Ani v tomhle případě tak úplně nepolevíme, i když se nebude jednat o sypačku, zcela vymknutou z kloubu. Kopanec dostaneš stejně, jen to možná nebude tak moc hrubý a rychlý. Vlastně bych se měl zamyslet nad tím, jestli by tohle už nemělo patřit do nějakého ohlédnutí se zpět, když se vracím do první poloviny letošního roku, konkrétně pak do června. Navíc, je to další věc z letního seznamu restů, kterou jsem si poslechl, uznale pokýval hlavou a řekl si, že se k tomu ještě vrátím. No, a protože nepadlo ono kdy, tak to je všechno v naprostém pořádku. Do jisté míry, samozřejmě. Teď už ale k věci, a k tomu letošnímu červnu. Tehdy se totiž dostala na svět nová nahrávka od divoké mexické party Violencia. Ta nese název Viviendo Tiempos A​ú​n M​á​s Oscuros (Living in Even Darker Times) a kromě digitální verze s poslechem na bandcampu, ji můžeš najít taky jako kompaktní disk pod hlavičkou Tormentas Records, ale i jako kazetu a vinyl, který si vzalx na starosti v To Live a Lie Records. Obsahem budiž dvanáct nabroušených skladeb, jejichž stopáž se jen velice lehounce přehoupne přes osmnáct minut. Čekej pořádnou a výživnou hardcorovou vichřici, co se do Tebe opře bez jakéhokoliv rozmýšlení.

Violencia na novém materiálu přináší to, co skvěle ovládá, a to je mix zuřivého a tvrdého hardcoru s powerviolencovým běsněním. Prostě vezmi kotel nadupanýho hácéčka a přihoď tam dvě tři lžíce pévéčka s fastcorem a máš hotovo. S velkou pravděpodobností Ti následně takhle promíchaný obsah buď exploduje nebo aspoň zlověstně zasyčí, ale reakci očekávej zcela určitě. A právě tahle kombinace je něco, co nový materiál, ale samozřejmě nejen ten, posouvá někam dál a výš. Tahle mexická formace mě dostala už loni svým splitkem s powerviolence formací Double Me a svým aktuálním počinem si mě získala ještě víc. Sice jsem kdoví z jakého důvodu očekával víc násilí, tedy obrácený poměr ingrediencí, než jaký ve skutečnosti je, a po prvním poslechu jsem se z tohoto důvodu tvářil trochu zaskočeně, ale ve výsledku k tomu není důvod. Zpětně tak můžu jenom zakroutit hlavou nad tím, že jsem kroutil hlavou. Tohle je totiž ukrutně dobrá a energická nakládačka, která Tě zpracuje, jak se jí zrovna zamane. Najdeš tady šílený vály, co Ti vymlátí zuby rychlostí a urputností, ale jsou tu i tvrdý a pomalejší, ale zato zase hutnější věci. Dohromady skvělá skládačka, co nemá slitování, už zase.

Nemůžu si pomoct (a ani nechci), ale tahle deska je prostě skvělá. Kloubí v sobě energii, naštvanost, zuřivost, zběsilost, tvrdost. A je neuvěřitelně svěží a lehká zároveň. Zapomeň už na Gel nebo Lifecrusher, teď tady je Violencia a ukáže Ti, jak se to dělá s pořádnou dávkou mexického temperamentu. Připrav si ruce, nohy, budeš je potřebovat ve velkém. Řezavý a syrově ostrý zvuk kytar je tu poháněn naprosto strhujícím ženským ječákem, z něhož si beze srandy sedneš na zadek. Violencia Ti nabízí něco, co nutně potřebuješ, po čem toužíš. Pusť to jednou a budeš to chtít pustit znovu, a pak už pořád dokola. Viviendo Tiempos A​ú​n M​á​s Oscuros je hurikán, jehož příchod budí respekt a obavy. Jen víc takového hardcoru, co s Tebou zacloumá, až nebudeš vědět, kde je vlevo a vpravo Víc takto přímočarých věcí s drtivým tahem na branku. Víc energií natřískaných záležitostí, z nichž se Ti postaví i chlupy v podpaží. Víc podobně uječených věcí a víc husí kůže, kterou způsobí. Violencia Ti přišla předvést, jak na to, tak se na okamžik usaď a sleduj to. Bude se Ti to líbit.