Divných a zajímavých věcí není nikdy dost, že jo. A myslím tím fakt divných a ujetých záležitostí, kdy se při poslechu nejspíš budeš ptát, co to jako má být a možná se dokonce budeš chytat za hlavu, ale jen do doby, než si začneš podupávat nožkou do zkroucených rytmů nebo se vlnit do prazvláštního hluku. Kdy se dostaví ten stav šoku, momentu překvapení nebo zděšení, který se potom přelije do spokojenosti, blaženosti a naplněnost s tím, že všechno sice nedává smysl, ale v tom je možná ta krása. Že jde rozcupovat jakési šablony a vystavět jiné vzorce a základy. Že můžeš jít pozpátku, otočit svět vzhůru nohama nebo se jenom prostě divit a nechat se unášet. No a tohle všechno budeš moct zažít ve čtvrtek 04.04.2024 na Půdě smíchovské Eternie, kde se představí čtyři dost těžko uchopitelná hudební tělesa, která ale nabídnou nevšední zážitek. A ne, nezkoušej tomu říkat avantgarda, tohle je prostě krásně divný, a tak to taky zůstane.

Prvním z těch těžko uchopitelných těles, které se ve čtvrtek 04.04.2024 v Eternii představí, je pražská řezanice Bambulkyně Dobrodružstvá, kterou její pověst dalece předchází. Jestli chceš něco, co Ti fakt nebude dávat smysl, z čeho se Ti může udělat zle, ale můžeš se do toho taky zbláznit, tak Bambulky jsou asi tou nejlepší volbou. Četné historky o vyměšování, explicitní nahotě, znechucení, pohoršení, divných kostýmech, ultimátním zážitku a vnímání všeho, čeho se člověk možná i trochu bojí, mluví asi nejlépe sami za sebe. A za tím celým je ještě brutální hudba oscilující někde mezi grindem, gorem a rock’n’rollem. Totální výmaz hrubých a tvrdých tónů, kde se přelévají melodie v drtičce kamení a k tomu zvláštní pocit a hrůzu nahánějící vokály, z nichž Ti polezou oči z důlků a nejspíš i prdel z kalhot. Prostě se nech semlít, ono Ti ani nakonec nic jiného nezbude, protože Bambulky se za líbivý název jenom maskují. Až zahlédneš jejich pravou tvář, tak zcepeníš.

Jestli je kapela, která Tě totálně rozseká, ale dost možná se k Tobě zatím nedoneslo její jméno, tak věř tomu, že taková věc se jmenuje Brauncholda a zválcuje Tě fakt neskutečně. Ono smíchat jazz rock s grindem chce docela koule. Může z toho dost dobře vzniknout paskvil. Jenže Brauncholda je obráběcí stroj, který prostě sype, mocně kombinuje a drtí v takovém tempu, že nebudeš stíhat. Brauncholda je něco, co chceš vidět a slyšet, je to monstrum, divoká bestie, která si jde pro Tebe a sežere Tě ještě zaživa. Grindcorová hrubost se tu potkává s jazzovou jemností a možná i lehce matematickým vibem, kdy je výsledkem šílený koktejl, který ale budeš hltat plnými doušky. Stačí chvilka a budeš úplně mimo. Mimo sebe a mimo dění. Toužíš-li po nevšednosti podruhé, tak Brauncholda je jasnou volbou. Tohle totiž není tak úplně standard.

Do třetice a čtveřice se pak představí free jazzově noisová lavina, kdy se Surfin‘ Bazooka potká s Williamem Kopeckym. A tohle taky chceš zažít, protože je to tak divný, že si možná vykroutíš oči a hlavu z krku, ale nakonec v tom krásně spočineš. Prapodivné zvuky, skřípání, vrzání, pískání, neidentifikovatelný hluk a do toho zrezivělý saxofon. A v tomhle případě teda ještě basa, která podtrhne tíživě bručivou a temnou atmosféru post apokalyptického vidění světa. Je čas najít si svůj bunkr na další žití. A jestli se v noci budeš budit děsem a vrzavý zvuk následovaný kroky Ti bude dělat společnost, tak ano, tohle je taky Surfin‘ Bazooka. Nebraň se a nech se vést na divná místa, bude to dobrý, ale možná si poneseš následky.

Takže, tohle všechno v jeden večer znamená, že se možná zblázníš, ale bude to stát za to. Svět je už teď dost šílenej, tak co tomu jít naproti, ale vlastně v protisměru?

https://www.facebook.com/events/770076954594382?active_tab=about