Tak si zase pro změnu dáme nějakou pořádnou dávku pěkně ostrýho hardcoru, co Ti vyrazí dech a bez problému rozdá nějakou tu ránu. Není to už tak úplně horká novinka, ale s ohledem na to, jak velkou porci energie tady dostaneš pod nos to ničemu nevadí. Vrátíme se to totiž nejprve do března letošního roku a následně ještě trochu dál, konkrétně do září roku loňského. Nebo to vezmeme opačně, nesejde na tom. Řeč tady je vlastně o dvou kapelách, jedna sídlí v kanadském Vancouveru a domovem druhé je stát Idaho v Spojených státech. Ta první servíruje nekompromisní a těžkotonážní hardcore s metalickým zvukem, druhá přichází se energickou náloží straight edge hardcoru. První formace nese název Shallow End, ta druhá All That Matters. Dohromady pak tyhle dvě party daly materiál pojmenovaný A 2023 Promotional Guide, který spatřil světlo světa právě letos na konci března. K dispozici je jak v digitální podobě s poslechem na bandcampu obou uskupení, tak i jako kazeta, která vznikla pod Rest Assured Records. Dva songy na každé straně, dohromady necelých deset minut a tlak jak debil. Tohle nechceš, to dokonce musíš.

Začal bych tady druhou jmenovanou formací, tedy All That Matters. Kromě už výše zmíněného splitka z letoška má totiž tahle pětice na svědomí nahrávku s názvem Demo ’22 z loňského září. Tenhle počin by měl být dostupný pouze v podobě digitálu a nabízí pět energií natřískaných skladeb v celkové délce deseti minut. All That Matters v obou případech drtí parádní straight edge hardcore, kdy na prvním místě je energie a hned za ní tvrdost a výbušnost. Ptal jsem se sám sebe, jak je možné, že jsem zrovna na tuhle věc zapomněl, ale obstojnou odpověď bohužel nemám. Tahle partička z Boise Ti naloží více než slušně a jejich podání tvrdého jádra mě šíleně baví a nabíjí. Je to krásně nabroušený, uřvaný i hutný. Chvílema to chytá lehounce metalický nebo beatdownový nádech, ale jen tak jemný, aby tomu celém dodal tu správnou šťávu. Jestli mi něco za poslední dobu z ranku hardcoru udělalo hodně velkou radost, tak právě nahrávky od téhle přísné pětky. Za mě je tady všechno, co mám rád a asi i všechno, co mám s hacéčkém spojené. Oldschoolový nádech, ale zase ne nijak přehnaný, střední tempo, kdy je prostoro pro to zrychlit nebo zpomalit, urputný tlak a řezavý kytary s ohromnou silou. Takže, jestli je libo poctivou HC nakládačku, které zcela propadneš, All That Matters jsou naprosto jasnou volbou. Naprostá krása, která Ti vrátí ztracenou energii, a to v několikanásobně větším množství.

I ve druhém případě je to velká láska. Moje dávné okouzlení kanadou a Britskou Kolumbií jsem už na několika místech zmiňoval. A ještě navíc je to Vancouver, takže všechno správně. Ono to vzniklo tak nějak náhodou, že jsem se k Shallow End dostal, a to díky All That Matters. Vzniklo to náhodou i přes společné splitko, jelikož jsem až s mírným odstupem času vůbec zaznamenal, že se o splitko jedná. Skutečnost, že jde o kapelu, co sází nelítostný hardcore a je z Vancouveru, byla už jen příjemným překvapení. Stejně jako samotná hudba. Oproti splitkovým parťákům z Idaha je v případě Shallow End potřeba ještě více přitvrdit a přitlačit na pilu. Kanadská pětice totiž jede metallic hardcore jako poleno a Ty se musíš připravit na zničující úder. Ustát tenhle střet bude vyžadovat hodně velké úsilí a neobyčejnou odolnost. Kytary ostrý jako nože od Horsta Fuchse, drnčící basa, co rozvibruje podlahu i ve vedlejších vchodě a nazlobený vokál, co Tě schramstne jako malinu. Otřeno o metal z jedné strany a metalcore z druhé strany. Brutální a nekompromisní věc, co Ti nasadí kravatu a hezky si Tě přidusí. Shallow End disponují silou, jakou si dost dobře neumíš představit. Smete Tě to, tím bych si byl i docela jistý. Navíc, dohromady na jedné pásce s All That Matters je to jednoduše perfektní. Nadupaný mix plný hardcoru v celé jeho kráse.