Na odpočinek je potřeba zapomenout. Alespoň pro tuhle jednu chvílí. Další můj rest, který tímto odbývám a jsem za to ve skutečnosti moc rád. Neskutečný tlak a pořádný válec, který si Tě povodí levou zadní. Pojďme se v tomhle případě trochu vrátit, a to konkrétně do druhé poloviny června. Tehdy se totiž zrodila hodně povedená deska, která to tlačí fakt neskutečně a trochu si Tě pomačká. Deska drsná jak severská zima a tvrdá jako ruda z Kiruny. A ano, skutečně tím mířím do Švédska, ale nikoliv do jeho severní části, ale na zcela opačnou stranu, kde zimy zase tak úplně drsné nejsou a do Kiruny je to pořádný kus cesty. Nicméně, co že to tedy v tom červnu vzniklo za nářez? Album s názvem God Bless od Švédské formace z Malmö, co si říká The Arson Project. No, a následuje klasická otázka s navazující odpovědí, co Tě tady čeká? Deset zuřivých a nabroušených válů v celkové délce necelých devatenácti minut a precizní hluková léčba. God Bless můžeš najít jak v digitální podobě, poslech si můžeš dopřát třeba na starém dobrém bandcampu, ale taky na všech třech fyzických nosičích. O dvanáctipalec se postaralx v Lixiviat Records, Here and Now Records a De:Nihil Record, kazeta nese podpis Here and Now Records a kompaktní disk mají na svědomí v Selfmadegod Records. A Ty čekej prostě a jednoduše smršť, nic víc, ale ani nic miň.

Poprvé jsem tuhle věc slyšel někdy v létě a celkem solidně mě zbořila. Následně jsem ji otočil ještě několikrát, ale bylo to jako kdyby se ten prvotní dojem trochu vytratil. Rozhodně to ale není o tom, že by to nebylo dobrý. Jen ono první setkání bylo hodně mocné a ta další tomu nějak nešla naproti. Ale o wow efekt se tady zase nejednalo, aby se dalo těžko srovnávat. Za poslední dobu jsem se k téhle desce opět několikrát vrátil a všechno ztracené bylo zase zpátky. A už tohle je pro mě samo o sobě celkem zvláštní. Pokud nahrávka způsobí tyhle stavy mysli, tak to bude znamenat, že má co nabídnout a v klidu Tě určitě nenechá. Což na červnovou novinku od The Arson Project sedí jako          prdel na hrnec. Tahle švédská formace to chytla ze správné strany a servíruje luxusní náser, ze kterého budeš mít závratě a udělá se Ti dost nevolno.

The Arson Project přichází s perfektně vyváženou směsí, která je ale zároveň taky dost hutná a třaskavá. Jenže přesně něco takového chceš. Pořádnou rubanici, která bouří, duní, praská, vzdouvá se, je nahlas a běsnící. Grindcorový základ je tady doplněn hardcorovou energií, mírnou powerviolencovou výbušností nebo zatraceně hrubou silou metalu či crustu. Když si tohle všechno poskládáš dohromady a přidáš k tomu v některých místech třeba taky decentní sludge dávku, tak budeš jen valit oči a dávat hlavu do dlaní (v tomhle případě jen a pouze v pozitivním slova smyslu).  Všechno je ve výsledku tlačeno hrubou silou vpřed a semele Tě to ani nemrkneš. Tahle věc je taky trochu jako studená sprcha, kdy člověk není po prvotním šoku vlastně vůbec schopný pohybu a pomalu se vzpamatovává. The Arson Project jednoduše ví jak na to a předvedou Ti to v celé své kráse. Jen počítej s tím, že tenhle mix je vážně zdrcující a může tak s Tebou zacloumat víc, než ve skutečnosti čekáš. Protože, i když nějakou představu o tom, jak to bude znít, mít můžeš, tak realita to všechno rozerve na kusy.

Co mě na God Bless taky hodně baví je nejen vyváženost jednotlivých hudebních ingrediencí, ale také dávkování. Nudu tady neočekávej ani za mák. Devatenáct minut tu sice neuteče jako nic, ale jde o spíš o vnímání celku a věř tomu, že zažiješ mrazení za krkem, stejně jako mravenčení v nohou. Najdeš tady několik hodně krátkých válů, co by mohly dávat tušit spíš pévé jízdu, kdyby to ale nebyl pořádně nebroušený grindcore. Najdeš tady ale taky tracky se stopáží nad dvě minuty, ze kterých je cítit hardcorová energie a zuřivost. Jednou to sype ve zběsilém tempu, jindy není problém zpomalit a zatlačit víc do plných. Všechny tyhle střídačky jen prohlubují výsledný dojem a dělají z God Bless prvotřídní záležitost, která si s Tebou bude chtít pohrát. Vlastně mi to v dost ohledech připomíná loňskou nahrávku Compiled Hatred od Livid, která to taky občas žene do hodně tvrdých rozměrů a nebojí se udělat přísný randál. Jen v případě téhle švédské mlátičky je to přeci jen o něco hutnější a taky temnější. A obhroublý vokál Ti dost možná způsobí pískání nebo hučení v uších. God Bless nabízí solidní porci tvrdosti a nesmlouvavosti a půjde po Tobě s nepříčetnou odhodlaností zasadit Ti pořádnou šlupku a podrtit nějaké ty kosti. Až Tě obklopí chladná a temná náruč a pocítíš brutální stisk, snaž se spíš uvolnit než propadat panice. Po chvilce to přejde a ustoupí, ale úplný pokoj jen tak nedostaneš. The Arson Project mají vlastní pravidla a naučí Tě hrát podle nich.