Mám rád moment překvapení. Taková ta situace, kdy člověk na něco narazí, není z toho wow efekt, ale stejně ho to dostane a nedá mu to spát. Možná způsobené tím, že třeba čekal něco jiného nebo nečekal vůbec nic, anebo je to celé způsobené prostě tím, jak moc to šlape. Přesně takový moment překvapení se nedávno dostavil u německé formace Phiz. Tohle jméno mi totiž padlo do oka kvůli svému průjezdu naší domovinou, kdy se společně s další německou partou Suspect stavovali v Praze a Brně. No, a tak se konal poslech, ze kterého mi šla docela solidně hlava kolem. Phiz navíc v polovině června vykopli do světa svoji novou nahrávku pojmenovanou Jigsaw Feeling. Tenhle rozjetý materiál Ti na ploše deseti a půl minut naservíruje pět nadupaných tracků, které si Tě hezky povodí. Novinku můžeš najít jak v digitální podobě s poslechem bez překvapení na bandcampu, tak i jako kazetu, pod kterou je podepsáno DBNO Records. Tak se koukej připravit na pořádný nářez, který Tě prostě strhne.

Phiz přichází s naprosto parádním mixem hardcoru a punku, kdy poměr obou ingrediencí je zcela vyvážený a není radno o tom diskutovat. Můžeme tomu s naprostým přehledem říkat i chain punk, význam a smysl bude zachován. Tahle parta z Düsseldorfu se toho opravdu nebojí a blíží se s drtivou silou, aby Ti zasadila tak mocný záhlavec, že si čelem pleskneš druhou ránu hezky o zeď. Nespoutaná energie, drzost a neomalenost v celé své kráse. Tohle je jako jízda na divokém koni, když po pár vteřinách zjišťuješ, že už máš dost, ale taky moc dobře víš, že padnout na záda se Ti taky tak úplně nechce. Se zběsilým výrazem ve tváři se tak ženeš vpřed a nemáš nejmenší tušení, kdy tohle celé skončí a kdy zase budeš stát nohama pevně na zemi. A to celé jen a jen proto, aby bylo možné tuhle splašenou jízdu absolvovat znovu. Možná už ne s tak vytřeštěným obličejem, ale rozhodně s prudce tlukoucím srdcem. Budeš si myslet, že to už aspoň trochu znáš, ale opak tu bude pravdou.

Phiz se s tím skutečně nemažou, jsou tady, aby Ti ukázali, jak se to dělá. Opět je to i tady převážně o energii, která je ale dost jiná, zvláštní a specifická. Hraje lehce na jinou notu a je připravena do Tebe hrubě a nevybíravě strčit, aby to nabralo ty správné otáčky. Únava neexistuje, otázky se nepřipouští, diskuse neprobíhá a probíhat nebude. Připrav se na to, že tenhle střet jen tak nerozchodíš, budeš se třást, a ještě drahnou dobu na to stejně budeš vzpomínat. Drnčící a řádně nabroušený kytary, k tomu dobře fungující bicí a navrch ostrý a rozeznělý vokál, který všechno náramně doplňuje. Tohle spojení hardcoru a punku se vážně povedlo. Občas do toho tihle šílenci hrábnou tak tvrdě, až se Ti zachvěje země pod nohama, po těle se rozběhne mravenčení a na stěnách v nejbližším okolí se objeví praskliny. A všechno bude rezonovat tak mocně, až Ti polezou očí z důlků.

No téhle novince se mi líbí její jistá ležérnost a zároveň výbušnost. Tváří se to jakože nic nic a přijde ohromující rána, která Tě přemístí o několik metrů dál. Jigsaw Feeling si s Tebou chce prostě pohrát a nebude čekat na dovolení. Dalším silným aspektem tu je i prapodivná neotesanost, která působí jako plivanec do Tváře. Tahle nahrávka Tě bude drze nahánět tak dlouho, až ji nakonec podlehneš, protože Ti ani nic jiného v celkovém výsledku nezbude. A věř tomu, že to Phiz umí nakopnout vážně tvrdě. A že se mi občas nedostávalo dechu je taky v pohodě, protože tahle partička ví naprosto přesně, kde má zatáhnout a kde naopak povolit. On ten balanc tady taky hraje svoji důležitou roli, je to přesně tak akorát, nesneslo by to už ani míň, ani víc ničeho. Tenhle poměr je jednoduše fantastický.

A všechno to, co už padlo, pak naprosto skvěle funguje i na živo. Úplně v pohodě můžu říct, že drive je ještě šílenější a energie ještě urputnější. Má to neskutečný spád, který si Tě přitáhne jako magnet a nedovolí Ti se odtrhnout. Tady zafungoval moment překvapení podruhé, protože i když jsem věděl, co mám tak nějak očekávat, spadla mi čelist, jak moc dobrý a nabitý to bylo. Všechno jako kdyby rozeznělý a hodně syrový. Všechno těkající a neklidný. Prostě paráda, která Tě sejme a bude z toho mít nefalšovanou radost.  A Ty samozřejmě s podivných důvodů taky. Kdo si tohle nechal ujít, může teď trochu smutnit, jelikož to byla vážně slušná řezanice.  Jestli obecně toužíš po něčem, co Ti vytře zrak a nedá Ti pokoje, a to ani na vteřinu, tak seš tady správně. Jigsaw Feeling to totiž zvládne s prstem v nose. A ne ve svém…