Pro nejrůznější podivnosti a ujetosti mám taky i docela slabost. A radost, když na něco takového narazím. V tomhle případě se dost zadařilo, jelikož tohle je divný takovým tím zvláštně přitažlivým způsobem, kdy u toho budeš kroutit hlavou, nebudeš možná ani vědět, co se vlastně děje, ale stejně to po čase pustíš znovu. Něco v tom totiž bylo a je a třeba, když budeš hlavou kroutit míň, tak tomu přijdeš na kloub. Řeč tady pro tentokrát je o australském projektu s názvem Midgee, který Tě přichází trochu potrápit. Na začátku listopadu totiž vznikla nová s/t nahrávka, kterou má Midgee na svědomí. Najít ji můžeš v podobě digitálu, poslech si můžeš dát klasicky na bandcampu, ale taky v kazetové verzi, pod níž jsou podepsány Sonic Sherpa Records a Repressed Records. Na kazetě vyšla hudba Midgee taky pod taktovkou podivného polského labelu Syf Records, kde se však na pásku vecpaly obě nahrávky, jež má tenhle eggpunková věc na svědomí. Připrav se tady na pořádnou, ale velice líbivou porci divnosti, která Tě roztancuje, pobaví a možná dovede blízko šílenství. Nebo třeba taky ne a bude to nakonec úplně jinak.

Všechno to působí tak nějak hmyzácky, což byla první věc, která mě napadla, když jsem Midgee objevil. A jak jsem zjistil, tak to hmyzácky působit má, jelikož tenhle projekt sám sebe označuje jako insect punk. Připrav si proto plácačku, budeš lovit brouky, mouchy a komáry a bude to tanec. Jak už padlo, tak Midgee má venku aktuálně dvě nahrávky. Tou první je věc s názvem     Midgee Mixtape, která vyšla někdy v červenci a nabídne pět štiplavých tracků na ploše necelých sedmi minut. Kromě digitálu, který můžeš poslechnout tam, co ostatně vždycky, vyšla tahle věc taky jako kazeta. Stejně tak se to má s novým self titled počinem z počátku listopadu. Tady najdeš čtyři vály narvané do šesti minut, jinak se ale vůbec nic nezměnilo. A jak už taky padlo výše, tak pod názvem Long Live The Swarm pak vyšly obě dvě nahrávky na jedné kazetě u polského Syf Records. Materiál je připraven a Ty se na něj můžeš vrhnout. Udělal bych to ale bezodkladně, aby se nakonec nevrhnul on na Tebe. A věř tomu, že tohle nebude vůbec sranda. I když je zase k diskusi, jak pro koho, že ano. Venku je sice aktuálně zima, že by psa nevyhnal, ale hmyzí útok se dostaví i tak.

Midgee vlastně servíruje mix punkrocku, rock’n’rollu, eggpunku, surf rocku, možná i trochu post-punku a celé to pohání dokonale ujetým synth zvukem. Melodické party se tady mísí se zkresleným vokálem, nejrůznějším pískáním a bzučením, až máš chuť se ohnat a zaplašit létající útočníky. Musím říct, že první poslech byl docela rozpačitý a moc jsem si s ním nevěděl rady. Na jednu stranu to bylo strašně zajímavý a líbila se mi na tom právě ona melodičnost a ujetost. Na stranu druhou mi to možná přišlo až moc a ve výsledku jsem měl trochu problém se zvukem, který mi přišel nadmíru zlámaný a divně sterilní a prázdný. Ale, protože na tom skutečně něco je, byť to asi nedokážu identifikovat (v čemž je možná ono kouzlo), tak jsem nad tím tak dlouho přemýšlel, až jsem si musel udělat čas a pustil si to pro jistotu ještě jednou. Teda, ještě několikrát. No a sedlo si to. Aussie pub rock, u toho mysli třeba na Hives nebo na Fidlar, i když by někdo mohl tvrdit, že v tom není ani jedno, a hoď k tomu trochu surf rocku a nezapomeň to pořádně prohnat přes nějaký filtr, aby se to ještě víc zamotalo a zároveň rozložilo na jednotlivé složky. Je to prostě divný, co si budeme povídat. Ale je to tak moc hezky divný, že okouzlení je zcela na místě. Krátký skladby, co se vejdou do dvou minut tomu ještě dodají na prchavosti a nestálosti. Je v tom jakýsi těžce zachytitelný bod, který Ti vždycky na poslední chvílí zmizí ze zorného pole, ztratí se za horizontem nebo jen vyšumí do ztracena. Midgee je jako ta otravná moucha, co se vždycky zjeví neznámo odkud a Ty se jí celou dobu snažíš vyhostit ven, než si nakonec zvykneš na protivné bzučení a na její společnost u jídla. A když se pak v jednu chvíli prostě vypaří, je to jako kdyby nikdy neexistovala. Zůstane jen neurčitý pocit, který si občas rád dobrovolně připomeneš, případně ho oživíš.

Tak a teď už dost všeho, je na čase rozjet pořádnou insect party, která Tě bude bavit a dráždit zároveň. A věř tomu, že vážně bude.