Už dvakrát za poměrně krátkou dobu tady byla zmínka o chystaném albu polské emo-indie čtveřice Vermona Kids. No, a tak si tuhle formaci dáme ještě do třetice, jelikož v polovině února přišla v pořadí s už třetí ochutnávkou, kterou láká právě na připravovanou desku. Tentokrát už je ale k dispozici i datum vydání a album Keepsake by tak mělo světlo světa spatřit 12.04.2024. K dispozici by mělo být v digitální podobě s poslechem na bandcampu (kde si můžeš už teď desku předobjednat), ale i jako kompaktní disk a vinyl, oboje s podpisem Peleton Records. Obsahem by mělo být celkem devět tracků, z nichž si tři můžeš aktuálně poslechnout. Po skladbách 2002 a Salt, představila Vermona Kids věc s názvem Silver Tongue. Silné melodie zůstaly, stejně jako podmanivost a opakující se melancholie, ale přidalo se k nim podivně pulzující napětí. A bude se Ti to líbit.

Na rozdíl od prvních dvou záležitostí, je Silver Tongue více naléhavá a ve výsledku i více posmutnělá. Zvláštně pokroucená a neklidná atmosféra se Ti rychle dostane pod kůži a z hlavy ji taky jen tak nevyženeš. Výsledkem tak bude opakovaný poslech, který by měl v ideálním případě zodpovědět otázku, jestli je to opravdu tak moc příjemné přitažlivé. Nebo spíš, čím to je. Neurčitá rozechvělost je pak už jen třešničkou na dortu, kdy do sebe všechno nádherně zapadne jako skládačka. Silver Tongue je navíc jedna z těch věcí, kdy každý další poslech je lepší než ten předchozí a můžeš v něm najít něco nového nebo jiného. Směs podmanivého indie a ema tady jde fantasticky dohromady a klidně zase můžeme použít slovo jako melancholie nebo nostalgie. Nebo jen jednoduše říct, že tady vládně kontrolované smutnění s nejasnou vidinou nějakého řešení nebo dalšího kroku. V takové náladě a odpovídajícím tempu tak skladba prostě plyne do ztracena, až po ní nezůstane nakonec nic moc, jen možná jakýsi pocit, který zpočátku nebudeš umět pojmenovat.

Vermona Kids znovu parádně vystavěli „dramaturgii“ a myšlenky se s obrazy mohou rozletět do všech stran. Pasáž s trubkou jen dokresluje onu už několikrát zmíněnou naléhavost a nechává o něco více zažehnout jiskru. A mě to neskutečně baví, vlastně jako obě dvě ochutnávky, které tahle čtveřice v souvislosti s připravovanou deskou vypustila do světa. Úplně z toho cítím končící léto před x lety (to normální léto, co si pamatuju, kdy nebylo nesnesitelný vedro), kdy už jsou večery chladné a Ty víš, že za chvíli něco skončí a nemáš, ani nechceš mít, další vyhlídky. Kdy se jenom tak pomalu ploužíš směrem domů a máš nakonec jen chuť se zabořit do peřiny a nemyslet na nic, ale taky na všechno najednou. Čas, kdy na Tebe padne tíha všech myšlenek a Ty se tomu nemáš tendenci bránit a chceš si všechno dokola přehrávat a utéct tak tomu nevyžádanému konci. Tahle nálada je tu přímo hmatatelná a vtáhne Tě do jiného světa.

Lákaní na novou desku je v podání Vermona Kids vážně vydařenou záležitostí a musím říct, že jsem na Keepsake vážně strašně zvědavý. Tak si běž rychle zakroužkovat do kalendáře datum 12. 04. 2024 a sleduj dění, ať ti něco neuteče. Tohle vypadá na ohromnou nádheru.