No, a protože powerviolence není vlastně nikdy dost a stejně tak není nikdy dost šílených splitek, tak pojďme v těchto stopách. Parádní věc totiž vznikla letos v srpnu na trase Lille – Montreal, kdy se daly dohromady dvě skvělé formace a vypustily ven něco, co Ti brutálně nakope prdel. Neskutečně zdrcující materiál, který Ti s největší pravděpodobností udělá taky díru do hlavy. Zběsilá trojice Gummo z Francie a rozjeté trio Jetsam z Kanady se všem rozhodly naservírovat počin s názvem Assimilation is Death. Ten vyšel nejprve v digitální podobě, a to právě na začátku srpna a poslechnout si ho můžeš tradičně na bandcampu. Aktuálně je už venku taky v podobě desetipalcového vinylu, pod kterým je podepsána celá řada labelů, a to konkrétně Minga Records, No Time Records, Here & Now Records, Loner Cult Records, Sleepy Dog Records, Sonic Bath Records, Crypt of Dr Gore Records, Coup de Couteau Records, Don’t Trust The Hype Records a Wrecking Crew Records. Připravit se tady musíš na šest válů ze strany Gummo a pět zářezů od Jetsam. Dohromady osmnáct minut ukrutně přísné jízdy, která si nebude brát pražádné servítky a bez problémů Ti nafackuje, jak bude zrovna potřeba.

Tak nějak mě ve výsledku tohle splitko ani nepřekvapuje. Teď nemyslím obsah, ale spíš složení. Francouzská úderka Gummo se totiž loni na podzim vydala spolu s další kapelou ze země galského kohouta, v tomhle případě s Marto, na kanadské tour, kde se potkala právě se svými současnými split parťáky, tedy Jetsam. Výsledek takového setkání se ale skutečně vydařil, o tom žádná. Ano, v případě Jetsam můžeme hned na začátek diskutovat, co to je za powerviolence s dvouminutovými songy, ale jakákoliv diskuse bere za své v momentě, kdy se do toho tahle montrealská parta opře. A věř tomu, že opřít se do toho umí neskutečně. Syrová nálož pévéčka, říznutá trochou grindcoru a hardcoru Ti zprudka podkopne nohy, takže během zlomku sekundy budeš ležet na zemi. A pak to všechno bude následovat v rychlém sledu. Jetsam si powerviolence řežbu pokroutily k obrazu svému a nutno podotknout, že to stojí za to. Je to rychlý, uřvaný, tvrdý, kope to do všech stran a totálně Tě to zničí. Hlavním poznávacím znamením je v tomhle případě manicky rozdrnčená basa, jejíž silné vibrace Tě zcela pohltí. Když si k tomu přidáš ještě pěkně ostrou kytaru, podobně ostře řezaný vokál a natlakovaný bicí, tak už možná budeš tušit, o čem je tu řeč. Jetsam přináší pěkně ohoblovaný materiál, který Tě bude bavit svoji zvláštní podivností. Pět songů, deset minut a hudba vymknutá z kloubu. Anarchist, antifascit, queer, powerviolence, rubanice par exceleence, přesně to jsou Jetsam. Tak moc nekoukej a běž se seznámit.

Gummo na svojí straně předhazují šest nabušených válů v délce osmi a půl minut a jsou připraveni Ti vyrazit dech. Absolutně nakopávající mix powerviolence a grindcoru, kdy to celé je v takové rovnováze, že to až skoro nedává smysl. Hutný, rychlý, krátký a bublající počin, co nemá ani to nejmenší slitování, které by mohl nabídnout. Tahle francouzská trojička to sype neskutečným způsobem a vyřádí se na Tobě podle svého. Řezavý zvuk s Tebou flákne o nejbližší pevnou plochu a následovat bude chvilkové zatmění. Možná uvidíš hvězdičky, ale nejspíš přijde jen chvilková tma, než se zase vzpamatuješ a začneš fungovat. Gummo jedou v neuvěřitelném tempu a tlaku. Je to jako uzavřená nádoba, která každou vteřinu hrozí výbuchem, ale nakonec si můžeš otřít pot z čela, protože k tomu nedojde. To napětí je nicméně hrozivé a zničující a budeš na něj myslet ještě několik následujících dní, než to celé odezní. Ruce se Ti ale budou třást o něco déle. Strana Gummo mě strašně moc baví, jak moc drtivá a úderná je. Přesně takovou směs pévéčka a grindcoru si dám líbit a jestli je tady víc jednoho nebo druhého mi je upřímně jedno. Výsledek Tě totiž zadupe do země a je třeba na to brát zřetel. Tak si to zapamatuj, ať pak nedojde k něčemu nečekanému.

Tohle splitko se povedlo náramně. Dvě kapely, co se úžasně doplní na poměrně malém prostoru. Výbušnost, hrubost, syrovost, napětí a brutální jiskření. Assimilation is Death si Tě vezme do parády a Tobě se to bude líbít. Tady nemá cenu vzdorovat a popravě to ani moc nejde. Kdyby to přeci jen chtěl někdo zkusit, tak narazí velice tvrdě. Tohle je totiž tak moc šílená věc, že Tě rozebere na kousky. Tak už šteluj hlasitost a chystej se na strhující hudební zážitek, nejde to jinak, není úniku.