A když už jsme u toho punku a svěžího průvanu, tak v tom můžeme pokračovat. Jen se přesuneme ze Slovenska do českých luhů a hájů, kde se upeklo něco nového, co Tě zaručeně zvedne ze židle a donutí Tě rozhodit lokty a vykopnout kolena. A bude se u toho chrastit řetězem, aby to jako mělo lepší zvuk a byl to větší nářez. A aby ten menší humbuk, co tak nějak vznikl, taky dostal jasné obrysy a všichni věděli, s čím mají tu čest. Známé tváře domácího hardcoru se totiž promíchaly a následně spojily v organismus nesoucí název Scoop. Tahle divoká pětice pak na konci května představila svoji první nahrávku, dvouskladbový počin crawling​/​/​feed the endless greed. Venku je v digitální podobě a poslechnout to můžeš třeba tradičně na bandcampu, ale najdeš to i jinde. Dvě skladby, stopáž něco málo přes čtyři minuty a hodně solidní hardcore punková řežba, co s Tebou vymete podlahu.

Jasně, jsou to „jen“ dva tracky, ale nenech se zmást, protože mají neskutečnou sílu, která s Tebou zacloumá. Energii, která Tě rozdrtí. Scoop po Tobě půjdou jako hladový pes a nenechají Tě na pokoji. A je jedno, jak moc budeš škemrat o slitování, nic takového nepřijde. Tohle je prostě něco, co jednoznačně musíš slyšet. Je to pěkně ostrý, svěží, neurvalý a zběsilý. Je to zatraceně dobrý a Ty to budeš s údivem sledovat. Čiší z toho syrovost, která Tě poctivě propleskne. Hardcore punk v parádní formě, nebo jestli chceš, můžeme tou říkat klidně chain punk, že jo. Ono na tom ve výsledku nesejde, protože hlavní je tady obsah a ten je našlapaný až po strop.

Scoop do toho jdou opravdu na plno a dost pochybuji o tom, že by chtěli někoho šetřit. Spíš Tě budou chtít trochu poválet po zemi a rozdat nějakou tu ránu. Nedat Ti ani vteřinu na rozkoukání a rozjet to tak mocně, až se s Tebou zhoupne podlaha. Ukázat Ti, jak vypadá drive, co Tě odhodí stranou, kdykoliv se mu zachce. A jestli u toho všeho budou létat jiskry, tak se nediv, je to totiž hodně pravděpodobný. Bez vytáček a siláckých postojů. Na rovinu říkám, že mi tenhle počin udělal obrovskou radost. Šlape to parádně, řítí se to na Tebe jako utržený kus skály, s rachotem a zničující jistotou bolesti. Tak nějak samovolně mi při poslechu v hlavě naskakují jména jako Chain Whip, Gel nebo Spy. Prostě hrubý a špinavý hardcore s lehce zastřeným zvukem a bouřlivou atmosférou, která jen tak neutichá. Scoop jsou tady, aby Ti ukázali, jak se to dělá. A jestli má tohle být jen taková drobná ochutnávka, tak už jsem vážně zvědavý na to, co nás čeká s touhle pěticí dál. Základ tady byl položen opravdu skvěle.

A jestli chceš teda víc, tak si budeš muset v kalendáři označit datum 28.06.2023, kdy čeká Scoop první živý set. Na Sedmičce se totiž představí v celkem vybrané společnosti, a to po boku Spy a Candy. Další šanci vychutnat si sílu a energii hardcore punk v podání téhle party pak budeš mít 22.07.2023, kdy zadrtí v jižních Čechách v rámci nadupaného Evil Festu. Tak a teď už všeho nech a vypusť tuhle bestii z klece. Bude to velká paráda.