Pojďme si udělat výlet do minulého roku a spojit to se současností. Pojďme se ohlédnout zpět a podívat se přitom trochu dopředu. O čem to tady tentokrát je? O filipínské hardcore/powerviolence dvojici s názvem Abanglupa. Tahle vypečená dvojka totiž loni v únoru vydala nadupané album Of Rats and Swine. Deset tracků nacpaných do třinácti minut, co Ti budou chtít oddělit hlavu od zbytku těla. Tenhle materiál vyšel kromě digitálu taky v podobě kazety a kompaktního disku, kdy se o to postaralo hned několik labelů. Když budeme konkrétní, tak Lower Class Kids Records, Ugly and Proud Records, Nuclear Family Records, Audacious Madness Records, Bent Window Records a Esagoya Records. No a k tomu se aktuálně přidá ještě verze vinylová, kterou si vezme na starost 9Lies Records. Bude se jednat o dvanáctipalec a světlo světa by měl spatřit v pátek 02.06.2023. Navíc se počet songů ještě rozšíří, protože tohle vydání nabídne čtyři bonusy nahrané speciálně pro tuto příležitost. Na Tebe tu tak čeká hodně výživná a tvrdá nálož, která Tě propleskne tak mocně, až uvidíš hvězdičky.

Abanglupa sypou neskutečně parádní mix těžkotonážního a hrubého hardcoru a zběsílé powerviolence sypačky. A celé to občas jemně olízne grindcorovou nebo sludge hranu. Dohromady to dává brutální materiál, který Tě prostě rozseká. Je to síla, co Tě přimáčkne k zemi a nebude chtít pustit. Občas Tě sice nechá nadechnout, ale žádné další úlevy nečekej. V některých částech mi to připomíná povedenou desku Compiled Hatred od Livid, která urputným tlakem taky dvakrát nešetřila. Abanglupa ale víc brousí čepele a přikládají pod kotel. Tohle je totiž opravdu hutná a tvrdá věc protkaná temnou nití, která tomu propůjčuje elektrizující atmosféru. Je to jako pulzující černá barva, co polyká všechno živé ve svém dosahu. Monstrum, které se s nezvyklým rámusem blíží k lidským obydlím s jediným cílem. Ničit.

Tahle deska mě hodně baví, a to právě svojí intenzitou, která je tu a tam vážně drtivá. Neúprosně si razí cestu vpřed a rozsévá kolem sebe zkázu. Nehodlá zastavovat, dokud nedojde naplnění, s tím se budeš muset smířit. A i kdyby měl kdokoliv cokoliv proti, tak to vlastně není nic platné, protože pokud budeš diskutovat, skončíš ve chřtánu téhle bestie, která Tě s velkou radosti schroustá. A nebude ji to činit sebemenší problém. Až tedy zaslechneš podivné zvuky podobné hromobití, začnou se klepat sklenice a rámečky na polici, všechno utichne a krajina ztmavne, tak by bylo dobré přemýšlet nad útěkem. Protože ve chvíli, kdy zazní praskání a země pod nohama se rozvibruje, bude už na cokoliv pozdě. Pak už nezbude nic jiného než se snažit tenhle živel přečkat s co nejmenšími následky.

Abanglupa nabízí něco, co Ti udělá díru do hlavy. Materiál tak silný, že Tě zlomí v pase. Of Rats And Swine si velice rychle zamiluješ a budeš to chtít poslouchat znovu a znovu. Pořád dokola prožívat ten zvláštní pocit neuvěřitelné tíhy, která na Tebe pokaždé dopadne. Všechno zpomalí, vzduch zhoustne a Tobě se podlomí kolena. Budeš se snažit nabrat do plic dostatek vzduchu, ale ze začátku to půjde jen těžko. A až se Ti to všechno povede po chvíli zpracovat, dostaví se závrať. Jak se s tím nakonec popasuješ už potom bude jenom na Tobě. Naposledy se tedy pořádně nadechni a dej se do toho., protože to fakt stojí za to.