Tak a je tu další z restů, další věc s poněkud delším odstupem od data vydání. Ale co už, tohle za to prostě stojí. Řeč tady je a bude o debutovém albu Koniec sosu tysi​ą​ca wysp od polské formace Atol Atol Atol. To vyšlo už v dávných časech loňského září, a to jako digitál s poslechem klasicky na bandcampu, jako kompaktní disk pod křídly Gustaff Records a rovněž jako kazeta, za níž stojí Larmö Records. Deset tracků, stopáž kolem třiceti pěti minut a k tomu otevřená ústa. V hlavě pak otázka, co to jako sakra je.

Je to totální divnost a šílenost. Je to pokroucené, zkřivené a zamotané. Je to něco, co budeš milovat nebo to nepochopíš. Nebo možná obojí dohromady, kdo ví. Rozhodně je to neskutečné. Při prvním poslechu jsem trochu kroutil hlavou a vlastně jsem to asi celé nějak nepobíral. Někdy až do zbláznění zvláštně repetitivní pasáže, jindy minimalistický podkres s nervy drásajícím klepáním a střídajícími se vokály, a pak taky směs nejrůznějších zvuků, schovaná za hlukovou vazbu. Můžeš z toho mít klidně nějaký ten tik, případně i třes. Stejně jako si to můžeš zkusit nacpat kamkoliv, nikam to vlastně nebude patřit. I v tomhle případě platí, že to musíš slyšet, prožít a hlavně zažít. Musíš toho být součástí. Nasednout na ten správný poryv větru a pak už se jen nechat unášet.

Atol Atol Atol přináší něco úplně jiného, něž co znáš. Něco odlišného, nad čím si budeš lámat hlavu, ale jen do doby, než to lámaní přestane být slyšet. Myslím si, že tenhle debut rozhodně není deska na první dobrou. Po prvotním šoku a nevěřícném výrazu přichází přehrávání jednotlivých melodií a neutuchající chuť si některé části dopřát ještě jednou. Nebo nejlépe víckrát, tady to opravdu neomrzí. No a až zjistíš, že už se nemůžeš odtrhnout, tak seš doma, o tohle celou tu dobu šlo. Je jedno, jestli nechceš nebo nemůžeš odejít, výsledek je stejný. Tahle nahrávka si Tě prostě navnadila a pak pořádně zasekla. To je celé. A celé se to dá i shrnout slovy samotné kapely, kdy ptáci napodobují telefon, který se vydává za žáby. Že to nedává smysl? Ale dává, musíš jen trochu popustit uzdu své fantazii. Pak bude všechno v naprostém pořádku. Pak nastane Koniec sosu tysi​ą​ca wysp.