Jsou věci, k nimž se člověk dostane tak nějak náhodou, i když to vlastně náhoda úplně není. Nebo by možná bylo lepší říct, že se k nim nedostane cíleně, ale ani to v tomhle konkrétním případě tak docela nesedí. Na výsledku to ale rozhodně nic nemění, takže můžeme takovou informaci považovat za ne moc důležitou. Uncle Grasha’s Flying Circus je jméno celkem známé a není (a ani nebyl) problém se s ním pravidelně potkávat, byť ani tady, jako u mnoha dalších kapel a projektů nedošlo až donedávna na poslechovou a seznamovací část. Totengräber pro mě naopak byla celkem velká neznámá, ale o to větší zvědavost se dostavila. No, a právě tyhle dva projekty se potkaly na společném splitku, které spatřilo světlo světa na začátku května a nese název LZ​-​129 Hindenburg. Tenhle hlukový zážitek si můžeš dopřát v digitální podobě s poslechem na bandcampu, a taky jako desetipalcovi lathe cut vinyl, který nese podpis Funeral Propaganda a za výrobou stojí Korohushka records. Dvě skladby, dohromady necelých dvanáct minut, na každé straně pět minut a padesát, respektive padesát jedna vteřin a tématem je legendární vzducholoď Hindenburg a její ikonický zánik.

Nejsem velkým fanouškem vzducholodí, ani řekněme technické historie, ale i přesto jsem si dokázal poslech nálěžitě užít, a ještě si u toho trochu rozšířil obzory, což beru jako velký plusový bod. Vezměme to ale hezky popořadě a od začátku. Totengräber na svojí straně přináší skladbu LZ-129, která člověka bez větších potíží pohltí. Mluvené slovo na pozadí se táhne v podstatě celou skladbou a dodává ji tak zvláštně intenzivní atmosféru. Horrorově hlukový začátek, který by se v klidu do hodil do napínavých pasáží mysteriózního snímku, je po chvilce vystřídán napínavou a neklidnou částí, která docela slušně brnká na nervy. Atmosféra houstne a boří se do podivných poloh cinematického rázu nebo to možná celé zní jako podkres z dokumentárního filmu někde na History Channel. Nicméně, pokud je tématem zánik obřího létajícího stroje, tak tomu všechno ve skrze odpovídá. Je tu cítit předzvěst blížící se katastrofy, jednoho velkého konce. Je to mohutné, epické a nervní. Jde z toho trochu mráz po zádech, ale zase ne nijak extra hodně. Je to poklidně gradující bez velkého finále, což tu vnímám jako velké pozitivum. Že se nekončí monstrózním výbuchem, ale je tu prostor pro pokračování, i když ne nijak veselé. Právě potemnělá a naléhavá atmosféra hraje zásadní roli a žene skladbu zajímavým směrem. Celkově je necelá šestiminutovka Totengräber skvělá a nedá Ti spát.

UGFC pak na svojí straně přináší track Hindenburg, který je vlastně faktickým a strohým dokončením skutečnosti. Atmosféra je přelomená vedví, značí nastalé ticho, které pohltilo i chaos a šok a všechno to nějak ponenáhlu plyne vpřed, přesto že není kam. Katastrofa je u konce, usazuje se prach a ticho je nesnesitelně hlasité. Napětí je tu ale cítit taky, stejně jako závan post-apokalypsy, což všechno jen dotváří tíživost výsledného dojmu. Chvění v konečkách prstů, cukání v koutku oka a myšlenky na padlý kolos utopený v plamenech. Zkáza nevídaných rozměrů a konec futuristické budoucnosti přetavený do hlukové stopy, jež dokáže balancovat na pomezí snění a plného vědomí. Obratně a bez zaváhání tomu všemu propůjčuje život. Neklidně rozevlátý konec s chórem na pozadí je vystřídán kratším, ale o tom intenzivnějším dozníváním do ticha, které si zvládne vzít vše. Úplnou tečkou je pak už jen rozjařený marš, což působí do vypjatých dvanácti minut poněkud nepatřičně. Vlastně je tady všeho tak akorát, občas to sice vypadá, že se misky vah převáží na jednu nebo druhou stranu, ale na poslední chvíli se přeci jen dostaví rovnováha. A rozhodně věř tomu, že Tě to celý dost zasáhne. Ta atmosféra by se totiž i dala krájet a několikrát zmíněné napětí je tu hlavním prvkem, který je u obou projektů prostě fantasticky funguje.

Jestli hledáš něco, do čeho se můžeš s chutí ponořit a co Ti lehce podrásá nervy, tak s tímhle splitkem se zcela určitě trefíš. A i kdyby člověk nehledal, tak bude nakonec sám nalezen a vtažen a vynervován. Industrial s naléhavou a dalo by se říct monumentální příchutí a silným magnetismem. Jakmile se octneš v akčním radiu, bude těžké unikat…