Při bloumání v hudebních krajinách se občas uchýlím k něčemu, co není tak úplně můj šálek nebo si zkouším, jestli se v jiných případech změnilo něco u věcí, které mě v obecné rovině nijak moc nebraly, případně neberou. A beatdown je jedna z těch věcí, která mě svým zvláštním způsobem přitahuje, ale na druhé straně si nejsem jistý, jestli rozumím obsahu a občas i sdělení. Takže i do těhle vod tu a tam zabrousím, za což může zejména kalifornská parta Sunami. Musím proto přiznat, že mě vlastně kolikrát naprosto dostávají pomalé a heavy party, po nichž se zatřese zem, ale protipólem toho celého je zase za mě až přehnaná agrese a gangsterská image na způsob GTA. Jasně, chápu, že mosh, circle pit, stage diving apod. k tomu patří, kdy můžeme říct, že tady má beatdown stejné nebo minimálně hodně podobné kořeny s hardcorem, ale v případě beatdownu je to celé občas dotaženo do naprostého absurdna. Private party, kam se jdou lidi pomlátit a něco jako ohlednuplnost a respekt zde neexistují, jsou už poměrně divným aspektem. Ano, bude se jednat nejspíš jen o část daného prostředí, ale kolikrát to všechno k jistému vyhrocení tak nějak směřuje. Možná i proto nedokážu brát beatdown nebo slam úplně vážně, ale rád se někdy touhle cestou vydám.

No, a tak se stalo, že jsem narazil na něco, co přesně balancuje mezi fascinací a láskou k tvrdým riffům a oním gangsta patosem a zápachem z fitka. Na něco, co mě dostává, ale zároveň u toho tak docela nezmizel lehounký úsměv. Řeč tady v tomhle případě je o britské partě Callout, která v říjnu loňského roku představila svoji aktuální nahrávku, jež nese název Power To Profit. Kromě digitální verze, kterou si můžeš dopřát na bandcampu, existuje taky kompaktní disk, pod nímž je podpis AAK Recrods. Čeká tady na Tebe neskutečný tlak a nekompromisní řežba, která Tě totálně rozseká. Pět tracků, stopáž na necelých dvanácti minutách a drcení všeho a všech. Takže, jestli nechat se semlít je Tvoje oblíbená kratochvíle, tak tady budeš jenom valit oči.

Callout se vrací po šestileté pauze a servírují zatraceně těžkotonážní, hrubý a zdrcující materiál, se kterým se nechceš potkat úplně tváří v tvář, protože by to pro Tebe s velkou pravděpodobností mělo fatální následky. Tahle britská formace do toho totiž jde tak brutálně, až praskají kosti. Povětšinou střední tempo, k tomu klasické stopky, obhroublý vokál a uši trhající breakdowny, co se zařezávají vážně hluboko. Callout umí zpomalit nebo spíše skoro zastavit opravdu mistrovsky a pořádně Tě vykoupou v bahně hutných rytmů. Masivní hluková stěna se na Tebe vždycky v jeden moment sesype s takovým rachotem, že nebudeš mít tušení, co se vlastně děje. A tlak na ušní bubínky je místy opravdu zničující. Právě tahle hrubost s občasnou trýznivě pomalou kadencí je to, co mě na Power To Profit nejvíc baví a čím se pro mě Callout lehce odlišují od jiných beatdownových uskupení.  Všechny ty momenty, kdy se ozve ohlušující rána a následuje jen dusivé odkapávání kytar, jsou naprosto strhující a abych řekl pravdu, takhle nějak bych si po hudební stránce ten beatown asi představoval. Něco jako mix hardcoru se sludgem okořeněný o totální surovost, z níž Ti jen cvaknou zuby.

K tomu ale nemůže chybět ani ten už zmiňovaný patos kolem, který mě svým způsobem baví svojí šablonovitostí. Chvílemi je to vlastně až úsměvné a možná se tím lehce vyvažuje výsledná hrubost. Něco na způsob toho, kdy chce být člověk drsný až na půdu a trochu to už přežene. Takže, i tady můžeš čekat úvodní zvolání ve stylu „název kapely bitch“ nebo „název kapely beatdown“, případně jinou variaci. Nesmí chybět ani dostatečný počet motherfuckers obratů, skladba na způsob Break Ya Neck a výhružný tón, který by si měl pamatovat každý a každá v hoodu. Podpořit to je dobré samozřejmě pořádně vyhrocenou a údernou grafikou, která nenechá nikoho na pochybách, že tohle je beatdown a jestli si nedá pozor, tak se se zlou potáže. Power To Profit se mi trefila do noty, kdy se absolutně vyžívám v těžkotonážnosti, ale i v ostatních aspektech tohohle stylu. V tomhle případě to sedí krásně a Callout se povedlo dotáhnout svoji hudbu skloubenou s projevem téměř k dokonalosti, kdy tady ten boj o hood doopravdy cítíš. Tak si natáhni kapuci, promni klouby a sleduj, co se bude dít.