No, je to už trochu delší doba od chvíle, kdy tenhle koncert proběhl, takže si to můžu celkem snadno připsat mezi resty. Nicméně, pamatovat si ho budu hodně dlouho. Byla to totiž opravdu paráda, která se nevidí tak často.

Obě dvě zahraniční formace, které měly ovládnout smíchovskou půdu, jsem si celkem zběžně poslechnul a musel konstatovat, že to je dobrý a bude to určitě stát za to. Ve spojení s plzeňskými Boost to mělo skvěle šlapat a všechno do sebe zapadalo. I když se nejvíc mluvilo o švédských Speedway, musím říct, že na první dobrou mě tahle parta nijak moc nedostala. Vůbec tím nechci říct, že by tomu něco chybělo, ale prostě to nějak nesepnulo, abych si z toho sednul na zadek. Daleko víc mě při poslechu bavila nová německá kapelka Fragment. Melodický straight edge hardcore se spoustou energie. Už teď ale musím prozradit, že po koncertě jsem si nakonec na ten zadek sednul a obří zásluhu na tom měli právě Speedway. Ale hezky popořadě.

Návštěvnost solidní a večer zahajují tuzemští Boost. Ostrý a těžkotonážní hardcore si tady jde fakt tvrdě za svým. Z nahrávek mě Boost celkem bavili, ale naživo chytá jejich hudba pořádnou jiskru. Má to náboj jak blázen a energii, která člověka skoro až porazí. Není to žádná sypačka, ale poctivá, za syrova broušená nálož, která jde do plných. Mocný tlak a tah na branku. Skučící kytary, řezavý vokál a tepající bicí tvoří úžasný výsledek. Na začátek skutečně přísná kopačka.

Druhou kapelou na prknech Eternie jsou němečtí Fragment. Na tenhle set jsem byl hodně zvědavý. Jak už padlo jedná se o poměrně novou kapelu. K poslechu na bandcampu čtyřskladbové demo, které ale zní hodně nadupaně. Prostě a jednoduše poctivý hardcore, který má dost co nabídnout. Ze začátku jsem lehce zmaten, protože vysoká postava, třímající basu, je mi až moc povědomá. O tom, že by Ivan (Lifelike a MakexPeace) hrál ještě ve Fragment mi ale není nic známo. Až později je mi celá tahle záhada objasněna. Pro Fragment se mělo jednat o první zahraniční koncert, ale nakonec málem nedopadl, a to kvůli nemoci basáka. Jenže, Ivanovi to bylo velice líto, a tak místo všeho hodně rychle nadrtil fragmentí songy a na tenhle jeden večer se stal hostujícím členem. Patří mu za to všechen respekt, protože tomu se říká mít srdce na správném místě. Fragment dávají krátký, rychlý a energický set, jenž mě neskutečně baví. Parádní zápal zcela stírá mírnou rozpačitost a nervozitu, která panuje na samém začátku. Je to upřímný, nakopávající, silný. Ve všech ohledech jsem s tímhle spokojen, přesně takový hardcore mám rád a přesně tohle jsem chtěl vidět a slyšet. Z projevu Fragment čiší na jednu stranu neskutečná pohoda a lehkost, na stranu druhou pak pulzující energie, která Tě dostane. Smekám.

Večer uzavírají švédští Speedway. Ale jak? Jakože prostě tak mocně, až z toho jde hlava kolem a sám člověk do kolen. Hned při první skladbě létají konfety a šachovnicovou vlajkou je odstartována tahle šílenost. Tohle nemá chybu. Párkrát si musím protřít očí, jestli se mi to nezdá, protože něco takového jsem neviděl už dlouho. Totální nářez, všechno je v pohybu, půda se otřásá a Speedway vypadají, že to přijeli zbořit. Jakože prostě, co to je? To nepochopíš. Rychlý, tvrdý, melodický a živelný songy, co trhají ruce z ramen a kroutí nohy. Energie je tady na absolutním maximu, víc to už snad ani nejde a atmosféra hrozí nekontrolovatelným výbuchem. Všechno bouří a víří a nevypadá to, že by se mělo jakkoliv zpomalovat. Krása, nádhera, jízda do totálního vyčerpání. Valím oči a fakt nestihám ani dýchat. Tohle jsem nečekal. Něco takhle rozjetého a utrženého ze řetězu. Něco, co Ti tak mocně naloží. Klobouk dolů, neskutečná řežba.

S nevěřícím výrazem ve tváři koukám, jak pomalu usedá prach a musím zcela na rovinu říct, že bych chtěl ještě mnohem víc. Pecka. Od Speedway nakonec nekupuji nic, ale odnáším si kazetu Boost a Fragment a jsem nadmíru spokojen. Tohle byl totiž dost možná ten nejlepší koncert za celý rok. Takový příliv energie totiž hned tak nezažiješ.