Drnčení okenních tabulek v baráku přes ulici a tlak na bubínky tak mocný, až je potřeba se opřít. No, ne jakože fakt, tak to prostě je a neuděláš s tím nic, ani kdyby ses na hlavu postavil. Dámy a pánové, to jsou ŁŪT. Zároveň je to jeden z mých dalších restů, který mě totálně dostal. Tohle jméno jsem několikrát zaznamenal na různých akcích, ale vlastně jsem mu moc nevěnoval pozornost. Taková ta klasika, kdy jsem věděl, že kapela existuje, že je z jižních Čech a že nejspíš valí nějakou tu lehce bahenní lázeň. Když jsem se ale pak dostal k poslechu, spadla mi čelist a třásly se mi ruce. Je to tak moc dobrý, až z toho mrazí a tuhne krev v žilách. První nahrávku ŁŪT vypustili v červenci letošního roku, jedná se o s/t album a najdeš na něm čtyři skladby, které dají dohromady skoro půlhodinu. Deska vyšla digitálně, poslech k dispozici klasicky na bandcampu, a vyjde na začátku příštího roku taky jako kazeta pod křídly legendární „značky“ NAAB. A najdeš tam taky temnotu, která se táhne tak pomalu, až je to místy k nevydržení. Hodně nahlas, hodně pomalu, hodně rozervaně. Naprosto paráda, která Tě odzbrojí a rozseká. Už s prvními tóny se propadneš do hluboké bažiny a nebudeš z ní chtít vylézt. A i kdyby si chtěl, tak to nepůjde, protože Tě nepustí. Do hromových kytar a burácení bicích se tu a tam ozve nějaký ten bolestný výkřik, co jen podtrhne už tak tíživou atmosféru. Stejně jako občasné synth prvky. Paráda, neskutečná paráda.

Následně jsem moc možnost vidět ŁŪT na živo a musím říct, že všechno, co bylo na desce, nabralo tváří v tvář ještě větší intenzitu. A fakt drnčely okenní tabulky i s rámy, až jsem měl pocit, že se všechno rozletí na kusy a zbude jen popel a prach. Že se svět rozerve na několik částí a odevšud bude stoupat kouř. Že všechno pohltí tma a už nepřijde svítání. Neskutečný zážitek, po němž jen tak neusneš. A samozřejmě mocný tlak, který snad i testoval, co se dá vlastně ještě snést a vydržet.

No a aktuálně tahle trojice představila svoji novinku, kterou je splitko s další z jihočeských kapel, a to konkrétně s blackmetalovou smečkou NĀV. Dva vály na každé straně, stopáž v každém případě devět minut a opět cesta do hlubin temnoty skrze všechno, čeho se můžeš bát. NĀV si střihli dva covery, jeden od Plastiků, druhý od Dagmar Andrtové-Voňkové. ŁŪT přidali další dva očíslované songy a všechno je tudíž připraveno na zničení všeho živého. Intenzita a naléhavost, která se z téhle split nahrávky valí je nevídaná. Místy je to celé tak moc nepříjemné, že se až napínají žíly k přetrhání. Obě dvě kapely jdou do hloubky a nebojí se zašpinit. Obě dvě formace servírují zkázu po svém, ale v obou případech to bude skutečně bolestivé. Tahle deska Tě vezme s sebou na pořádně temnou procházku, z níž Ti zůstanou vyvalené oči. I aktuální novinka je v digitální podobně k poslechu na bandcampu, a i tahle novinka se objeví na kazetě pod křídly NAAB. Takže, jestli máš chuť na hodně strhující zážitek, který Tě dokope až na samou hranu toho, co je ještě možné vstřebat, tak se toho po hlavě pusť. Pár nádechů, pár výdechů, pak zavřít oči a vykročit. To bude pro začátek stačit.