Tak a je tu zase jeden wow efekt, který Tě totálně paralyzuje a přiková k zemi. Neskutečně mocný tlak, co Ti z plic vymáčkne všechen vzduch a bude se zlostně dívat, jak se dusíš. Straight edge hardcore, co má zatraceně blízko k beatdownu, který Ti z otočky zasadí kopanec přímo do obličeje. A to jakože vážně, protože tady končí veškerá sranda, na to vezmi jed. Z Norwiche si to totiž k Tobě už brousí nadupaná pětice Hour of Reprisal s novým albem A New World From the Ashes of the Old, které vykopla ve druhé polovině května. Aktuálně je k dispozici pouze v digitální podobě s poslechem třeba klasicky na bandcampu, ale chystá se už i kazetová verze, která vyjde pod křídly Final War records. Ty se tu připrav na sedm brutálních tracků, které Tě na ploše čtyřiadvaceti minut rozemelou na prach. Nebude to jinak a nebude to hezký.

Musím říct, že lepší první song, co otevírá album, jsem už hodně dlouho neslyšel. 1312 mě absolutně převálcoval a s vytřeštěnýma očima a čelistí u kolen jsem ho sjel nejmíň pětkrát, než jsem byl schopen se vůbec odtrhnout a pokračovat v poslechu. Jasně, desku nedělá jeden track, ale začátek mnohdy hodně napoví. A takový začátek, jaký servírují Hour of Reprisal na A New World From the Ashes of the Old si teda nechám líbit. Na druhou stranu se taky celkem snadno můžeš stát, že je opener až tak silný, že zbytek desky zůstane tak trochu v jeho stínu. No, tak tohle vážně není ten případ. Tahle britská parta Tě totiž naprosto převálcuje. Tohle je totiž nesmírně těžkotonážní záležitost, co nemá slitování a její cesta vpřed vede skrze cokoliv.

Mám rád tenhle typ tlaku, co Ti po pár skladbách drtí hlavu v kleštích tak moc, až musíš na chvíli ubrat nebo sundat sluchátka, aby bylo možné zase pokračovat. Stejně tak mám rád ten pocit, kdy za sebou slyšíš praskat zem, ale nechceš se ohlížet, aby Tě nepohltila tma a temnota. Mám rád, když se svět kolem prostě smrskne na prosté tady a teď a všechno ostatní se ztratí kdesi v dálce za neutichajícím bušením. No a úplně stejně pak mám rád i to, kdy se chceš vracet k jednotlivým trackům a otáčet je tak dlouho, než toho nebude už dost. Což v případě novinky A New World From the Ashes of the Old vážně hned tak nebude.

Právě brutální tlak s podobně brutální silou a nepříliš rychlým tempem tady hrají hlavní a nebál bych se říct i zásadní roli. Nepříliš rychlé tempo zde není myšleno jakkoliv negativně, ale vlastně nejvíc vystihuje celé fungování desky. Není to totiž, ani živelně rozjetý hardcore a není to ani nesnesitelně odkapávající sludge. Je to ale absolutně zdrcující. Hrubá a valivá nálož kytar, co občas pískají a skřípou až k nevydržení, dunící bubny a pěkně ostrý vokál, který Ti rozdrásá uši. Hour of Reprisal přichází s něčím neskutečným, co Tě dostane a to tak, že prostě strašně moc. Beatdownové stopky se tu prolínají s hardcorovou energií, ostře řezaný projev jde ruku v ruce s celkovou nasraností a nekompromisní síla si podává ruku s robustností a tvrdostí. Atmosféra je doslova strhující a intenzita se místy vymyká kontrole. Nervy se napínají k prasknutí a Ty čekáš na další skály trhají výbuch, který s Tebou praští o podlahu, až uvidíš hvězdičky. Systematická a neodkladná destrukce, která rve v tlakových vlnách na kusy všechno ve svém dosah. A tenhle dosah je opravdu velký a roste každou další sekundou. A každou další sekundou houstne i už tak vypjatá atmosféra, která hrozí definitivním zničením světa, jak ho zatím znáš.

Zcela na rovinu říkám, že A New World From the Ashes of the Old mě dostalo na první zátah a spojení tady sílí každým následujícím poslechem. Tahle deska totiž přináší jen těžko uvěřitelný materiál, jehož paralyzující účinky si poneseš několik dní. Vyzkoušet to na vlastní kůži je to nejlepší, co můžeš udělat, samozřejmě ale pouze na vlastní nebezpečí, protože tohle není nic pro útlocitné povahy. Tohle je pulzující a tepající věc, která prostě nemá jen tak obdoby. Takže, jestli toužíš po tvrdém a nevybíravém střetu, Hour of Reprisal to umí jako nikdo. Tohle je bestie, kterou jakmile vypustíš, už ji nepůjde zastavit. Třaskavá látka, u níž je na místě ta nejvyšší opatrnost. Jednoduše řečeno je to totálně skvělý a zůstane Ti po tom elektrizující pocit a brnění ve všech končetinách. Jak mocný to ale je ve skutečnosti, to už si bude muset zjistit každý sám za sebe. Jen bacha, protože tohle je opravdu, ale opravdu těžká váha, co Tě bude chtít rozdrtit.