A nějaký další ska-core by nebyl? Ale jistěže! Docela slušná nálož v praktickém balení. Klasika se zvláštním zvukem, z níž se Ti zježí i chlupy v podkolení jamce. A jeden z dalších návratů do doby před XY lety, kdy ska-core, crack rock steady a nejdivnější ska-punky zabíraly drtivou většinu mojí empétrojky na AAA baterku, co vydržela hrát i několik dní. Při probírání takových šíleností jsem pak mimo jiné narazil i na něco, co se jmenovalo (a samozřejmě stále jmenuje) Anti-Venöm. Mexická ska-corová jízda s podivným magnetismem, kterou jsem otočil zleva doprava, i vzhůru nohama a stále jsem byl poněkud fascinován, i když by se dalo říct, že nebylo a není proč. Střih, uplynulo dost vody v řece a já zcela náhodou narazil na novinku s názvem ア​ン​チ​ヴ​ェ​ノ​ム​: A Handful of Nothing, kterou má na triku právě Anti-Venöm. Tahle věc vyšla ve druhé polovině srpna (objeveno bylo v průběhu podzimu) a najdeš ji v digitální podobě s poslechem na bandcampu, ale taky jako kazetu s podpisy Straight to Hell Records a No Time Records. Dvanáct skladeb je tu připraveno ve dvaatřiceti minutách a Tobě se dostane pěkně natlakované směsi, která bude hrozit výbuchem každou chvíli.

Vlastně jsem si v průběhu toku času na Anti-Venöm vzpomněl a několikrát mě i napadlo, jestli je tenhle projekt ještě vůbec funkční. Zcela záměrně jsem použil slovo „projekt“, protože se v tomhle případě nejedná o kapelu, ale „one-man band“, za čímž stojí postava, co si říká RazMisery. Jasně, nemám úplně v lásce jednočlenní projekty, ale zase na druhou stranu rád udělám výjimku a Anti-Venöm je bezesporu jedou z nich. Měl jsem kdysi i problém uvěřit tomu, že to celé je skutečně počin jednoho člověka, byť tu a tam s nějakým doprovodem. Ujel jsem tehdy na desce As Soon as There Is Justice, jež vyšla v roce 2010. No, a i když jsem měl podezření, že to i Raz zabalil, tak tomu je jinak. Aktivitou se však o uvedeného roku 2010 moc nehýřilo, a kromě aktuálního materiálu vyšla už pouze nahrávka Hollows: The EP and Single Collection, a to v roce 2015. I to je jeden z důvodů, proč jsem byl na novinku vážně zvědav. A jak to dopadlo? Změnilo se něco nebo je to pořád dobrý? Noooo….

Dalo by se s klidem říct, že se toho vážně moc nezměnilo. Zvuk se sice poněkud vyčistil, tedy trochu to jde dolů se syrovostí, ale jinak…? Stále stejně nadupaný mix crack rock steady, ska-coru, metalu a elektroniky. Právě tohle spojení je výsledkem toho, že Anti-Venöm má prostě svůj charakteristický zvuk, který si snad nemůžeš s ničím splést. Přesto ctí klasiku žánru jako Choking Victim, Leftover Crack (ano, vím, že STZA je idiot), INDK nebo Morning Glory. Slyšet v tom ale můžeš daleko víc věcí. Za mě například Night Gaunts, v některých polohách Days’n’Daze, Stupid Stupid Henchmen nebo Atrocity Solution. Pak, aby to člověk neměl rád, když je v tom všechno, co stojí nebo stálo za to. Nečekej tady ani moc klapání, jakože je ho tady dost, ale určitě bych neřekl, že se jedná o základní stavební kámen. Tím je spíš punkrocková melodičnost, která se dá poměrně snadno zohýbat zkroutit do nejrůznějších patvarů, z nichž už to pak k rozbitýmu skáčku není daleko, že jo. ア​ン​チ​ヴ​ェ​ノ​ム​: A Handful of Nothing je více hravá a sterilní záležitost, kdy ale sterilitu nemyslím nijak negativně, spíš jako uhlazenou formu. Co ale zůstalo naprosto stejné je nakřáplý ječák, který Ti podebere žíly. Sedí to k tomu absolutně parádně a přesně. Asi by se dalo mluvit o tom, že tu není žádná jasná hitovka na první poslech, jenže ono to v tomhle případě není potřeba. Funguje to jako celek, a to je hlavní. Jo, a ještě něco zůstalo beze změny, a to nepříjemně příjemný pocit, co se dostaví po nějaké ne přímo specifikované době poslechu. Pak Ti začne pískat v uších a jednotlivé tóny se budou zařezávat až do lebky. A ano, i tohle je jeden z důvodu, proč mám tuhle mexickou zběsilost rád. Ostatně, najít v tom můžeš opravdu hodně věcí, stačí se zaposlouchat, což nebude problém.

Sečteno a podtrženo, Anti-Venöm přichází s dobře vybalancovaným počinem, který ví, kdy, kde a jak je potřeba přitlačit, kde se může zvolnit, a kde je prostor na trochu hrátek. Dokresleno je to pak už jen zvláštní a napjatou atmosférou s echem do všech stran. Jdi do toho, protože tady se vyplatí hledat a číst mezi řádky, byť jsou jasně napsaný.