Tak ano, zavři oči a čekej náraz. Tohle je totiž neskutečná sypačka a drtička, co přišla obhlédnout statiku domů ve Tvojí čtvrti. Totální rubanice, jejíž přítomnost značí jenom střepy na podlaze. Jednoduše něco, co Tě bez nejmenšího problému zničí.  Šílenost, o které tu je řeč sídlí v Kolumbii, říká si Libranos Del Mal a má v plánu z Tebe sedřít kůži. No a tahle divoká formace vydala v polovině března svoji novou desku pojmenovanou El Milagro del Mayor Dolor. Na ní Ti přináší pořádnou porci rychlosti a tvrdosti, kterou napasovala do deseti tracků, které dají dohromady jen něco málo přes pět minut. Tenhle zdrcující počin můžeš najít v digitální podobě s poslechem klasicky na bandcampu, ale taky jako kompaktní disk. Připrav se ale na to, že až tohle pustíš, dojde na hlukovou explozi, která Tě smete z povrchu zemského.

Libranos Del Mal na nové desce pořádně obrušují hrany grindcoru, ale i powerviolence. Neuvěřitelně nesnesitelná rychlost, tvrdost na absolutním maximu a zběsilost, co Tě zlomí v pase. Nářez, který neodpustí naprosto nic. Tahle deska by se s naprostým klidem mohla používat v lomech k odstřelování skal, sílu na to má zcela určitě. Naprosto žádná zahřívačka, tady se jde rovnou na střed od první skladby až do posledního prásknutí do strun. Jestli se bojíš, tak se běž někam schovat a jestli si myslíš, že to ustojíš, tak Ti sice solidně hrabe, ale jdi do toho. Čekej totální zlo, kdy se Země dost možná vychýlí ze svojí osy. Čekej tlak, co Tě bude chtít naprosto rozmačkat. Čekej nabroušenou a hodně rychlou věc, z níž půjdeš do mdlob. Tohle je totiž něco, co z hlavy jen tak neodstaneš.

El Milagro del Mayor Dolor je instantní destrukce, kterou ani nestihneš zachytit, ale spoušť po ní bude ohromná. Jen jeden song se tady dostane přes minutu, a to pouze tří vteřinovou nadstavbou. Jinak je to jedna smršť za druhou, kdy člověk naprosto nestíhá, co se to kolem vůbec odehrává a proč se to odehrává. A než se stihne vzpamatovat, je po všem a zůstane jen děsivá ozvěna odrážející se od trosek okolního světa. Tenhle mix grindcoru a powerviolence je neuvěřitelně mocný a můžeme o něm mluvit klidně jako o přírodním živlu. Tohle je bouře, která přihází neočekávaně, trvá jen krátce, ale vzpomínat a vyprávět se o ni bude ještě pořádně dlouho. Bouře, co Tě zastihne tehdy, kdy to budeš nejmíň čekat a spustí takové běsnění, až to bude vypadat jako definitivní konec světa.

Tahle kolumbijská formace mě totálně odrovnala. Občas jsem i problém zaregistrovat, že už běží další track, protože tady se jede na hraně možností. Kde to není ultimátně rychlý, tam přihází ke slovu drtivá síla, která prostě kosí všechno, na co narazí. Než se stihneš vzpamatovat, tak je konec a nezbývá nic jiného, než se oklepat a pustit a zkusit to celé znovu. Pět minut chaosu, špíny a prachu. Pět minut zničujícího hluku. Pět minut do kolapsu, pět minut rozpadu pevných částic. Štepení atomu, trhlina v časoprostoru, erupce sopky, pád laviny. Za tohle všechno můžeš nový počin El Milagro del Mayor Dolor v pohodě schovat. Tohle je šílenost nebývalých rozměrů, kdy jdou všechny racionální úvahy stranou. Ono jde stranou tak nějak všechno, to bezesporu. Grindcorová pumelice je Ti totiž pořád v patách a čeká na jediné zaváhání, aby Tě odklidila z cesty. Tohle je něco, co se nevyplatí podcenit. Tak si ještě jednou pořádně rozmysli, jestli chceš takovou jízdu zažít na vlastní kůži. A pokud by někdo tápal s odpovědí, tak vlastně existuje jenom jedna možnost. Už šteluj hlasitost a mysli na to, že to bude strhující a intenzivní. Mysli na zkázu, protože zkáza to totiž opravdu je…