Ano, tohle je moc dobrý. Totální hardcore nářez, co Ti pořádně rozhodí rovnováhu. Věř tomu, že se nejspíš dost rychle zamiluješ a nebudeš s tím chtít přestat. Tohle Tě totiž dostane. Kdesi na Severovýchodě Spojených států totiž loni vznikla straight edge hardcore formace, která si říká Anklebiter. No a tahle divoká čtveřice představila ke konci května svoji novou nahrávku, která nese název To Live and Withstand. Najít tuhle lahůdku můžeš v digitální podobě s poslechem klasicky na bandampu, ale aktuálně už taky běží předobjednávky na vinylovou verzi, která vyjde pod hlavičkou Sunday Drive Records, a to ještě v několika různých provedení. Sedmipalec, když budeme konkrétní, by pak měl spařit světlo světa na začátku srpna. A na Tebe tu čeká sedm energií našlapaných tracků, jejichž celková stopáž se jen lehounce převalí přes deset minut. Připrav se na smršť, která tu je, aby Ti vytřela zrak. Což v tomhle případě opravdu nebude problém.

Anklebiter servírují opravdu hodně přímočarý a nabroušený straight edge hardcore, který se zakousne a nepustí. Tohle je ten nejlepší důkaz, že hardcore má pořádnou sílu a ve správných rukách se mění ve zničující zbraň. Novinka To Live and Withstand je připravena z Tebe vymlátit duši, rozbít Tě na atomy, vyrazit Ti dech. A věř tomu, že od slov tu není daleko k činům. Neskutečně nabroušený kytary, skvěle šlapající bicí a pořádný ječák, co Tě sfoukne jako svíčku. Když si k tomu přidáš trochu punkový rozvernosti a obrovský kotel energie, dostaneš výsledek, který rozmetá všechno na kousky. Nic nezůstane pohromadě, nikdo nebude stát. Anklebiter totiž přináší nadupanou smršť, která obrací věci v prach.

Tahle nahrávka mě totálně dostává právě svojí energií. Od začátku do konce ve vysokých obrátkách, na plný plyn, prostě bez jediné sekundy klidu. Velkou roli tu hraje taky výbušnost, která ještě o trochu výš posouvá už tak hodně slušně nastavenou laťku. Tady je potřeba jen smeknout a pak se klidit z cesty, protože jinak se budeš těžce sbírat ze země. A nutno podotknout, že něco takového jako předvádí Anklebiter je prostě potřeba. Totálně zdrcující jízda, která se nezadržitelně řítí, kam se jí zachce a vztyčený prostředníček narve do tváře všem, kteří budou jen tak okounět v dosahu. Jestli se chceš přidat, bude to chtít solidní dávku odvahy a taky ostrý lokty. Kung-fu mosh, nohy u stropu, kotrmelce, nějaká ta dvojkročka. Šílenost, která nepřestane, dokud všichni nepadnou vysílením na záda.

Musím taky říct, že mi To Live and Withstand vzala dost vítr z plachet. Po loňském Demu je totiž v podání Anklebiter celkem výrazný posun. Tím vůbec nechci říct, že by mě prvotina těhle bláznů nějak nebavila, ale aktuální materiál je vlastně něco jako dynamit. Žádný velký remcání, rána jako hrom, co roztrhá všechno na kousíčky, tlaková vlna, která Tě trochu přidusí, a nakonec to celé bude ještě pěkně dlouho doznívat a Tobě bude hučet v uších a točení hlavy se taky chvilku nezbavíš. Anklebiter jsou tady, aby Ti ukázali, jak se ten hardcore sakra dělá. Nebo spíš HARDCORE, protože jinak to v tomhle případě ani nejde. Sundá Tě to, tvrdě a rychle, nestačíš říct vůbec nic. No a teď se pokloň, protože král je mrtev, tak ať žije král. Anklebiter přichází vládnout a nikdo jim v tom nezabrání. Tak jest.