Fotbal jsou další z kapel, kolem které už nějakou dobu chodím, ale nebyl jsem s to se dokopat k poslechu. Další z kapel divotvorného jihočeského rybníčku, kdysi se točícího v soukolí NAAB. Takže je tady jasné, že to bude divné, experimentální, alternativní a obecně asi můžeme prostě říct jiné. Vezmu to trochu jako zpověď, kdy jsem se před lety akcí NAAB pravidelně účastnil a kolikrát jsem ani nestíhal sledovat rošády jednotlivých členů nejrůznějších uskupení, které vznikaly a zanikaly nebo byly uloženy k dlouhé hibernaci, z níž už nedošlo k procitnutí. Byly to proměny a změny, ale skoro vždycky to šlo ruku v ruce s hudebním nadšením a zkoumání, kam se zase může co posunout, aby to dávalo smysl a neznělo to jako něco, co už někdy v minulosti fungovalo.

A z celého tohohle prostředí divnohudby se zrodil i Fotbal. Ve Fotbale se potkali Dojč a Markéta Košařová, členové skupiny Kidney Trauma, s Vencákem ze Sýček a multiinstrumentalistou Jakubem Šimanským, který je známý hlavně z kytarové dvojice s Tomášem Niesnerem. Ve Fotbal nicméně Šimanský hraje na bicí. A tahle parta se aktuálně hlásí o svoje slovo s novou deskou Why Is This Happening To You? Ta vyšla v polovině března, a kromě digitální podoby ji můžeš nalézt jako dvanáctipalec s podpisem Korobushka records. V dubnu se pak dočkáme i kazetové verze. Šest skladeb, stopáž kolem šestatřiceti minut a nezapomenutelný zážitek, který Ti prostě učaruje. Ke dvěma trackům pak existují i videoklipy.

Samotné nahrávání se odehrávalo střídavě v Českých Budějovicích a v Brně během zimy roku 2021 a jara 2022. Master si vzal na starost Wolfgang Möstl. O nový zvuk se postaral rakouský muzikant a producent žijící v Brně Nichi Mlebom.

Fotbal na nové desce přichází s hodně zasněným materiálem, který tu a tam utíká od shoegaze do psychedelie nebo se potuluje poblíž krautu, ať už ho každý vnímá, jak a kde chce. A dost často taky bloumá kolem no wave. Žádná závratná rychlost, ale hodně náladová záležitost, která Tě řádně pohoupe v kolenou. Můžeš si k tomu přidat ještě trochu kosmických vlivů nebo zvláštní energii, probouzející jazzové vědomí. Všechno promíchané v neskutečně výživnou směs, která umí zatlačit na pilu, ale i zvolnit do naprostého klidu. Je to rozeznělé, skřípající, pulzující, naléhavé. Je to v surrealistická mozaika hrající všemi barvami a motající mozkové závity. Je to všechno na bílém plátně vrstvící se do těch nejzajímavějších tvarů a obrazců. Tady můžeš hudbu nejenom slyšet, ale i cítit a promnout ji mezi prsty. Na kratičký okamžik, než odteče do ztracena a bude se vracet nějakou chvíli jen v ozvěnách.

Právě vrstvení všeho možného mě na novince Why Is This Happening To You? baví ze všeho nejvíc. Je to hodně silný zážitek, který Tě protáhne dálkami a způsobí možná i nějakou tu závrať. A lehké napětí a brnění v končetinách zůstane ještě celkem dlouho poté, co dozní poslední tóny nahrávky. Baví mě na tom celém i jistá zádumčivost fungující jako protiklad k tomu, co vypadá jako naprostá nahodilost, i když se jedná o blažené dovádění. Když se k tomu navíc trefí ta správná struna, přeběhne dokonce i mráz po zádech. U mě konkrétně třeba při vzpomínce na Terminal Blue nebo Tiny Fingers. Fotbal prostě ví, jak a kde udělat tu správnou kličku, kde přidat, kde ubrat a jak to celé zaobalit. Ví naprosto přesně, jak si s Tebou pohrát a zpracovat Tě tak, až Ti poteče slina koutkem pusy. A řekl bych, že vedlejší efekt to opravdu nebude. Takže, pokud chceš na chvíli být součástí hudby a poletovat mezi melodiemi, tak Fotbal Ti to umožní. Stačí hodit ruce za hlavu a můžeš se vydat na cestu.

Po vydání desky bude Fotbal se staronovým materiálem taky koncertovat. První křest desky proběhne v ostravském Klubu Brno 30.03, kde Fotbal vystoupí společně s kapelou Orient, druhý pak 01.04. v Českých Budějovicích na Světadílně za společnosti rakouských kapel Land of OOO a My Friend Peter. Tým pak bude možno během jara zastihnout ještě 29.3. v Brně v klubu Alterna, 31.03 v Kroměříži, 21.04. v Praze v Underdogs’ a 22.04. v Plzni v klubu Bikeheart.