Tak jo, s těma šílenýma splitkama se poslední dobou docela roztrhnul pytel. Rozhodně ale nemá cenu se tomu jakkoliv bránit nebo přestávat, ber to jednoduše jako fakt. Proto i v tomhle případě můžeš počítat s absolutní řežbou, která Ti omlátí hlavu o roh stolu a ruce s nohama zaváže do jednoho velkého uzlu. A bude to tak moc rychlé, že si asi ani nestihneš všimnout, jak k tomu došlo. Dvě kapely, jedno město, jeden společný počin, co Tě bez nějakých velkých pochybnosti rozseká. Na konci září vznikla nahrávka s názvem Strong/Obey The Weak, na níž se potkaly dvě podobně šílené a splašené formace z Brém. Konkrétně tady jde o raketu Xspig a neskutečnou palbu s názvem Jigsore Puzzle. Jejich společný materiál si můžeš v klidu vychutnat v digitální podobě s poslechem na bandcampu, ale taky jako sedmipalec, o který se postaralx v Rødel Records. Dohromady tady na Tebe čeká dvaadvcacet hodně přísných a třeskutě rychlých válů, jejichž stopáž dá jen něco kolem jedenácti minut. Myslím si, že všichni už víme, co to znamená. Tohle je rubanice nebývalých rozměrů.

Xspig se mi do povědomí dostali docela nedávno, a to díky jejich splitku s Turtle Rage, které se na svět dostalo v loňském roce. Na aktuální nahrávce si tahle formace vystřihla sedm brutálních pecek, které nacpala do necelých pěti minut. Na co se tady musíš přichystat je divoký a chaotický fastcore, do něhož někdo přisypal i několik hrstí powerviolence a možná i zakápnul špetičkou grindcoru. Tohle je další ukrutná jízda, co nemá slitování a vletí na Tebe s takovou razancí, až Ti o sebe cvaknou zuby. Jedna šleha tu střídá druhou a jen v jednom případě se stopáž dostane nad hranici minuty, a to ještě ne nijak moc. Xspig si taky připravili dva covery, konkrétně Sick Of Talk od legendárních Infest a No Glory od Dropdead. Připrav se na šílenost, která se kolem Tebe prožene rychlostí blesku a zůstane po ní akorát chaos a obří kráter. Tohle je věc se silou trhaviny, co zajistí destrukci ve velmi krátkém čase. Když jsem nedávno použil už dost let staré splitko Henry Fonda a Nihil Baxter jako něco, s čím mám tendenci srovnávat, tak aktuální počin dvou formací z Brém se mu přiblížil opravdu hodně.

Jestli tady padlo, a jakože skutečně padlo, že Xspig to sekají v neskutečném tempu, tak Jigsore Puzzle je rychlostí ještě o něco málo předčí. Absolutní sypačka, která nezná brzdu a řítí se maximální možnou rychlostí vpřed. Patnáct totálně rozervaných a ultrarychlých tracků narvaných do necelých šesti minut. Co jako chceš víc? Trhaní končetin je zaručeno a můžeš dělat cokoliv, ale nemáš šanci na únik. Jigsore Puzzle přináší na své straně nepříčetně skvělý materiál, z něhož budeš dost mimo. Zuřivost a neurvalost tu hrají hlavní roli a postarají se o jedinečný zážitek z poslechu. Musím říct, že jsem tuhle část splitka slyšel už hodněkrát a vždycky se jen zmůžu na to, že se divím, kam se vytratil čas. Nelítostný sled uštěkaného pévéčka tady drtí v těch nejvyšších obrátkách a nezpomaluje ani na vteřinu. Všechny pecky se pohybují maximálně kolem třiceti vteřinové hranice a mnohdy ani nepoznáš, že jedna skladba skončil a druhá začala. Jestli chceš něco, co Tě zasáhne a zároveň hned v následující vteřině zničí, tak tohle je ono, nehledej dál. Nechápu, ale chci to poslouchat pořád dokola. A Ty nebudeš chápat taky. Tak si radši připrav ten nejvíc překvapený výraz, ať víš, co bude následovat. Brutální řež.

Tohle je neřízený powerviolence atak z Brém. Skloň hlavu a padni na kolena, nic jiného nezbývá.