Trochu tajemna a mrazení po zádech. Nezůstat stát, ale být v pohybu a vdechnout život zajímavým místům, která by si člověk s hudbou nejspíš ani nemusel spojit. Nabídnout nevšední zážitek a možná ukázat cestu nebo aspoň jiný úhel pohledu. Připravit magickou směs a postupně ji uvolňovat. Tohle všechno je Spontana, která je zpět už se svým třetím ročníkem a hodlá Tě i tentokrát překvapit. Pro letošní ročník se přesune do industriálních prostor a vdechne život místu více než zajímavému. O minulém ročníku, i o tom chystaném, o přípravách, tajemnu a magii, o hudbě, ale i celé myšlence byla řeč se členem týmu, který má Spontanu na svědomí.

Ahoj, můžeš nás všechny krátce zasvětit a prozradit, co je to vůbec Spontana a jak celý nápad vznikl?

Ahoj, nápad na akci s názvem Spontana přišel od Rafala/Degens (v té době Enten Og Eller) s tím, že poslední ročník dělal v roce 2013, a to na stejném místě, kde jsme jej oživili i my minulý rok. Nechci mluvit za Rafala, ale pro nás je Spontana ten typ akce, která se odehrává na místech, na kterých bys nečekal, že může vůbec nějaký koncert být. První dva ročníky se tak odehrály v bývalé retenční nádrži obehnané remízkem na kraji Brna v dojezdové vzdálenosti MHD. Chceme zkrátka alespoň na jeden den lidi vytáhnout z klubů, do kterých jsou zvyklí chodit a nabídnout jim něco víc – užít si skvělou hudbu a jedinečnou atmosféru. V podvečer přijdeš na místo, poslechneš si několik kapel, a po kapelách se roztočí gramce DJ’s kteří se postarají o to, že domů půjdeš až za světla. A doufám že se nám to daří a lidem se taková myšlenka líbí.

Loňský ročník byl do jisté míry opředený tajemstvím, ale zajímá mě, bylo to opravdu tak a lidi vážně až do poslední chvíle nevědělx, kde se akce bude konat nebo proběhla nějaká šuškanda a některé informace unikly?

Jasně, od samotného začátku jsme dávali vědět, že akce bude na kraji Brna, kam se dostaneš do půl hodiny mhdčkem s tím, že přesné informace, kde se bude Spontana odehrávat, zveřejníme v poledne v den akce. Kapely dostaly info cca dva dny předem. Nejsme si jistí, jestli byla nějaká šuškanda nebo informace unikly, nicméně vše proběhlo naprosto skvěle bez větších problémů.

Jak si sám už zmínil, tak jste místo konání prozradilx až v den konání, jaký k tomu byl důvod? Šlo jenom o „marketingový tah“, který sázel právě na tajemno nebo v tom byly i jiné věci?

Marketingový tah to rozhodně nebyl, naopak se rádi marketingu přiučíme.  Spíš jsme si říkali, jestli ono „tajemno“ a neznámost lokality lidi spíš neodradí. Nechtěli jsme zbytečně poutat pozornost, tím, že na místo upozorníme hned ze startu. Věřím, že důvody, proč tomu tak bylo si domyslíš…je to snadný :).

Jak jste se vůbec k takovému místu dostalx už si taky nastínil, ale jak moc složité bylo všechno zrealizovat? Od myšlenky k realizaci je totiž někdy dlouhá cesta.

Jak jsem uvedl v první odpovědi, vrátili jsme se na místo, kde poslední Spontana proběhla v roce 2013. Při prvním výletu na místo jsme se upřímně zhrozili, protože bývalá retenční nádrž byla celá zaházená neskutečným bordelem. Šlo vidět, že si někdo z místa udělal ilegální skládku a před náma tím pádem byla spousta práce. Na místo jsme chodili docela pravidelně a začali to celé vyklízet, naplnili několik desítek pytlů bordelem a pak už místo konečně začalo vypadat, že tam můžeme udělat další ročník. Pak už zbývalo jen vystříhat náletovou dřevinu, to následně spálit, ale to už byla maličkost. Brzo ráno v den akce jsme na místo začali navážet techniku, bar a samozřejmě dva generátory, které celou akci poháněly.

Můžeš říct, jak početný je tým, který Spontanu připravuje a jestli se pro letošní rok rozrostl?

Je nás malá parta kámošů, s nijak pevně určenou hierarchií. Spíš je to dost organický, kdy nám každý pomáhá dle jeho času a skillu, ať už od světel nebo při brigádě příprav prostorů, až po bedňáky v den akce. Společný jmenovatel je ale snaha vytvářet Spontanu tím, čím je. Pro letošní akci jsme spojili síly s dlouholetýma kámošema z brněnského soundsystemu EAC (Equipe Animazione), kteří do toho vloží svůj sound a mají na starost technicky zajistit jednu ze stagí. A společně se svými hosty na ní rozjedou pořádnej mejdan po kapelách.

Jako obecně zvládáte organizaci? Tím myslím, jestli je to spíše živelný proces a dělá se to, co je zrovna třeba nebo mají lidi jasně dané role a řeší jasně dané věci?

Je to opravdu živelný proces, kdy věci řešíme ve společném chatu. Krom tohoto jsme se párkrát sešli osobně, jednou přímo na místě chystané Spontane, abychom si přímo na fleku řekli co, kde a jak bude apod. Máme mezi sebou zvukaře, další kámoš má na starost světla, další lidi se nabídli že budou u vstupu nebo třeba pomáhat s cajkama kapelám.

Jak jsem zaznamenal, tak letošní ročník proběhne jinde než ten loňský, a dokonce odpadne i moment překvapení, pokud jde o lokalitu, co Vás vedlo k takové změně? A můžeš říct pár slov o místu, kde se letos Spontana odehraje?

Jasně, mohli bychom Spontanou dělat stále dokola na stejném místě, ale jednak si myslíme, že tím by to místo poněkud vyčpělo a zároveň si myslíme že by tím odpadl i daný moment překvapení, když bychom se vraceli stále na stejné místo. Retenční nádrž se nám všem osvědčila, ohlasy na akci byly pozitivní, ale myslíme si, že obdobných míst v Brně a jeho okolí je stále dost, tak proč je neukázat? Neříkáme tím ale, že se na stejný místa nebudeme nikdy vracet, jen nás baví vymýšlet a hledat další vhodný prostory, a s tím spojený výzvy.  Bývalá kotelna v areálu brněnské Zbrojovky si nás získala hned z několika důvodů. Jedním z nich je, že se jedná o krásnou industriální budovu, která už několik let neslouží ke svými původnímu účelu a pouze chátrá. Krásu spatřujeme právě v tom, že se jedná o jakýsi ostrůvek v rozlehlém areálu, kdy široké okolí je už srovnáno se zemí, a kotelna se svým vysokým komínem tak ční v této skoro postapo krajině už z velké dálky. Dalším bonus spatřujeme v tom, že prostor nám nabízí udělat i dvě stage, jednu venkovní před samotnou kotelnou, druhou uvnitř kotelny, kde se bude odehrávat i mejdan až do ranních hodin. A v neposlední řadě, svojí lokalitou je mnohem snáz přístupnější a nachází se více v centru města.

__________________________________

(Z celé Zbrojovky, kdy v době fungování chodilo do práce na 9000lidí, zůstává stát právě Kotelna, dvě kancelářské budovy a pak velké haly, kde sídlí třeba Industra.)

„Myšlenka zůstává stále stejná – probudit neobyčejný místo životem a spoustou kvalitní hudby na dvou stagích!“ – tohle je idea letošního ročníku. Jaká byla kritéria pro výběr místa konání?

Je to esenciální myšlenka celé Spontane, z části už jsme odpověděli v předchozích otázkách.

Došlo i ke změně termínu konání, je k tomu nějaké vysvětlení?

Minulý ročník proběhl koncem září, tzn. na konci sezony venkovních akcí, a letos to je přesně naopak. První květnový víkend bychom právě rádi zahájili sezonu venkovních akcích.

Panovala v týmu, který akci připravuje, shoda nebo jste řešilx více možností?

Když jsme místo „objevili“ a řešili ho mezi sebou i s EACčkama tak nezazněl jediný názor proti, naopak byla shoda na první dobrou. Další věc je, že kromě jedné vnitřní techno party zatím v Kotelně nic podobného nebylo. Asi bychom byli neradi, kdyby se na místě v minulosti konaly už jiný akce, a my tak byli jen jedni z mnoha.

Pokud jde o line-up, tak chybí zahraniční jména a je v podstatě složený z lokálních interpretů. Proč tomu tak je? A pohrávali jste si vůbec s myšlenku pozvat někoho ze zahraničí?

Rozhodně to není žádný programový rozhodnutí, že na Spontane nechceme zahraniční kapely, ale vyplynulo to z postupných příprav a oslovování kapel. Byly ve hře i dvě zahraniční jména, ale bohužel to nevyšlo skrze termín. Určitě se ale při případných dalších ročnících nebráníme zahraničním kapelám.

Podle čeho vybíráte kapely a celkově učinkující, co je pro Vás tím rozhodujícím faktorem? Výběr jmen je spíše takový průřezem alternativy, jestli to tak dá říct.

Je to, ostatně jako skoro vše, dost organický. Ze startu oslovíme hned několik kapel, kdy nám odpadne nějaká část, kterým se nehodí termín, nebo hráli či budou hrát v Brně krátce kolem zvolenýho termínu. Snažíme se dramaturgicky o shodu, která, jak se ptáš, se dá nazvat jako průřez alternativy. Preferujeme kapely, které mají co říct, nejsou třeba tak velký jména na scéně, ale myslíme si, že mají co ukázat a rádi jim ten prostor dáme. Nechceme ze samotné podstaty Spontane udělat majáles nebo mainstreamový festival.

Užijete si vůbec jako crew akci nebo jste neustále v pohybu, zařizujete, zapojujete, voláte apod?

Jo toto je dobrá otázka :)) Samozřejmě se snažíme si akci užít, ale každý máme nějakou roli či úkol, který nás úplně nenechá si nerušeně užívat akci, ale snažíme se v nich prostřídat nebo zastoupit a zároveň nechceme, aby to vyznělo, že jsme nonstop v pohybu. Užíváme si, když celá akce šlape jak má, pak jsme spokojení i my.

Proč by mělx lidi na Spontanu přijít, čím je jiná a třeba jedinečná?

Pro lidi, co mají rádi originální hudbu, a nebojí se ji objevovat i na nezvyklých místech bude Spontana jiná a jedinečná.

Můžeš prozradit svůj osobní tip, na co se nejvíc těšíš, a co si nechceš nechat ujít?

Nechceme dávat spotlight jen jedné kapele, bylo by to zbytečný. Máme za to, že line-up je našláplej a pro každýho návštěvníka bude favoritem jiná kapela, která ten den zahraje.  Neděláme klasický koncert nebo snad festival, kde jsou dvě zvučný jména a zbytek je support.

Můžeš se pokusit shrnout Spontanu do jedné krátké věty?

Nevšední hudební zážitek na nevšedních místech. Přijdi za světla, užíj si nálož kapel a následně DJ’s a odejdeš za světla.

No a na závěr volný prostor pro Tvoje sdělení, jestli se toho chceš chopit…

Choďte na koncerty! Má to smysl.