Nedávno tady byla zmínka o ukrajinském hardcoru, kdy to celé působí aktuálně trochu jako z jiné planety. Že se dějí i takové ve skrze obyčejné, ale přesto svým způsobem zásadní a důležité věci jako je fungování hardcore scény tam, kde už víc než rok probíhá válečná vřava. Pojďme se ale podívat i na druhou stranu barikády, kde se rovněž odehrává život a kde se dějí stejné věci jako jinde. Jak už padlo v souvislosti s ukrajinským hardcorem, svět se už před nějakou dobou rozdělil kvůli válce na Ukrajině v podstatě na dva tábory. Jeden z nich stojí na straně Ukrajiny a všechno, co přijde z Ruska, považuje automaticky za absolutní zlo, zatímco druhý tábor se postavil na stranu Ruska, vzývá autoritářský režim, i jeho představitele a všechno špatný a zlý je z Ukrajiny. A na velké šachovnici tak mocní rozehráli další partii, kde pouze posunují figurkami, byť jen z určitého úhlu pohledu. Vůbec v tomhle případě není diskuse o tom, kdo je hybatelem celého konfliktu, a kde je třecí plocha nejrůznějších zájmů. A i když Rusko vnímáme jako něco absolutně odporného, i v Rusku bezesporu žijí lidé, co nesouhlasí se stávajícím režimem a jsou dost dobře i proti němu. A zároveň rodnou zemi neopustili a jejich vzdor a protest není nikterak hlasitý a aktivní. Důvodů se k tomu najde celá řada, a i když by je mnozí chtěli rozmetat svými protiargumenty, je to jen jakýsi zvláštní úhel pohledu postavený na přesvědčení ovládnutí znalostí globální politiky. A stejně jako mnohdy neznáme jednotlivé příběhy a jejich pozadí, nemělx bychom se asi uchylovat ke generalizaci, byť emoce zde pracují na plné obrátky a je to z mnoha úhlů zcela pochopitelné. A je taky asi i docela pochopitelné, že některé názory a postoje nejsou třeba tak moc jasné, jak bychom si představovalx a jak bychom chtělx. Že nenajdeme mnohdy jasně vyhraněné statementy, které by nám prozradily myšlenky lidí žijících v Rusku a které by objasnily, co a jak se kde odehrává. Že to celé není třeba tak moc průhledné, jasné a striktně dané. A ne vždy to tak být musí.

Ruská hardcore scéna se mohla zdát izolovaná tak nějak vždycky, ale po loňském únoru se uzavřela ještě víc nebo se jen signály z jejích útrob nedostaly přes veškerý další obsah, který vyplnil dění v celém Rusku. No a z Ruska, konkrétně pak z Voroněže pochází straight edge hardcore formace xLiftedx, která se letos na jaře představila s novým albem. Voroněž je město, které leží vlastně ne tak daleko od ukrajinsko-ruské hranice a které se v poslední době dostalo do podvědomí zejména v souvislosti se spanilým převratem Jevgenije Prigožina. Ale to jen tak okraj, aby zase nebyl překryt hudební obsah něčím jiným. xLiftedx si svoji novinku pojmenovanou jasně a stručně 2023, vypustili do světa v průběhu dubna a pokud je mi dobře známo, tak existuje pouze v digitální podobě. Poslech si můžeš střelit na YT, protože na bandcampu je jako poslední k dispozici EP z roku 2016. Na jarní novince najdeš celkem pět nadupaných válů, co dají dohromady něco přes deset minut a zasadí Ti neobyčejně tvrdý úder.

Jasně, existuje tady celá řada otázek, na které bychom chtělx znát odpovědi, ale aktuálně to nejspíš není možné. Chybí zde jasná proklamace jakéhosi politického směřování, chybí zde background, o který by se člověk mohl s klidem opřít. Nicméně, je to tak a xLiftedx prostě přišly s novou nahrávkou, která sype opravdu dost solidně. Pěkně ostrý a nadupaný hardcore je tady promíchán s metalickým soundem nebo je klidně možné říct s metalcorem, a to tak dobře, že z toho půjdeš do kolen. Řezavý kytary, rozjeté tempo, zběsilý tah na bránu a štěkavý dámský vokál střídající se s hlubším, ale stejně ostrým. Tahle parta se toho rozhodně nebojí a občas se rozlétne i do lehce beatdownových vod, kdy celá hudba chytá značně jiný zvuk a nádech a kdy se pak robustnost celého počinu jen násobí. A že tady na několika místech zpomalí opravdu mocně. Jinak ale xLiftedx zandávají hodně hrubý hardcore, doplněný o meatalické pasáže, a právě beatdownový tlak. A takový výsledek Ti určitě nedá spát, protože funguje jako kopačka do rozkroku nebo na zuby. Tahle šílená parta si Tě pořádně podá a nebude se moc rozpakovat, aby Ti ukázala, že sílu na to má vlastně nevyčerpatelnou. Sport straight edge hardcore, co přichází prověřit Tvoji fyzickou kondici a vyzkoušet, jak vysoko umíš vykopnout nejlépe obě nohy najednou nebo kolik otoček za minutu dokážeš vystřihnout. Tohle je mocný úder, který Ti vyrazí dech a švihne s Tebou hrubě o zem, až se zvíří prach. A něco jako úlevy nebo odpustky se tady vážně moc nerozdávají.

V případě xLiftedx se mi líbí onen zdrcující mix hardcorové energie a zuřivost spolu s metalcorovou bruskou a beatdownovou těžkotonážností. Zběsilý vokál Tě bude značně dráždit, možná až k zbláznění, a robustní kytary dohromady s nadupanou bicí soupravou Tě jednoduše zmáčknou, že budeš mít mžitky před očima. Takže, je to vlastně docela jednoduché, jestliže se cítíš, že tuhle smršť ustojíš a zvládneš, tak se stačí jen zhluboka nadechnout a skočit rovnou do víru dění. V případě pochybností si dej nějakou tu rovinku a dřepy s výskokem a potom se na to vrhni s rozběhem. Buď narazíš a bude potřeba to zkusit znovu nebo to půjde a budou se dít věci. Určitě to ale stojí za to. Ať už kvůli nesmlouvavému projevu a nekompromisnímu hudebnímu zážitku nebo kvůli nahlédnutí do ruské scény tvrdého jádra. A obojí je zcela jistě zajímavé. Tak se připrav na střet za 3, 2, 1…