Nestíhám. Poslední dobou se čas stává jakousi zvláštní a neuchopitelnou veličinou. Tak čtu mezi řádky powerviolence, je to fajn. Dost často se přistihnu, jak hledám krátký alba, krátký stopáže, rychlý tracky, co sypou za sebou v rychlém sledu. Nebo pak hledám úplný opak. Ale v případě toho zpropadenýho pévéčka to zase nesmí být jen na sílu krátká řežba bez nějakého řekněme nápadu. Spánek je prej pro slabý, ale já rád spím a ani ne rychle a krátce. A přesto to občas dělám. Usínám na krátké chvíle, ale taky mám rád delší vyspávání. No a v těch krátkých chvílích, kdy čas nějak existuje, na cestách z bodů A do bodů B to prokládám powerviolencovou šíleností a neurvalostí. Jako kdybych potřeboval rychle utéct, ale vlastně nevím kam. A možná ve výsledku ani nevím, jestli utéct chci. Rád poslouchám Impulse nebo něco, co se podobá splitku Nihil Baxter a Henry Fonda (Unicorns From Hell). Něco, co by mohlo být hrubé asi jako Gets Worse, pořádnou prasárnu podobající se Higgs Boson (prý mají venku něco nového). Všechno už sto let starý kapely a desky, mimo trendy aktuality. Jestli se teda v případě PV dá mluvit o nějakých trendech. Asi jo, protože všude teď potkávám pozvánky na koncert World Peace, což je prej to nejvíc svěží, co v ranku PV můžeš potkat. A když to poslouchám, tak to zní dobře, ale něco mi tam přeci jen nehraje. Ptát se sám sebe, co to je, tak se nikam nedostanu, ale ono to není důležitý. Tahle myšlenková bouře je stejně taky o tom, že proběhlo spoustu nahrávek, co jsem nezachytil. Nebo jsem je zachytil, ale neuchopil. Aby to nebylo jen přepsání nic neříkajících frází, což nakonec stejně tak být může.

Pořád ani nevím, jak bych tohle chtěl koncipovat. Jestli nacpat všechno dobrý a zajímavý co jsem poslechl za poslední dejme tomu dva tři měsíce do jednoho a všechno to dát nějak zkratkovitě nebo zmiňovat každou nahrávku zvlášť. Nebo tady jen tak o ničem psát, a nakonec nezmínit nic, což by tomu asi nejvíc nasvědčovalo vzhledem ke zvolenému kurzu, který jsem si nedobrovolně zvolil. Chtěl jsem už někdy loni zmínit nahrávku plzeňských LilixElbe, ale nakonec k tomu nedošlo. Měl jsem v plánu se pověnovat splitku LilixElbe a Terminator X, ale kdoví proč jsem se k tomu nedostal a jediné, co se stalo bylo, že jsem si pořídil nahrávky. A teď se prý chystá nová nahrávka těhle plzeňských maniaků a já přemýšlím, jestli se zase zaseknu nebo ne. Stejně tak mi z nějakého důvodu mezi prsty proklouzla nová nahrávka pražských grindcore/powerviolence magorů SpecialxDelivery, nad čímž jsem si taky jen tak vzdychnul a nechal to být. Pak je dobrý se ptát, jestli to je tím, že nestíhám nebo v tom hraje roli více faktorů. A splitko Lickspit s Negative Path jsem sice poslechnul už několikrát, ale dohromady jsem k tomu nedal ani řádku. Přitom každá z těch věcí je pekelně dobrá a zaslouží si to. Klidně ale můžu pokračovat, protože jsem naprosto zignoroval třeba i novou desku Chiens z Francie, byť poslech proběhl. Jenže skončilo jen u toho. Vynechal jsem ale třeba i novou věc od šílený party Violencia, kdy jsem to po poslechu zasunul kamsi do nezmapovaných zákoutí mysli a nechal být. Nový materiál mají venku taky italští Double Me, kde jsem se bohužel ke splitku s legendárními Fuck On The Beach zatím ani nedostal. Nezpracoval jsem ani slovinskou formaci Propad, oaklandskou rubanici Merked, německé oblíbence Burt nebo splitko Civilian Thrower a Sangre De Idiotas (víc GC než PV). A nedostal jsem se k tomu, abych napsal něco o Isolation Unit, Boneless, Lich, Tião nebo Thriller. No a popravdě bych řekl, že jsem toho slyšel mnohem víc, co by prostě stálo za zmínku a na co jsem nejspíš zapomněl.

Mimo tohle všechno jsem si ale stihnul i objednat pár nahrávek a k dalším, co chci objednat už notnou dobu jsem se nebyl schopen dokopat. Pořád se tady bavíme o pévéčku nebo max nějakém tom grindcoru, případně jiné šílenosti, která by k takovým věcem měla hodně blízko. A tak si občas pouštím Squidpisser do doby, než z toho mému nejbližšímu okolí začne hrabat nebo pár písniček od německé šlehy Tremore, kterou bylo možné v kooperaci NDSŘ vidět a slyšet v září v Praze. Přemýšlím o novém materiálu Skiplife, jestli bude tak moc dobrý jako předchozí splitko s Gride, a pořád jsem si ho ještě nepustil. Lámu si hlavu nad tím, proč švédští Xiao, jejichž březnový set na Sedmičce byl totálně skvělý, nevyrazí na společné tour s jinou Stockholmskou partou Bleachdrinker, což by mohlo být hodně ultimátní. Dumám nad tím, jestli RÄV jsou moc dobrý nebo je to nuda a sháním informace o téhle partě, což mi ale moc nejde. Mrzí mě, že jsem neviděl Endless Swarm, jejichž novinka mě rozsekala a nedávno jsem zase objevil kazetu od Suffering Mind, kterou jsem někam zahrabal a pořád jsem ji ještě neprohnal ušima. Těch restů bude víc, a i když jsou dost často krátký, nějak s tím bojuju. Tak snad se to někdy podá. Celkově si tak zvláštně obracím powerviolence zleva doprava a narážím na místa, co mě serou a co mám naopak rád. Nemůžu se u toho vyhnout myšlence na nějakou domácí akci, kde by se sešla současná domácí, ale i klidně z části zahraniční pévé sebranka. Něco, co by mohlo odpovídat nabitému programu letošního Lixiviat Festu. Myslí mi ale táhnou i myšlenky na to, jestli má smysl nosit triko Infest a nestala se z toho jen prázdná schránka. A teď už mi zase bliká kontrolka času a říká mi, abych tu už nic neprodlužoval, nesnažil se pátrat po tom, co se mi vykouřilo z hlavy a nějak rozumně to utnul. Tak si najdi pár minut a poslechni si něco z toho, co tady padlo. Nebo klidně i Speech Odd, Punch Charlos nebo Pig City. Death to false powerviolence!!