Pojďme se ještě trochu vrátit do listopadu loňského roku. Tehdy totiž vznikla opravdu hodně povedená nahrávka s názvem Kälter, za kterou stojí německá hardcore (punková) smečka Schwach. Album vyšlo jako digitál, ve vinylovém provedení a také jako kazeta. Za vinyly stojí Refuse records a Upstartz records, kazetovou verzi si na starosti vzalo Golden Press. Ve dvanácti skladbách na ploše dvaceti šesti minut Ti Schwach ukážou, jak vypadá hodně nazlobený hardcore. Protože tohle je opravdu true hardcore, věř tomu kámo bráško.

Schwach se s ničím moc nepářou a jdou zcela neoblomně vpřed. S jasným cílem, dostat hardcore všude tam, kde to je jen možné. Kälter má neskutečnou sílu a působí neuvěřitelně svěže. Mám rád, když mě nějaká deska smete na první poslech a zanechá ve mně silný dojem. Stejně tak mám rád, když ten silný dojem je trochu abstraktní, a ne tak docela jasný. A přesně tohle Kälter přináší a nabízí v dostatečné míře. I když mluvit tady o nějaké dostačujícím množství je poněkud nadsazené. Jakmile se do hudby Schwach ponoříš, tak chceš pořád víc a naopak jediné, co nechceš, je aby byl konec. Hardcore punk v podání téhle formace Tě prostě dostane, nepochybuj o tom. Svou upřímností, energií, zápalem, nabroušeností, tvrdostí, syrovostí, prostě to funguje jako celek dokonale.

Mix řekněme klasického hardcoru s punkovou syrovostí a drzostí šlape jako dobře promazaný stroj. Vyváženost je u Kälter dokonale přesná, stejně jako poměr všech ingrediencí. Můžeme tak zase mluvit o dobře známém balancu a obrušování hran. Tady se sice občas brousí tak moc, až létají jiskry, ale o to lepší to ve výsledku je. Tam, kde se tvrdost a hutnost hardcoru střetává s punkovou těkavostí, dochází k zážehu a celé to hrozí a smrdí výbuchem, který Ti utrhne hlavu z ramen. Je to jízda, která si vezme všechno, co bude chtít a nikdo nebude nic namítat.

Tahle berlínská smečka se ale nebojí popustit si trochu řetěz a vydat se mimo běžné mantinely. Nádherným příkladem toho je skladba Gedankenpalast, která dělí celou desku napůl a do hardcoru montuje dechovou sekci. Navíc to není jediná pasáž, kde se dechy objeví. Řeklo by se možná blbost a drobnost, ale právě tyhle drobnosti vystřelují Kälter do absolutního topu. Detaily, které podtrhnou už tak skvělý zážitek z poslechu, po kterém nebudeš vědět, kde Ti hlava stojí. Tohle je přesně ta deska, která se s přehledem dá nazvat zlomovou nebo určující. Deskou, která změní minimálně vnímání hardcoru. Moderní zvuk, pocta základům, spousta překvapivých momentů a drtivá pohlcující atmosféra.

I když jsem se k poslechu dostal trochu později, tak musím zcela jasně říct, že Kälter se řadí k tomu nejlepšímu, co spatřilo v roce 2022 světlo světa. Něco tak povedeného a našlapaného se nevidí každou chvíli. Bez přehánění absolutní špička. Naprostá paráda, která Tě nebude šetřit. Tohle je HARDCORE, tohle je PUNK. Schwach vládnou a Ty skloň hlavu a ber to jako fakt.