Skoro bych si už myslel, že je tenhle subžánr mrtvý, nebýt pravidelných zpráv z jedné velice aktivní výspy. V některých ohledech to tady vypadá dokonce hůř než s punkem, a to už je teda docela na pováženou. I když je taky otázka, zda se v tomhle případě dalo kdy mluvit o nějakém boomu. Myslím, že ano, ale nebudu asi odporovat a vést debatu nad tím, pokud mi někdo bude tvrdit opak. Kdo by třeba ještě nepoznal, o co tu vůbec jde, tak ano, došla řeč na crack rock steady, ska-core nebo pro někoho obecně zastřešující pojem ska-punk. Byť už to nějakou dobu není to, co bych ve velkém poslouchal, tak se tomu rozhodně nebráním, občas se rád vrátím, občas se mi dokonce ještě povede objevit nějakou kapelu z daného ranku, o kterém jsem neměl ponětí a občas se objeví nová věc od starých známých. Pro tenhle případ platí varianta číslo tři. Na začátku srpna totiž vznikla nová nahrávka od nashvillské party Stuck Lucky. Ta nese název Golden Serpent Holy Tabernacle Prt. 1 a najít ji můžeš jak v digitální podobě, s poslechem klasicky na bandcampu, tak i jako kazetu s podpisem No Time Records. Obsahem tady jsou tři sklady, které dají dohromady necelých osm minut a vyšlou k Tobě naprosto jasný vzkaz, že crack rock steady/ska-core určitě neumřel. Takže, facka zleva, facka zprava a jedem.

Pryč jsou doby, kdy jsem měl empétrojku narvanou nejrůznějšíma kapelama, co mísily skáčko s punkem a hardcorem. Celkem dávno tomu, kdy jsem vydržel, tehdy na last.fm, donekonečna rolovat a hledat prapodivná uskupení s prapodivnými názvy. Kdy jsem liboval v divnostech s klapavým rytmem a občas se podivoval, co všechno se vůbec dá najít. A i když už ani ska-core, ani crack rock steady v takové míře jako před lety neposlouchám, tak se k němu rád vracím a když se objeví něco nového a zajímavého, jsem za to jedině rád. A taky tu a tam rád podnikám výpravy zpět k tomu, co jsem kdysi neposlouchal nebo mě to v tu dobu prostě a jednoduše nesedlo. Což je přesně případ nashvillských Stuck Lucky, kteří to táhnou už dost dlouho. Ano, znám tohle jméno, potkával jsem ho, ale nikdy jsme se moc neseznámili, zpětně ani nevím proč. Není tady proto důvod tuhle kapitolu s novým materiálem neotevřít. A musím říct, že mě to pořád baví, myslím žánr obecně. Stačí pár vteřin a začnou sama nabíhat další a další jména, i známé melodie, co bych si chtěl s neskrývanou radostí zase pustit. Funguje to, má to tu stejnou odezvu a jiskru jako kdysi a dostavuje se velká spokojenost. Paráda a krása.

Od Stuck Lucky ale nečekej tak docela klasickou skáčkovou klapačku nebo rozjetý ska-punk/ska-core, co střídá melodické party se solidní řežbou. Teda až na první track MONSTERPIGEATSJESUS. Tohle má být thrash ska a kopne Tě to tak moc, až se Ti zatmí před očima. Je to vlastně ne tak melodický, lehce temný punkrock s dechama, co se tu a tam dostane až na hranu hardcoru. Špinavý a rozvrzaný kytary se tady doplňují se zrezivělou dechovou sekcí a líbivě nakřáplým vokálem. Celé je to pozvednutou trochou nihilistické nálady a zvláštní syrovostí. Po cestě se různě rozsypaly nebo pokroutily melodie a místy to dokonce vypadá, že na sebe jednotlivé části prostě nenavazují. Nedává to smysl, je to chaos a hluk, občas rychle, jindy pomalu. Ty ale víš, že přesně takhle je to správně a jinak to ani nechceš, protože jinak by to ten smysl skutečně nedávalo. Na ska-coru mě vždycky bavila ta divně temná a nabroušená nálada. I přes skotačivý rytmus to nikdy nemělo k pozitivnímu myšlení moc blízko. A taky z toho byla téměř vždycky cítit stejně divná energie, kdy měl člověk pocit, že jediné řešení je vzít do ruky pochodeň a vrhnout ji na nejbližší fízlárnu. Kdy neutěšeně rostla touha pálit vlajky. No a tohle všechno v případě Golden Serpent Holy Tabernacle Prt. 1 zase ožívá.

Bez nějaký velkých debat je to pecka. Jasně, s klidem by to sneslo delší stopáž i seznam skladeb, o tom žádná. Nicméně, aktuálně tady máš tři našplánutý a parádní skladby, co Tě dostanou. Baví mě tu jistá neomalenost a hrubost a taky rozskřípaný a polámaný zvuk, který pořádně podrásá ušní bubínky. Hysterie v melodickém hávu. Evokuje mi to The Display Team, kdyby trochu víc zatopil pod kotlem. Slyším v tom třeba i Sense Of Urgeny, Chazz.H.Scally nebo kusy No Cash. Má to jiskru, je to tvrdý tak akorát a nekompromisně syrový. Nemá moc cenu se tomu bránit. Ska-core není mrtvej, ani náhodou a Stuck Lucky Ti to s novým materiálem vysvětlí dost jasně a taky stručně. Tak radši sklapni a dívej se, jak se věci mají.