Tak a máme tady další šílenost a divnost, po jejímž poslechu se Ti zkroutí palce u nohou. Pamatuješ si ještě na queercore smečku Homár z Maďarska? Tak část Homár působí taky v hodně ujeté partě, co si říká Unholy Sativa. A to je něco, co prostě musíš slyšet, jinak asi neuvěříš a nepochopíš. I když s tím pochopením to bude dost stejné i po opakovaném poslechu. V polovině února vypustili Unholy Sativa do světa svoji debutovou nahrávku s názvem Vulkán. Ta je aktuálně k dispozici pouze v digitální podobě, poslech můžeš učinit třeba na bandcampu. Čeká na Tebe devět hodně divokých a výživných věcí, které dají dohromady skoro dvacet sedm minut a neskutečně Ti zamotají hlavu. Něco takového prostě nenajdeš každý den.

Unholy Sativa na své prvotině míchají neuvěřitelnou směs, která se pohybuje na ploše mezi hardcorem, thrashem, rock’n’rollem, nějakým tím dalším metalem a punkem. Totální masakr, který stíná hlavy a moc nekouká kolem sebe. Občas to celé zní jak thrash metalová vichřice, hraná někde na začátku devadesátek v garáží bandou mániček v legínách, jindy je to chaotická hardcore řežba, temná black metalová jízda nebo punkový nářez podávaný hezky za syrova. A celé dohromady to vypadá jako eintopf, kam se dalo úplně všechno a Ty se zároveň bojíš ochutnat a zároveň už nemůžeš odolat. Víš jen, že to bude fakt něco.

Špinavý zvuk, ostrý, ale i pištící kytary lámající nesmyslný solo party, těkající bicí a pořádně vyhrocený vokál, který ale umí i hezky zakvílet. Najdou se i místa, kde to celé připomíná bigbeatovou zábavovku nebo heavy metalovou záležitost na steroidech. A občas to chytne prapodivně rock’n’rollový nádech, který uhání vpřed jako zpožděný pendolino. Zapomeň na nudu, zapomeň na to, že v tom najdeš nějaký řád nebo smysl. Zapomeň pro tu necelou půlhodinu asi na všechno, protože tak to bude nejlepší. Hlava Ti z toho praskne tak jako tak. Nicméně tuhle smečku nikam nenacpeš, nikde se moc nezdrží a vždycky Tě hlavně dokáže překvapit.

Celá deska celkem svižně plyne a Ty vlastně jen s otevřenou pusou koukáš a chceš se ptát, co to má jako být. A taky čekáš, s čím tahle parta ještě přijde, co dalšího zvládne vytáhnou z rukávu. Jakkoliv je tohle album zběsilý, tak korunu mu bezpochyby nasazuje závěrečný sedmi a půl minutový epos Acheron Express, kde se všechno slévá a znovu rozlévá a drtí Tvoje ušní bubínky. Tahle skladba podtrhuje neskutečnou, drtivou, zničující sílu celé nahrávky a dost možná budeš po doposlechnutí mít pocit, že Ti vážně hráblo. Nevím, jestli jsem za poslední dobu narazil na něco víc šíleného, víc nestálého a ujetého. Tohle v mnoha ohledech nedává smysl, a přesto to pasuje tam, kam má. Tohle je přesně ta věc, na kterou chceš někde narazit, záležitost, kterou s největší pravděpodobností neumíš popsat, ale jakmile ji uslyšíš, tak víš, že to je přesně ono. Tohle jsou Unholy Sativa a Ty se s nimi teď seznámíš. Námitky se nepřipouští. Tak se do toho dej, ať to hezky lítá…