Britská anarcho black metalová trojice Dawn Ray’d chystá na březen vydáni své nové desky. Ta se bude jmenovat To Know The Light, světlo světa by měla spatřit konkrétně 24. března, nabídne deset tracků a k dispozici bude v digitální verzi, jako vinyl a také v podobě kompaktního disku. Vydání samotné si vzalo na starosti Prosthetic Records a už byly také spuštěny předobjednávky. Aktuálně mají Dawn Ray’d venku už tři ochutnávky, konkrétně The Battle of Sudden Flame, Ancient Light a nejnověji vál Go As Free Companion. Ke všem třem věcem vznikly videoklipy a ve všech případech čekej pořádnou dávku temnoty.

Dawn Ray’d vznikli z popela We Came Out Like Tigers, kteří se mi hodně vryli pod kůži. Na své nové cestě jedou v nekompromisním black metalovém pojetí a neustále vlastně posouvají jeho hranice. A ukazují to i ve zmíněných novinkách, které Tě semelou a pořádně pocuchají. Brutální hluk a temnota se tu střídají se zběsilými výbuchy energie, kdy hrozí totální kolaps a vyklidněnými pasážemi, které vrací všechno do rovnováhy. K tomu si přidej pro Dawn Ray’d tolik typické housle dokreslující už tak hutnou atmosféru, šílený scream nebo mystické chorály a máš před sebou něco, co prostě nejde jen tak pojmout. Je to jako bouře, která přijde zcela náhle a svoji zničující silou krutě sevře okolní krajinu, která se jen zmítá pod náporem chaosu. A po bouři nastane ticho a klid, rány s zacelí a všechno pomalu ožije.

Dawn Ray’d si s atmosférou pohrávají opravdu mistrně a jejich rovnováha mezi tmou a světlem je někdy vážně strhující. Nečekej tu ale žádné bodáky, černě pomalované tváře nebo smrt a démony. Tahle formace jde docela jinou cestou a všechny black metalový klišé kope bez pardonu do zadku. Antifašismus, boj za práva zvířat nebo menšin, tohle je black metal v podání Dawn Ray’d. Nic pro drsné hochy, kteří si nechtějí hudbu zasvinit politikou. Tohle je přesně mířená rána, která Ti vyrazí dech a možná poláme pár žeber. Chaos nad chaos, který má ale jasný smysl i řád. Jestli se na tohle všechno cítíš, tak se dej toho a jestli ne, tak ustup stranou a sleduj, co se stane. Bude to smršť nevídaných rozměrů…