rozskočí hlava nebo Ti napětím začnou praskat kosti. Přesto si to užíváš a vlastně moc dobře víš, že něco tak intenzivního a strhujícího nebudeš určitě chtít okusit jenom jednou. Řeč je v tomhle případě o německé formaci, co si říká Feind a nabídne Ti téměř letální dávku deathrindu. Na konci října se tohle těleso Bochumi vytasilo se svým debutem, který nese název Moloch. Najít ho můžeš klasicky v digitální podobě, ještě více klasicky si dát na bandcampu, a taky jako kazetu a desetipalcový vinyl, pod čímž jsou podpisy Endkern Records (kazeta/vinyl), Halenoise Records (vinyl) a Sonic Centurion (kazeta). Obsahem je osm natřískaných válů, co dají dohromady něco málo přes šest minut a způsobí povedenou destrukci, na kterou jen tak nezapomeneš.

Feind sypou fakt neskutečně a jestli Tě někdy zajímalo, jak to vypadá uvnitř všesžírající a pulzující temnoty, tak tady dostaneš možnost to zjistit. Moloch je totální rubanice, která s Tebou zacloumá tak mocně, až budou lítat končetiny. Jestli je význam Moloch v dnešní době definován jako nenasytný kolos požírající vše okolo sebe, tak to v tomhle případě platí na víc než dvě stě procent. Jak to je s lidskými obětmi pálenými na oltářích, o tom můžeme jen diskutovat, ale radši spíš potichu, protože si nejsem jistý, jestli je určitě potřeba něco takového riskovat. V první řadě se člověk bude muset připravit na vlastní oběť, na vnitřní zkázu, která se při prvním setkání dostaví, o tom není třeba pochybovat. Jak moc se s tím pak v následujících poslechových chvilkách dokážeš sžít je už jenom na Tobě. Jak moc povolíš, kam až si troufneš zajít a jak hodně Tě tahle bestie zasáhne. Rozhodně ale měj na paměti, že tohle fakt hodně prudká a nelítostná jízda skrze všechny odstíny černé, kde panuje chlad, stísněná atmosféra, strach a kde Tvoje vědomí dostane fakt zabrat. Nejhlubší katakomby z toho nejvíc děsivého snu. Zavírat oči se tady nevyplácí. Adrenalin bude pracovat naplno a mysl v kleštích bude hledat případná nouzový plán. Jestli Ti to zní jako něco, co chceš zažít, tak fajn. Jestli ne, bude to horší než si dovedeš představit.

Ultimátní tlak ve spojená krutopřísnou řežbou je to, co mě v případě Feind baví asi nejvíc. Není tady jednoduše chvíle klidu, nějaký drobný náznak oddychu. Nic takového, od začátku do konce ve smrtícím tempu se smrtící naléhavostí. Deathgrindová zběsilost, hrubost a surovost doplněná o pévé rychlost a drzost. Ve zkratce by se dalo říct, že to je něco chaosem, chaosem a ještě větším chaosem. Totální mordor, který pracuje s rozsáhlou hlukovou výbavou a následnými silnými otřesy a vibracemi. Půda pod nohama nejdřív podivně duní, pak se třese a nakonec se hned tak silně, že skončíš s hlavou zabořenou v prachu a s krví v puse. Rozuměj tomu tak, že to je strašně dobrý a strašně mocný a je fajn k tomu přistupovat s jistou dávkou respektu. Poklonit se Molochovi, protože víš, že když bude chtít, smázne Tě z povrchu zemského bez nejmenší námahy. Zase ale nedat najevo strach, jelikož to je komodita, jež tohle monstrum živí. A pak roste jeho síla i chuť nastolit vládu ničení. Respekt bude stačit. Feind zcela bez debat připravili neskutečný zážitek. Debut jako kráva, který si s Tebou pohraje jako vichřice se zrnkem písku. Ale víš co, bude lepší si to vyzkoušet na vlastní kůži, protože jenom pak pochopíš, o čemu tu byla řeč. Až se do Tebe Moloch zakousne a nebude chtít pustit. Až Tě vezme na výpravu do prahlubin chaosu. Uvidíme se na druhé straně a pamatuj, nezavírej oči.