Tak si zase pojďme dát jeden pořádně nadupaný, rychlý a skvělý straight edge hardcore, který je připraven Ti nakopat prdel. Tohle je totiž hodně vydařená jízda, která to do Tebe nasype ve zdrcujícím tempu a nebude řešit vůbec nic kolem. Nechceš? Nezájem, budeš skákat, jak se tady píská. Nemáš na výběr. Řeč tady v tomhle případě jen o floridské formaci Stedfast, která na konci června vykopla svoji nejnovější nahrávku s názvem 4 Song Promo. Tu najdeš aktuálně v digitální podobě, poslech je možná klasicky na bandcampu, ale taky jako kazetu, pod kterou je podepsáno Armagedon Records. A obsah? Jak už název napovídá, tak tady najdeš čtyři tracky, dohromady to hodí cca čtyři a půl minuty a je to fakt zatraceně dobrý. Parádní násyp, který budeš poslouchat do naprostého zblbnutí, tak jest.

Na jednu stranu mě tahle a jí podobné nahrávky baví, na stranu druhou musím vždycky konstatovat, že toho je nějak málo. Protože jako čtyři vály, i když jsou totálně šílený, jsou pořád jen čtyři vály a kdo má zase takovou dobu čekat na něco nového že jo. Ale teď zase vážně, Stedfast tady servírují něco, co mě osobně nenechává v klidu. Přesně tohle je ten hardcore, co Tě na potkání složí k zemi nebo úplně rozloží, podle toho, jaká bude zrovna příležitost. Je to divoký a rozjetý hardcore, co to tlačí tak mocně, až všude víří prach. Pár minut, absolutní smršť a naprostá spokojenost. Takhle je to vážně moc dobrý. Žádný kecy a parádičky kolem, prostě jen hardcore.

Stedfast se ani s jednou skladbou nedostanou přes minutu a půl a jejich tempu dost možná nebudeš stačit. Je to nářez hezky od podlahy a nepočítej s tím, že se dá zastavit. Spíš se tady nachystej na čtyři brutálně fantastický věci, na čtyři a půl minuty řízeného chaosu, na tvrdou a ostrou záležitost, která Ti ukáže drtivou sílu. Tak mocnou, až se Ti podlomí kolena. Celé to navíc působí strašně svěžím dojmem. Jakože tady se prostě nebude nad ničím diskutovat. Buď to přijmeš tak, jak to je nebo Tě to semele a bude mlít tak dlouho, až se Ti rozostří vidění. A na nějaké rozmýšlení tady taky nikdo nemá čas. Tak moc nečum a radši se přidej, bude se Ti to líbit, tomu fakt věř.

Ačkoliv pro mě hardcore představuje hodně, tak poslední dobou zjišťuju, že mi občas dochází slova a jen vnímám hudbu a užívám si, jak to zní. A asi nejvíc na mě působí energie hardcorových nahrávek, kdy novinka od Stedfast rozhodně není výjimkou. I tahle věc má tu kouzelnou schopnost dobít mi baterky, vrátit mi už spotřebované a vlít mi do žil novou krev. A to je důvod, řekl bych dokonce ten hlavní, který tomu dává život a smysl. Jakmile se to rozběhne, tělem projede první záchvěv a pak to ve vlnách tepe celou dobu. Má to v sobě neskutečný náboj a sílu. Ale ne sílu v tom smyslu, že by bylo potřeba něco někde šponovat, spíš tak, že se člověk najednou cítí neohroženě a nic ho nezastaví. Atmosféra nahrávky se Ti vsákne pod kůži, mizí stres, napětí, všechno odezní. A do Tebe proudí čistá energie, kdy máš po chvilce pocit, že můžeš svítit jako žárovka. Máš chuť se rozběhnout, cítíš se odhodlaně a všechno je v pořádku. A pokud tohle nějaká nahrávka umí, tak to mluví za vše. Sám za sebe můžu říct, že tohle je pro mě hardcore, obecně, nejen v tomhle konkrétním případě. Ale i tady to platí na dvě stě procent. Stedfast do toho jsou naplno a tyhle čtyři a půl minuty Ti dají zabrat. Rychlý a ostrý kytary, natřískaný bicí a hezky nabroušený vokál. Ideální kombinace na husí kůži. A hodně přísný drive, co uhání jako o život. Tohle není něco, co chceš, tohle je přesně ta věc, kterou potřebuješ, kterou musíš mít. Tak už nečekej ani minutu a prostě si to nahrň do uší.