Už nějakou dobu se můžeš na tuzemské scéně setkávat se jménem Knockout Booking, případně Knockout Records, které Prahu, ale ve své podstatě nejen ji, zásobuje kvalitní hudbou, a to zejména pokud jde o Oi! a street punk. Hudební záběr je tu ale o dost větší. Jestli se Ti už podařilo zavítat na akci, kterou má na svědomí právě Knockout, tak už asi víš, jak se věci mají. V opačném případě se určitě nech nalákat, protože to prostě stojí za to. O pořádání koncertů, vydávání hudby a radostí z ní, o politice, přátelství, přesahu a silných vazbách se rozpovídal Lukaso s Davidem, tedy dvě tváře, které za Knockoutem stojí. Jak je na tom lokální Oi! punková scéna nebo, co všechno Tě v letošním roce v režii Knockoutu ještě čeká, i na to došla řeč. Celý rozhovor byl rozdělen na dvě části a tady najdeš tu druhou…

Na letošní červen chystáte i dvoudenní akci, kterou jste tady už lehce zmínili, a to konkrétně Prague Sharp Fest. Co stálo za myšlenkou zpunktovat takovou akci a můžete o ní říct něco víc?

Lukaso: Já si s touto myšlenkou pohrávám už delší dobu a jak máme už zkušenosti s pořádáním, není to o moc jiné oproti jiným menším akcím. Na vše máme deadline, základ je komunikace, která po všech směrech dobře klape jak u nás, tak u oslovených kapel. Je to takový přátelský fest se spřízněnýma kapelama a lidma s přesahem. Proč sharp fest? Kapely, které oslovujeme jsou buď součásti sharp myšlenek (Skinheads Against Racial Prejudice) neboli skinheads proti rasovým předsudkům nebo jsou antirasisticky/antifašisticky zaměřené. Je to i součást Knockout bookingu, kolem a kolem je společnost dost nahnědlá směrem doprava, i se snaží tyto tendence hlupáci a známe figurky v subkultuře projevovat už jen tím, že jim je jedno s kým hrají a s kým se baví a je pro ně nácek víc v pohodě než ti, co jimi opovrhují a jediný jejich laciný proti argument je ten, že jsou všichni ostatní komouši 🙂 Takže to bereme jako akci pro lidi se stejnýma myšlenkama, friendly prostředí a doufáme, že bude větší zájem a uděláme z toho každoroční akci.

David: Jak říká Luke, není moc co dodat, snad jen, že nechápu, a vážně nechápu, že lidi dodnes chodí a sdílejí kapelu, která je proslulá tím, že jejich zpěvák se stýká s neonacisty jako je Kotleba a Rogel. Fotí se výsměšně u toho a vlastně to mnohým asi nevadí? Vždyť to jsou lidi, kteří nás všechny za naše oblečení a postoje napadali fyzicky…

Loni jste do ČR a na Slovensko dovezli legendární Conflict, kde jsou Vaše vazby poměrně jasné a podle všeho se to dost povedlo (já osobně jsem nebyl). Letos máte v plánu hned dva pražské koncerty Conflict za sebou. Není to už moc, třeba i vzhledem k tomu, že tady v loňském roce Conflict hráli dvakrát, byť to bylo s určitým odstupem a ve druhém případě ne ve Vaší režii. Nebo si myslíte, že něčeho takového se nedá přesytit?

Lukaso: Tady nechám reagovat a více se rozpovídat Davida, protože je to přeci jen jeho doména a víc srdcová záležitost. Já osobně mám Conflict rád a v mládí mě jejich politické anarcho texty a postoje dost formovaly. Pro mě jsou to moc fajn lidi, jejich hudba a postoje inspirativní, moc jim ve všem fandím a obdivuji tu energii, co do všeho kolem kapely dávají.

David: Koukám na to pozitivně, koncert Conflict na Sedmičce byl v březnu 2023 vyprodaný a rád bych dal šanci i těm co se na něj nedostali, aby zažili tu atmosféru. Proto dva koncerty. Oslovila nás i kapela sama, že by rádi neztráceli v Praze čas a zahráli dvakrát. Pořadatel Riot Over River se nás dokonce i včas zeptal, jestli nám to nevadí. Nevím, jestli se lidé nepřesytí, snad to, že na Riotu hráli, znamená pro kapelu samotnou nějakou propagaci. A budu samozřejmě rád, když nás i kapelu návštěvníci opět podpoří. Navíc je z čeho si vybrat, Ginnungagap i Eye to an Eye jsou skvělý a ve spojení s Conflict to bude určitě velký zážitek.

V prosinci to bohužel nevyšlo s koncertem Brigada Flores Magon. Plánujete náhradní termín?

Lukaso: Bohužel nám do toho dost hodilo vidle, jak se říká, počasí a ve finále i samotná letecká společnost se svým laxním chováním (je průser tak budeme v danou chvíli málo komunikovat a věc řešit). Samotnou kapelu to stálo nemálo financí a času. Děkujeme ještě jednou moc všem, co přišli na předkapelu Fontanelle a pomohli nám snížit náklady. Stejně tak děkujeme samotné kapele Brigada Flores Magon za jejich profesionalitu, komunikaci a celkový přístup. S kapelou jsme v kontaktu a chystáme jejich koncert na rok 2025. Více zatím neprozradíme :-).

David: Stalo se to, co se stalo a my jsme to vážně nemohli nijak ovlivnit. Udělali jsme maximum pro to, abychom sem do Prahy kapelu dostali, ale okolnosti na letišti v Amsterdamu nám to nedovolily. Jak už bylo zmíněno máme rozjednaný náhradní termín.

V mnoha ohledech je oi! o dost vyhrocených názorech a postojích, o jasném vymezení. Zaznamenali jste nějaké náznaky toho, že by mohlo dojít i k nějaké vyhrocené situaci?

Lukaso: Na našich koncertech jsme nezaznamenali nějaké násilí. Někdy, ale spíš velmi zřídka, od méně chápavých jedinců co neznají souvislosti a nějak se v této subkultuře vyskytli a s počtem piv narostou ramena probíhají slovní přestřelky, čímž nechci říct, že se to nemůže někdy stát a být sebejistý. Jsme na koncertech parta lidi vždy připraveni daný případný problém řešit. Na jednom nejmenovaném koncertě se vloudil těžce opilý člověk do backstage a začal mít sexuální narážky a začal osahávat zpěvačku. Následně dostal pořádný pěstní bigbít a byl klid. Tím chci říct, že sexismus a obtěžování nemá u nás na akcích místo! Jinak bych nerozlišoval to, že zrovna Oi! scéna je jiná než kterákoliv další. Koncerty mají svoje klady i zápory a vše je o lidech. Facebookový hrdinství a diskutérství neprobíhá, hned zkraje na našem profilu jsme u profláklých jedinců dali ban a je klid. Nechci věnovat zbytečně energii tam, kde to nemá smysl. Jestli má někdo něco na srdci ať to řekne face to face!

David: Jak už řekl Luke, stalo se na jednom koncertě, že silně opilý jedinec obtěžoval po vystoupení zpěvačku. Byla chyba, že se dostal do backstage, bylo to nečekaný, ale vyvodili jsme z toho závěry. To už se nebude opakovat. Pro nás je hodně důležitý, aby se lidé na námi pořádaných akcích cítili dobře, a to nejen kapely, ale i návštěvníci. Je to naše hobby a nechceme si ho nechat vzít přístupem nějakých idiotů.

Moje poněkud oblíbená otázka, která ale tady prostě sedí s ohledem na prostředí, kde se pohybujeme. Patří podle Vás politika do hudby?

Lukaso: Podle mě, a doufám nejen mě, patří a vždy patřila. Ona apolitično aka je mi vše jedno přece nedává smysl? Nebo snad ano? Každý máme na něco názor a něco nás sere?! Nikomu své názory necpu do hlavy! Jak už jme tu párkrát zmínili, jsou věci, přes které u nás nejede vlak. Antirasismus, antifašismus, sharp, gnwp… jsou otázkou zdravého rozumu! Komu to vadí, tak říkám předem takhle do éteru, nechoďte na naše akce, nestojíme o vás!

David: Punk je na politických postojích postavený. I Sex Pistols měli politický projev, čímž nemyslím Sidovo provokace, ale skladby jako God save the queen nebo Anarchy in the UK. Ano, politika sem patří.

Oi! punk je ale taky taková šedá zóna, třecí plocha, kde na sebe můžou narazit dva zcela odlišné názorové proudy, řešili jste někdy něco takového? Chápu, že se asi nevyhledáváte s „not true“ Oi! scénou, kde se apolitičnost bere asi dost jinak, ale jestli jste vyloženě museli hasit nějaký konflikt?

Lukaso: Tady bych se asi opakoval s jednou z předchozích odpovědí, kde jsme to popsali dost výstižně. Všechny kapely, které děláme nebo jsme s nimi v kontaktu, jsou na stejné vlně. Takže, i ten support je hlavně na podiu. Na koncerty chodí fajn parta lidí a doufáme, že najdou mezi nás odvahu i mladší ročníky :-). Žádný konflikty nevyhledáváme a nic hrozného se u nás neděje. Je dané také tím, že naštěstí nefungují náckové v ulicích a nenapadají lidi v ulicích a příchozí na koncerty jako to bylo v minulých letech. Pamětníci vědí, co vše obnášelo jít večer někam na akci a domu. Co nefunguje teď,  může ale třeba časem být a není dobré vše podceňovat, a i tak dávat pozor!

Kromě koncertů taky fungujete jako label a loni jste dali do kupy tři nahrávky na vinylech. Počítali jste s tím, že budete vydávat desky už od začátku nebo to přišlo tak nějak samovolně v průběhu času?

Lukaso: To šlo nějak samo a ruku v ruce. Chtěli jsme dělat svůj merch, ale taky kapelám, které máme rádi. Vše je součástí Knockout bookingu, prodejem merche si děláme finanční zálohu na případné akce, které nám ne úplně vyjdou. Pokud se to ale stane, tak to finančně dorovnáme. V lepším případě to vrážíme zpátky do scény ve formě vydávání vinyl desek, což nás baví.

David: Moc dlouhou dobu jsem si pohrával s myšlenkou vydat tu vydanou část tvorby moji původní kapely V.A.P. na EP, a tak jsem si vlastně splnil, co jsem chtěl. Ostatní alba přišla sama od sebe, po dohodě s kapelami.

Můžete prozradit, co plánuje jako Knockout Records v dohledné době?

Lukaso: V roce 2024 vyjde vzpomínková vinyl deska kamarádům z kapely DIREKT, kteří budou mít takový i menší reunion po 20-ti letech, jeden koncert, a to konkrétně na SHARP FESTU, kde proběhne i křest. Další hudební počin bude opět vinyl deska, konkréttně spřízněné kapele Rozruch ze Znojma. Menší ukázku si lze zdarma poslechnout na našem bandcamp profilu https://knockout-records.bandcamp.com/music.

Máte svůj vlastní merch, ale distribuujete i merch zahraničních kapel, což i sám zmínil. Jak k tomuhle došlo, jestli to není tajemstvím? 😊

Lukaso: To byl můj nápad rozjet i merch kapel, co máme rádi, a to konkrétně u kapely Fatal Blow /UK/ antirasist working class Oi! streetpunk, které mám moc rád a splnil se sen je i uspořádat v Praze. Byl jsem na nich několikrát v Německu a dost mě to chytlo, jsou to mimochodem dost v pohodě lidi a zdravím moc Lisu manažerku kapely :-). Domluvili jsme se spolu na podmínkách, které vyhovují oběma stranám a vyšlo to :-). Druhá srdcovka je kapela Direkt, kterou jsem již zmínil. Tam je to zase trochu jinak. Nejdřív přišel nápad domluvit a vydat album, a pak k tomu merch a neuvěřitelně se to chytlo, ač mě to samotného mile překvapilo. V plánu je toho do budoucna více, máme teď nově i vlastní distro v rámci výměn našich vinyl titulů a pomáháme i spřízněným kapelám. Vše děláme jako koníček a baví nás to. Neděláme to za účelem obživy, takže vše vyplívá z našeho času a energie, co do všeho vkládáme ve svém volnu :-).

Nějaké poselství na závěr, pokud máte, tak tady je pro něj prostor.

Lukaso a David společně: Řekněme to asi takhle úplně jednoduše svými slovy. Mějte vlastní rozum a úsudek v dnešní době, kdy je každý mudrlant a prorok. Důležité je zdraví, a ne se za něčím hnát a nebojte se svěřit přátelům, když vás něco trápí. Pár lidi/kámošů už nejsou mezi námi a nic a nikdo je nevrátí zpět! Podporujte lokální akce a lidi, co se snaží něco dělat, bez vás to půjde těžko. Zdravíme všechny kamarády, fans, naši crew, spřátelené kolektivy, labely a DIY produkce, přátele z Hamburgu a jiných měst, kteří nám pomáhají už tím, že jsou a dělají to, co je baví a dává smysl. Fandíme novým kapelám a projektům. Velké díky Tobě za otázky, prostor na rozhovor, a hlavně to, co děláš vše za aktivity je super a nám blízké.