Novinky se chystají se taky v maďarském Veszprému a bude to neskutečně tvrdé, brutální a natlakované. Jak taky jinak, kdy zatím stojí pětice, která si nebere pražádné servítky a nasype do Tebe tak mocnou dávku hardcoru, že to stěží uneseš. Běsnící vegan straight edge bestie, co Tě sevře v tak zdrcujícím objetí, že Ti prostě dojde dech. Tou formací jsou Escalate, kteří v polovině ledna nejprve přišli s první velkou novinkou, kdy se přidali ke slovutnému New Age Records, aby vzápětí mohli oznámit vydání nové desky, jež vznikne už pod křídly kalifornského labelu. A aby toho nebylo úplně málo, tak byla do světa vypuštěna první ochutnávka z připravovaného materiálu. Ten ponese název Consequences a kromě digitální podoby bude k dostání taky jako vinyl v několika barevných variantách. Na albu by se mělo dostat osm skladeb a už jen po představení té první Ti bude běhat mráz po zádech.

Aktuální novinka se jmenuje If a Tree Falls a nabídne Ti až bestiální hrubost v trýznivě pomalém tempu. Těžkotonážnější věc jsem za poslední poměrně dlouho dobu opravdu neslyšel. To, s čím Escalate přichází, Tě prostě bez debat sejme na první dobrou. Hardcorově metalcorový zážeh je po chvilce vystřídán tvrdou stopkou a dál postupně odkapává v beatdownovém rozpoložení. A to jen do okamžiku, kdy se opět roztočí hardcorové soukolí a přidá se na rychlosti a zběsilosti. Závěr skladby pak znovu obstará nevídaně drtivá změna tempa, a i když máš pocit, že víc pomalu a tvrdě to už nejde, tak Escalate Tě jednoduše vyvedou z omylu. Něco tak masivního nedostaneš z hlavy ani náhodou a budeš se k tomu se šíleným výrazem opakovaně vracet. Poslední část If a Tree Falls je totiž vážně neskutečná. Hodně pomalu, hodně tvrdě a hodně naštvaně to před sebou tahle maďarská parta sune k cíli a nezastaví ji absolutně nic. Jestli jsem už delší dobu nenarazil na wow moment, tak tady přišel jeho čas, jelikož po prvním poslechu jsem jen nevěřícně koukal a ptal se, co to sakra bylo. Escalate předvedli sílu, která nemá obdoby a jestli takhle bude znít i zbytek tracků z alba, tak klobouk dolů. Tohle je něco, co musíš bezpodmínečně slyšet.

Escalate byli a jsou velkou láskou a novou peckou se tenhle stav ještě o hodně prohloubil. Zcela upřímně je to totální nářez, který nebere kompromisy, tak se na to radši připrav. Jo a pokud by Tě zajímalo, jak to všechno vypadá a zní naživo (a věř tomu, že to je paráda), tak můžeš tuhle drtičku vidět v polovině května ne Edge Festu v Drážďanech nebo tak v červenci v Milevsku na Evil Festu. Tak a teď už se běž nechat rozcupovat…