Nemáš ještě plán na blížící se pátek 17.11.2023? No bezva, tak to potom zbystři, protože tohle se Tě bude týkat. A jestli nějaký plány na páteční odpoledne už máš, tak je s klidem zruš a doraz nasát trochu Smíchova, hardcoru a skejt nálady. Samo se to samozřejmě neudělá, že jo. Rampa na půdě Eternie už potřebovala provětrat, dobře si zadupat a zařvat pozvedne Tvůj den a dát si k tomu ještě něco dobrýho k jídlu a podpořit tím dobrou věc, tak to je prostě pecka. Asi takhle nějak bude ten pátek vypadat, což nezní vůbec špatně. Takže, aby bylo jasno, tohle bude Unreal Tournament, kde své síly spojily Slave X One DIY Shows s No Traitors Booking a Pessertive Crew,  a bude to jízda. Pojďme to vzít ale hezky postupně a pomalu.

Začne se podle všeho už ve dvě odpolko a hlavním bodem tu bude minirampa a spousta koleček. Neboli mini ramp game of skate v režii Pessertive Crew. Je asi jedno, jestli neskutečně zandáváš nebo zvládneš jen ollie a kickflip nebo jestli Tvoje skejt dovednosti a znalosti končí u Tony Hawk Pro Skaters 3, kde to s ovladačem v ruce bylo na pohodu. Prostě přijď a bude to dobrý. Můžeš to zkusit a zlomit si ruku asi jako já před mnoha leta při pokusech ovládnout splašenou desku nebo se můžeš přijít podívat, jak to lítá a počítat, kolikrát borci zvládnout spadnout na prdel. Ale klidně zaskoč i jen na pokec, případně si dát nějakou tu dobrotu. Parta skvělých lidí totiž nachystá něco parádního, a ještě to všechno bude ku prospěchu věci. Celý odpolko a večer (nebo do doby, než se to všechno sní) se bude podávat benefiční jídlo, jehož koupí, kromě toho, že si bez debat pochutnáš, podpoříš azylovou farmu Jarikhanda. A co chceš víc, že jo? Jasně, hudba. Ta bude taky.

Až se tedy všichni dostatečně vyjezdí, vylítají a asi i nají, tak vypukne hardcore show, a to krásně ve stylu „support your local scene“. Čtyři domácí kapely a jedna zahraničně-domácí formace, už si na Tebe brousí zuby a dají Ti pořádně zabrat. Bude to tvrdý, hrubý, nekompromisní a bude se Ti to líbit. A kdyby se někdo ptal, na koho se teda má těšit, tak mu to i budiž prozrazeno. Jedem.

Protijed toho během roku nijak moc nenakocertuje, takže budeš mít zase po čase bezvadnou příležitost si dopřát skvělý straight edge hardcore, co Tě sundá na první dobrou. Hudba ostrá jako břitva a texty občas možná ještě ostřejší. Maximální nasazení, mikrofon od krve, přímočarost, hluk a běsnící energie, z níž půjdeš do kolen. Takhle nějak vypadá youth crew známých postav lokální scény, co to kroutí už pěkných pár sezon. Ale do kapsy strčí leckoho. Loni tahle formace navíc vydala nový materiál, kde si trochu zaexperimentovala a který navazuje na její desku Stres z roku 2019. Bude to hodně velký nářez, na to se určitě připrav, jelikož Protijed Ti nedaruje vůbec nic zadarmo. Pořád ale platí, že jediné, na čem záleží, jsou stopy lásky, které tu po nás zůstanou. Takže tak.

Hever z Brna přivezou solidní lopatu, která Tě bez váhání vezme po hlavě. Ber anebo nech být. Tady to bude rychlý, syrový, špinavý a hrubý a kopne Tě to do zadnice tak silně, až Ti polezou oči z důlků. Bude se hrozit pěstma, dupat ostošest a když vyhodíš nohy do vzduchu, tak se vůbec nic nestane. Hever do toho jdou hezky po hlavě, takže čekej tlak jak blázen a hardcorovou masírku, protože takhle se to dělá v Brně a nebude to jinak.

Bratislavští Scary Sight Ti předhodí těžkotonážní hardcorový nářez. I tady čekej tlak, který Tě srazí na kolena, čekej sílu, která s Tebou vytře podlahu, čekej nekompromisní přístup. Scary Sight jsou přísná a rozjetá věc, která vtrhne na Půdu vlastním vchodem a rozdrtí Tě na prach. Tohle bude mocný kopanec do zad, pamatuj na to, až netrpělivě přešlapovat na místě a taky, až Tě propleskne první hrábnutí do strun.

Scoop jsou hodně žhavým zbožím a budeš muset dávat bacha, aby nedošlo k popálení. Rozhodně Tě tahle parta nenechá v klidu, s tím ani nepočítej. Tohle je chain punkové šílenství, kde se jde až na krev. Brutální energie a zuřivost, co Tě vynese ven v zubech, Scoop po Tobě půjdou jako hladový pes a nedají Ti pokoj. A je jedno, jak moc budeš škemrat o slitování, nic takového nepřijde. Nachystej se na pěkně svěží, ostrou a neurvalou jízdu, která Tě bude chtít vyválet v prachu půdy. A řekl bych, že se to povede.

Lorelai pak dovezou hezky uřvaný a našlápnutý emo-hardcore nebo jestli chceš, tak tomu klidně říkej post-hardcore. Výbušná směs, kde se střídají melodické party s absolutním šílenstvím, ze kterého Ti půjde hlava kolem. Romantika rozervaná na kusy, co Tě nevybíravě vezme do náruče a obšťastní náramně tvrdým sevřením, aby Tě mohla pak taky trochu konejšit. Ale jen trochu, přehánět se to rozhodně nebude. A ten scream z paměti hned tak nedostaneš.

Takže snad je to všechno jasný. Plány na nejbližší pátek už prostě máš.