Jak jinak než s nějaký tím zpožděním, že jo.  Ale zase na druhou stranu se to celé dá brát pozitivně a tvrdit, že s odstupem času je to prostě lepší. Pojďme se tak opět po kratší odmlce podívat, co se za poslední dobu urodilo v našem poměrně malém rybníčku. Pro tentokrát to nebude nijak moc rozmanité, místo toho ale hezky přitlačíme na pilu a obrousíme tupé hrany. V prvním případě dojde na temnotu a hodně přísný zvuk z pražského podzemí, ve druhém to bude pořádně heavy, pomalu, ale taky hodně hypno, rovněž z Prahy a do třetice to pak bude smrtelně zničující deathcorová jízda. Zní to docela jako plán, ale řekl bych, že nic takového není. Tři věci, každá hodně zajímavá, každá trochu jiná a ani jedna z nich by Ti neměla uniknout.

Z krypt pod Prahou se ozývá dunění a praskání, lampy na některých místech přestávají za dlouhých podzimních večerů svítit a ulicemi se prohání štiplavý vítr, co s sebou nese zatuchlý pach. Cítíš divné mrazení v zádech, krůpěj potu na čele, myši lezou z děr a noc zdá se věčná. Přichází temnota a s ní i strach a ostří černé kosy zní. Zůstaň ale v klidu, bude to tak lepší, to se po dlouhé hibernaci jen Mörkhimmel probouzí a chystá se na nás. Po šesti letech od poslední vydané nahrávky se tahle pražská formace chystá na nový zářez. Ten ponese název Genium Obskurity, vyjít by měl na začátku listopadu pod křídly Doomentia records, a to v podobě vinylu. Podle dostupných informací budou k dispozici i trička a nejrůznější bundly v kombinaci oblečení a desky. No a aktuálně Mörkhimmel láka na svoji novinku první vykopnutým singlem, který se jmenuje A noc zdá se věčná a najít ho můžeš třeba na YT nebo na bandcampu. Připrav se tady na slušnou metalovo-hardcorovou nálož, co se do Tebe zařízne a trochu Ti pustí žilou. Tenhle track jsem slyšel už xkrát a přijde mi, že je s každým dalších poslechem lepší. Neskutečně se mi tu líbí ta ponurá a skleslá atmosféra, která na Tebe dýchne tak mocně, až můžeš ztratit dech. Pořádně hutný a masivní kytary jsou opřený o paralyzující chraplák, z něhož se Ti postaví chlupy i na zcela nečekaných místech. Vidím ztichlé noční ulice, kde se prohání vítr a z vyhlídky na kopci je vidět pulzující město topící se ve světlech lamp. K tomu začíná pomalu pršet a déšť rozpíjí jasnou siluetu k nepoznání. Promočený se touláš nočním městem a čekáš na ráno, až se všechno ponoří do šedi. Nebo možná vyjde slunce a po noci zalité vodou zbydou jen vzpomínky. Ale kdo ví, jak to s tou nocí vlastně je…

U hutných a masivnějších tónů ještě zůstaneme. Jen trochu změníme tempo a celé to posuneme směrem do psychedelie. Že to zní dobře? Docela i jo. Abych řekl pravdu, tak jsem s tímhle trochu bojoval, protože obecně není ani psychedelie, ani stoner rock nebo acid rock úplně můj šálek, ale občas je fajn zabrousit i do takových vod, které třeba tak docela neznáme. No a musím říct, že si to v tomhle případě i celkem sedlo. Řeč tady je o čtveřici Melt Into Cream, která chystá na listopad nové album s názvem Mud Wave. Obsahovat by mělo dvanáct skladeb a dle dostupných informací to aktuálně vypadá zatím pouze na digitální verzi. K dispozici jsou v současnosti dvě ochutnávky, a to konkrétně Ton618 a Everyone Is Blind. V prvním případě je to výživná stoner jízda, která Ti rozvibruje půdu pod nohama a lehce zamíchá barvami i vnímáním. Padne na Tebe těžká deka, kterou ale nebudeš chtít odkládat, spíš se do ní po prvotním šoku vsákneš a začneš se ztrácet v jejích všemožný záhybech. Ton618 je parádně hypnotická věc, která Ti zvládne zatočit hlavou a nastolit prostorovou dezorientaci. A Ty se budeš jen blaženě usmívat a podupávat nohou. Ve druhém případě, u tracku Everyone Is Blind Tě čeká větší porce už zmíněné psychedelie, pomalé tempo, prazvláštní polámaná romantika a hra světel a přítmí. Rozevláté kytarové party, které Tě na křídlech polospánku vezmou někam pryč, k tomu brumlající basa a uhrančivý vokál. Delší stopáž Ti zajistí delší a intenzivnější prožitek, kdy se budeš chtít jen položit na záda a nedělat vůbec ale vůbec nic. Absolutní odpočinek s hlavou v oblacích. Mrkni na to, ať víš, o čem to celé je a užij si tuhle barevnou bahenní záležitost.

No, a nakonec si necháme smrtící porci moderního metacoru/deathcoru, která Ti pořádně protáhne dutiny. Irukandji, to jméno samo o sobě nevěstí vůbec nic hezkého, i když pro někoho může znít libozvučně. Skrývá se za ním nebezpečný tvor, který však velikostně hrůzu budit vůbec nebude. Několik centimetrů malá medúza, známá pod jménem Carukia Barnesi nebo právě pod označením Irukandji. Stejně tak ale můžeš pod tímhle pojmem najít syndrom, který je důsledkem otravy jedem téhle malé bestie. A podle všeho to není absolutně nic příjemného. Proč tolik řečí kolem? Protože Irukandji se jmenuje taky nová pecka od domácí formace Tchert. Se stavem vzniklým po píchnutí medúzy se možná měřit nemůže, ale věř tomu, že s Tebou tvrdě zacvičí. Tchert je další z kapel, která mi poměrně dlouho unikala, a i tady je dobré na říct, že ani metalcore nebo deathcore nijak cíleně nevyhledávám. Ale jak už padlo o kousek víš, je fajn si tu a tam dopřát výlet do ne zcela prozkoumaných oblastí. Irukandji je první ochutnávkou z chystaného EP, které ponese jméno INTI a vyjít by mělo v prosinci na desetipalciovém vinylu. Tchert přináší v podobě Irukandji brutální dávku tvrdosti, jež Tě zmačkne nevídanou silou. Zlověstný začátek jako vteřiny před gigantickou bouří se změní ve smršť divokých beatů, řevu (zde jako host Matt ze Silent Generation), burácejících bicích a rozervané atmosféry. Všechno se na Tebe valí a Ty s děsem v očích zjišťuješ, že nemůžeš utéct, prostě to nejde. I když tenhle vál postupně zpomaluje, až to občas vypadá, že už se úplně zastavil, Tvoje nohy těžknou a nemůžeš se prakticky hnout. Je to jako ten opakující se sen, kdy před něčím utíkáš, ale moc dobře víš, že to něco, co po Tobě jde, je už hodně blízko. A těsně předtím, než ucítíš nepříjemný pocit nebo dotyk na rameni, tak se s vytřeštěnýma očima probudíš a přerývaně dýcháš do tmy před sebou. Tady se jen dostaneš na konec, kdy si s temnotou můžeš nakonec hledět do očí. Víš, že pro daný moment je po všem a že to bylo neskutečně intenzivní. Stejně tak víš, že to budeš ještě chvilku vydýchávat, ale nakonec do toho půjdeš znovu. Tenhle stav Tě dostane.