V domácí kotlině poslední dobou vzniká celá řada zajímavých věcí a nejinak je tomu i tomto případě. A nutno taky podotknout, že folkové vody bylo už potřeba trochu rozčeřit. I když tady je ten folk přeci jen lehce jiný. Můžeme tomu klidně říkat i nefolk, který drnká na temnější strunu. Řeč tady je o pražské formaci Čtvrt na smrt, která si sice právě s folkem hodně rozumí, ale jinak se nebojí pořádně rozkročit mezi žánry. No a Čtvrt na smrt chystají nové album, které by mělo vyjít v listopadu letošního roku, mělo by nést název Láska. Vždycky a vzniká pod producentským dohledem Ondřeje Ježka ve studiu Jámor. V zimě kapela natočila prvních pět písní a v létě se do Jámoru vrátí se stejnou porcí nového materiálu. Láska. Vždycky. bude obsahovat celkem deset skladeb, celkovou délkou se kapele poprvé vejde také na vinyl. Vznik desky pak můžeš podpořit na webu na Donio.cz. Aktuálně jsou venku už dvě ochutnávky. První z nich s názvem Startovní čáry spatřila světlo světa na začátku května, ta druhá pojmenovaná Dětem byla představena o měsíc později.

Startovní čáry přináší pořádně robustní a zahloubaný materiál, který Tě s naprostou lehkostí vtáhne a nebude chtít pustit. Kapela se v uplynulém roce rozrostla o další dvě členky, které obohatily zvuk o nový zpěv a baryton saxofon, jenž dostal v novince hodně prostoru. Čtvrt na smrt přichází s pečlivě budovanou aranží, která roste až do posledního refrénu a jednotlivé sloky oscilují na pomezí rapu, zpěvu a recitace. Výraznou roli dostala elektrická kytara, a v druhé polovině se skladba tradičně opírá o rytmickou sekci ve složení bicí a baskytara. A k tomu ještě jeden zpěv v podání další členky souboru, která se ale tradičně ohání flétnou a saxofonem. Jako lákadlo na chystaný materiál to funguje naprosto parádně a musím říct, že v některých částech přejelo po páteři i nějaké to zamrazení. Nástrojový arzenál, který se skvěle doplňuje, dodává novince slušnou hloubkou a naléhavost.  Zadrž na chvíli dech a jen sleduj, jak vypadá svět.

Skladba Dětem pak naprosto krásně ukazuje na už zmiňované kapelní rozkročení, kdy se folkový základ žene až do rock’n’rollových nebo punkrockových vod. S pořádnou dávkou ironie a naštvaně rezignovaným projevem, který tepe do živého. Novinku doprovází videoklip, který se točil v Dejvické Klubovně, a pod kterým je velkou měrou podepsaný kameraman Jakub Pavlištík. Zkreslené kytary, melodické saxofony a úderný text tentokrát potěší především ty, kteří chodí na koncerty pogovat. Dětem je hezky špinavá, ale zároveň i řízná a melodická záležitost a výsledkem je něco, co silně evokuje zážitek z koncertu. Oproti prvnímu tracku je Dětem hodně živelná záležitost, ale udržuje si u toho vážnou a zadumanou tvář.

Čtvrt na smrt lákají na novou nahrávku opravdu velice zdařile. Dvě ochutnávky, každá vlastně úplně jiná, ale obě dvě hodně povedené. Neskutečně líbivé a do jisté míry i přitažlivé nástrojové obsazení tu dává velký prostor se pohybovat i mimo klasické folkové mantinely Když si k tomu přidáš charismatický vokál, doplněný o další zpěvy, tak to pak chytá ještě poněkud jiná rozměr. Místy to, hlavně v případě skladby Startovní čáry, celé zní jako filmový soundtrack, kde si někdo hodně vyhrál se stavbou a důrazem jednotlivých pasáží. Startovní čáry v sobě mají i lehce tajemnou atmosféru, která nezmizí, i když to několikrát už tak vypadá. Dětem zase parádně kloubí jakousi uvolněnost s přísností, kdy to působí jako ten nejvíc ironický povzdech nad současným světem. Musím říct, že i tady jsem docela zvědavý, s čím tahle formace příště a jak nakonec bude celé nové album vypadat. Základ se totiž tváří velice zajímavě. Takže, jestli toužíš po něčem, co Ti spraví náladu, ale donutí Tě i k zamyšlení a do uší Ti navalí výživnou porci hudby, Čtvrt na smrt jsou vydařenou volbou. Tak se v klidu nech chvíli unášet na fajn rytmech, bude to dobrý.