A tak nějak asi s klidem můžeme pokračovat v broušení čepelí, navíc tváří v tvář karnistickému systému. Mám rád, když narazím na něco takového, co mě parádně strhne a nafackuje mi zleva i zprava. Když se dostanu k něčemu, o čem je vlastně ve výsledku málo informací, ale je z toho jasná message. Co už ale moc rád nemám je skutečnost, když taková věc je tří nebo čtyřskladbové demo, které kolem proletí jako raketa a nic dalšího k poslechu není, i kdyby se člověk na hlavu postavil. O to víc pak v situaci, kdy je to zatraceně dobrý, což je zrovna tenhle konkrétní případ. Z toho pak občas i docela šílím. No ale stalo se a na začátku září, konkrétně 08.09.2023 spatřila světlo světa hodně nevybíravá nahrávka s názvem Violent Liberation od britské vegan straight edge metalcore party Living X Grave. Nebo abychom byli přesní, tak violent vegan straigth edge metalcore formace. A ano, jedná se tady o tři skladby, které dají dohromady něco málo přes šest minut a rozbijou Tě na kusy. Tahle novinka je k dispozici v digitální podobě, nikoho asi nepřekvapí, že poslech je na pohodu na bandcampu, ale taky v kazetové verzi, o jejíž vydání se postraralx v HXCFTA (UKHC for the animals) s přičiněním Noise Merchant Records. No a Ty tady očekávej neskutečnou řežbu, která Ti vysvětlí, jak se některé věci mají.

Britská xvx hardcore/metalcore scéna nabízí poslední dobou hodně povedené věci, ať už jde o nahrávky nebo celé kapely. O některých projektech se toho dá najít poměrně dost, o jiných informace chybí, ale téměř vždy je to neskutečně zajímavé. Living X Grave zatím, pokud jde o informace, patří do druhé zmíněné kategorie a detailů je poskrovnu. Ale ono na začátek asi ani není nic moc potřeba. Prostě Vegan for the animals, always and forever, pořádný nářez a tlak, co zatíží Tvůj hrudník. Tohle chceš a nejde to jinak.  Hardcorový základ plný energie a na něm postavená metalcore drtička, která Ti utrhne hlavu asi tak v oblasti ramen. Kousavý, ostrý a pištící kytary, střední tempo, které se tu a tam lehce rozjede, ale umí i zpomalit a tím přidat na intenzitě a hodně nabroušené vokály, ze kterých budeš mít husí kůži. No prostě nádhera. Hoď k tomu ještě značně nasraný a nesmlouvavý texty nebo elektrizující atmosféru a víš už, odkud vítr vane. A pokud třeba náhodou ne, tak to jen zapni a zírej. A pokud zírat nevydržíš, což je vysoce pravděpodobné, tak si můžeš hodit nějaký ten spin kick nebo loktem prorazit zeď.

Opět i v případě Living x Grace můžeme říct, že jde jen o tři skladby, tak co z toho. Ale tohle jsou pekelně dobrý a ostrý tři skladby, co Ti jednoduše vytřou zrak, a možná Ti zasadí i tvrdý direkt rovnou do tváře. Tahle parta se totiž s ničím nemaže a dá Ti jasně najevo svůj postoj. Jestli si tady vzpomeneš třeba na xDestroy Babylonx nebo na další z řady britských xvx hardcore/metalcore kapel, tak je to jedině dobře a asi to vlastně nepřekvapí. Připrav se tady na brutální projev, který Tě nenechá na pochybách, že je to myšleno tak vážně, jak to jen jde. Living X Grave servírují hodně přísnou řežbu, která si Tě srovná, jak bude potřebovat a jak se jí bude chtít. Baví mě tady ten zdrcující důraz a zničující nápor, který když se do Tebe opře, tak to ustojíš jen hodně stěží. Líbí se mi tu napjatá atmosféra, z níž přímo odkapává neurčitě určitý odpor ke společnosti utlačující němé tváře. Bez eufemismů a jakýchkoliv kliček. Všechno je řečeno naprosto jasně a v případě, že by třeba někdo chtěl skutečně nad něčím takových diskutovat, tak se se zlou potáže. Všechny skladby se svojí intenzitou dostávají do kritických hodnot a zároveň nic netlačí v křeči před sebou, aby to bylo robustní a naléhavě nazlobené za každou cenu. Všechno tu funguje živelně a samo od sebe jako ta nejvíc přirozená věc, kde má hněv své jasné opodstatnění a není jen pozlátkem aktuálních trendů a zaujatých pozic. Living X Grave pžichází, aby Ti plivli do tváře a když to bude potřeba podrželi trochu hlavu pod vodou. A abych řekl pravdu, tak třeba závěr poslední skladby, a tedy celého dema, je prostě naprosto vydatný a jeden elektrický proud po páteři střídá druhý a ten třetí. Totální masakr, co z Tebe vymlátí duši. Takže hezky ruku v pěst, zkřivený výraz a na rtech nekompromisní vzkaz VEGAN REVENGE. Konec řečí a už to dávej. Living X Grave Tě sestřelí s nebývalou silou a nebývalou lehkostí. Nevěříš? Tak začni.