Jestli je libo nějakou pořádnou porci straight edge hardcoru, tak není aktuálně vůbec žádný problém. Po všech nářkách na téma krátkých nahrávek a větší potřeby takových pecek, bylo asi něco vyslyšeno a vznikla tak hodně nadupaná věc, která Ti nabídne plnou hrst toho, po čem Tvé srdce prahne. Na konci srpna se totiž na denní světlo dostala parádní věc s názvem A Moment In Time, kterou má na svědomí kalifornská partička Berthold City. Tenhle třaskavý a energií nabity počin můžeš najít klasicky v digitální podobě, a ještě více klasicky si ho můžeš poslechnout na bandcampu. K dispozici je ale taky jako dvanáctipalcový vinyl, který nese podpis War records. A k obsahu? Čeká tu na Tebe solidní nálož šestnácti válů, jenž dají dohromady něco málo přes třicet osm minut a hodně mocně Ti dobijí baterky. Berthold City přichází se svojí novinkou rok po desce When Words Are Not Enough, která byla rovněž hodně povedená. Jestli tedy chceš něco, co Tě krásně sestřelí, tak hardcorový násyp z města andělů rozhodně nezklame.

Když jsem Berthold City někdy v průběhu loňského roku objevil, měl jsem z toho poměrně velkou radost. Důvod byl více než jednoduchý. Tahle kalifornská formace totiž servíruje skvěle energický a našplápnutý hardcore, který mám rád. Ono se ani není čemu divit, když se člověk podívá na kapelní složení, tak mu nejspíš hned bude jasné, s kým mý tu čest. Nicméně, já sám tohle stavění nějakých předpokladů jen na základě toho, kde všude hráli členové dříve, nemám rád a naštěstí jsem se o složení Berthold City dozvěděl až potom, co jsem si poslechl jejich loňskou desku. Nebyl jsem tak ovlivněn, i když si myslím, že bych ovlivněn nebyl ani tak. Ale to už je jedno. Aktuálně jsou tihle harcovníci zpátky, a to v plné síle a nabízí tady neskutečně říznou a přímočarou porci toho nejlepšího současného hardcoru. Má to zážeh jak blázen a jiskření neustane snad ani na chvíli. A co víc, zní to svěže jako kdyby přišla vládnout nějaká mladá a drzá kapela. A Moment In Time je jednoduše skvělost.

Tahle deska mě strašně moc baví. Ten mix jakési mladické dravosti a drzosti dohromady a old schoolovým ksichtem je naprosto skvělý a funguje na první dobrou. Ani na chvíli a v žádném případě tu nemůže být řeč o tom, že to nejede na plno. Slovo energie tu zaznělo už několikrát a musí zaznít minimálně ještě jednou, protože je to něco, co dle mého mínění A Moment In Time definuje. Berthold City představují něco, co si definuju jako klasický hardcore a co mi vždycky vykouzlí úsměv na tváři a naloží mi neuvěřitelné množství pozitivní energie. V celku krátký skladby (sneslo by to s klide i nějaké to pévéčko), co se sypou v pěkně ostrým tempu, že budeš mít co dělat, aby Ti nedošel dech. Všechny tracky se v tomhle případě natěsnají do dvou a půl minut, takže je více než jasné, že na jakékoliv řeči kolem se tady moc nehraje. Mocný tah na branku, síla, která Tě totálně převálcuje a nabroušený zvuk, co Tě klepne přes prsty tak prudce, až nebudeš na chvíli vůbec nic cítit. Všechno do sebe zapadá, všechno dává smysl a jako celek Tě to prostě smete. Proto si nabrus lokty, natrénuj výskoky a počítej i s tím, s čím se ve výsledku moc počítat nedá. Jedině pak Tě nic nepřekvapí a nezaskočí.

No a pak je tu ještě jedna skvělá věc. Berthold City si totiž budeš moct dopřát i naživo, protože v listopadu vyráží na společné turné s německou hardcorovou smečkou Risk It, která je u nás poměrně častým hostem. Tahle karavana se pak k nám dostane konkrétně 27.11.2023, kdy zavítá do pražského Rock Café. V relativně blízkém okolí pak můžeš tuhle dvojici zastihnout ještě v Saské Kamenici nebo v Berlíně. Tak jako tak se už jdi vrhnout na poslech, ať poznáš drtivou sílu hardcore, co Tě pořádně dostane do úzkých. A Moment In Time je něco, co nejenom že chceš, ale co potřebuješ. Tahle deska Tě sejme a vezmi jed na to, že se Ti takové zacházení bude líbit.