Už nějakou dobu se můžeš na tuzemské scéně setkávat se jménem Knockout Booking, případně Knockout Records, které Prahu, ale ve své podstatě nejen ji, zásobuje kvalitní hudbou, a to zejména pokud jde o Oi! a street punk. Hudební záběr je tu ale o dost větší. Jestli se Ti už podařilo zavítat na akci, kterou má na svědomí právě Knockout, tak už asi víš, jak se věci mají. V opačném případě se určitě nech nalákat, protože to prostě stojí za to. O pořádání koncertů, vydávání hudby a radostí z ní, o politice, přátelství, přesahu a silných vazbách se rozpovídal Lukaso s Davidem, tedy dvě tváře, které za Knockoutem stojí. Jak je na tom lokální Oi! punková scéna nebo co všechno Tě v letošním roce v režii Knockoutu ještě čeká, i na to došla řeč. Celý rozhovor byl rozdělen na dvě části a Ty si aktuálně můžeš dopřát první z nich.

Ahoj, na začátek to bude asi úplný standard, představte, kdo stojí za Knockout Booking and Records, prosím.

Lukaso: Ahoj, jsme dva kamarádi, Lukaso a David, známe se pár let hlavně z dob, kdy David dělal produkčního v Klubu 007 a hrál v kapelách, na které jsem chodil (V.A.P., The Chancers). Po několika letech, kdy David byl mimo scénu, či spíš se pohyboval v jiných vodách, jsme se potkali a pravidelně setkávali v bistru, kde jsem pracoval a trávil dost času. Já jsem vášnivý sběratel vinyl desek, mám rád Oi! punk a další subkulturní odnože, dříve jsem dělal koncerty velmi sporadicky, většinou na své narozeniny jako takové setkáni s přáteli a nikdy by mě nenapadlo, že mě to v budoucnu bude hodně zajímat, až se to stane koníčkem a součástí mého života.

David: O tom, kým jsem, bych mohl napsat víc, ale rád se všem představím odkázáním na knížku Řekli nám, že motor shořel a nikam se neletí, která formou rozhovoru pojednává o mém životě.

Dalo by se říct, že jste poměrně novým promotérským kolektivem, tím myslím „značku“ Knockout Booking, byť aktivní jste už docela dlouho. Co Vás vedlo ke vzniku Knockoutu?

Lukaso: Při jednom setkáni se David svěřil, že by rád udělal po několika letech svojí oblíbenou kapelu Conflict v Praze, a ne úplně si věřil a nechtěl to dělat sám, spíš váhal. Já jsem ho v tom podpořil a navrhnul, že mu s tím pomůžu a rovnou z mé strany padnul nápad, když už dělat takovou známější a pro mě velkou kapelu, bylo by fajn to mít pod nějakým názvem nebo hlavičkou. V tu dobu jsem aktivně sportoval a chodil pár let na box, takže první, co mi proběhlo hlavou byl KNOCKOUT. A jméno bylo na světě. Když jsem si pak uvědomil, že se tak jmenoval jeden starší, již několik let nefungující label v Německu, tak David k tomu dodal BOOKING. Slovo dalo slovo a rovnou jsme založili i Facebook stránky, že bychom mohli časem dělat víc kapel. V tu dobu (při založení) jsem měl nabídku od kamarádky, jestli bych nechtěl pořádat Kanadskou kapelu Out of Order, což byl oficiálně první domluvený koncert před samotnými Conflict.

David: Založení Knockout Booking bylo dost spontánní a přesně tak, jak popisuje Lukaso. Jen malý detail ohledně koncertu Conflict, ten jsme pořádali vlastně tři, ještě s našim kamarádem Martinem, který je viděl naživo v Dublinu a oslovil mě. Já se pak svěřil Lukasovi a ten vymyslel to ostatní.

Když se nad tím tak zamyslím, tak mám dojem, že jedete takové dřevní oi!/klasický street punk nebo prostě standardní lopaťárnu. Je to záměr nebo Vás „trendy“ věci jako Conservative Military Image, The Chisel, Grade 2 atd., míjí řekněme náhodou? Asi by se i dalo čekat, že vzhledem k Vašemu zaměření zrovna tyhle kapely půjdou za Vámi.

Lukaso: Máme zásadní kritéria, musí nás ta kapela něčím oslovit jak hudebně, lidsky, názorově, někdy i tím, z jaké jsou daleké země a je to pro nás zajímavé. I když si něco z těch kapel, které si zmiňoval, rád osobně někdy poslechnu, tak jak píšeš, míjí nás to, a neděláme nic účelově, co je zrovna trendy. Nechceme a nemáme ambice vyprodávat haly a dělat akce tipu sponzoři atd. Máme rádi klubovou scénu a menší fesťáky. Kolikrát je to souhra náhod, známe se s hodně lidma, co mají víc kapel nebo nějakou doporučí, dost se ozývají i kapely samy. Spolupracujeme s pár diy bookingama a lidma, je to vše na bázi přátelských domluv a doporučení, někdy i sami oslovíme kapely, zda by měly zájem tady zahrát. Někdy, a kor v letních měsících, jezdí mnoho kapel křížem krážem po Evropě a člověk by nejraději udělal vše, těch nabídek je hodně a moc milé na tom je, že píší nám. Což nejde moc kapacitně, časově, a i kolikrát finančně vše zkoordinovat. Plníme si sny a občas tam střihneme kapelu, kterou bychom rádi sami slyšeli a doufáme, že se bude líbit i lidem, kteří chodí na naše akce.

David: Dramaturgii má na starosti vesměs Lukaso, já se starám o organizační věci a věřím mu, že nevybere nic, co by nestálo za to.

Možná mi to jen uniklo a možná nejsem sám, ale jaké je vlastně propojení mezi Knockout Booking/Records a Vagabund Shopem?

Lukaso: Rád Ti to vysvětlím. Vagabund shop je distribuce merche a muziky s občasnými koncerty. Dělá to náš dobrý kamarád Tomáš se svojí ženou Terkou, a vlastně si tím tak vzájemně pomáháme a nebereme se jako konkurence. Chceme i tím propojením v rámci koncertů přátelům pomoci promovat shop. Také, a to je důležité, tyhle akce děláme na půl, takže,  když se to někdy nepovede, rozdělíme si finančně náklady a není to nic, co by nás všechny doslova zruinovalo. Řekneme si, „tak teď to úplně zrovna nevyšlo, přišlo méně lidí“, a jede se dál. Pro nás je to fakt koníček a radost. Hudba a vše, co k tomu patří. Samozřejmě, nikdo nechce prodělávat velké peníze, ale zatím to nějak jde a řekl bych teď, že zrovna ten start 2024 se hodně povedl.

Když jsme u těch vazeb, dá se říct, jak moc propojená je evropská oi! punková scéna, jak silné jsou Vaše zahraniční vazby, třeba i s ohledem na koncertní činnost?

Lukaso: Máme to vše na přátelské úrovni s lidmi v kapelách a diy promotérech (to je hrozný slovo :- )). Vazby máme v různých částech Německa např. Berlín, Hamburg, Dráždany, Jena… v Anglii, Francii, na Slovensku, ze vzdálenějších zemí např. Kanada, a tam nás baví hodně kapel a pojí přátelství. Neradi bychom na někoho zapomněli – zkrátka děkujeme všem za přátelství a vzájemnou oboustrannou důvěru. Spíš bych se pozastavil nad tím, co tu u nás v ČR nevídáme moc často nebo to už vnímáme jinak, ale dost lidí z různých kapel aktivně sami pořádají akce, což je super a moc tomu fandíme. Propojení a united bych viděl v tom, že nás i často zvou, ať přijedeme za nimi nebo se občas ty koncerty snažíme koordinovat při turné kapel tak, aby to dávalo smysl a pomohli jsme. Moc si vážíme všech reakcí a ohlasů, stejně jako přátelství a dobrých referencí typu „doporučili nám vás naši kamarádi nebo kapely, jelikož byli spokojení po všech stránkách s tím, co jste dělali.“ Nebo když si kapela chce znovu zahrát v Praze. Tohle slyšet je úplně nejvíc a zároveň je to hnací motor a dodává to chuť posouvat se dopředu.

Slyšel jsem historku o tom, že Spicy Roots si na svůj pražský koncert loni v březnu, který proběhl pod Vaší taktovkou, přivezli poměrně narvaný fan bus z Německa. Věděli jste, že to takhle kapela má nebo to pro Vás bylo překvapení?

Lukaso: To je spíš otázka na Davida, který se zná osobně se zpěvákem Manuelem a chtěl jim uspořádat za sebe koncert v Praze. Nicméně, je to pravda a kapela udělala svůj tour bus a přivezla si fanoušky, kteří nakonec svojí návštěvou zachránili celý koncert a vytvořili jedinečně skvělou atmosféru :-). Věděli jsme o tom dopředu a pomáhali zařizovat ubytování po víc jak 50 lidí :-).

David: Ano, je to tak. Manuelovi jsem napsal, že bychom jim rádi v Praze po letech uspořádali koncert a on i kapela byli nadšení. Až tak, že spunktovali akci Ska busem do Prahy, a když měli vše dohodnuté, požádali nás o pomoc s ubytováním. Bylo to asi dva měsíce dopředu, já jsem obvolal pár hotelů a vše vyšlo.

Mimochodem, letos máte Spicy Roots na seznamu taky, očekáváte tedy zase fanouškovský výlet 🙂 ?

Lukaso: Říkali jsme si po minulém super vystoupení, proč to nezopakovat. A hlavně, kapela slaví výročí 30-ti let na scéně a rovnou s chystanou novou deskou, takže třeba ji přivezou s sebou. Novinka také bude v tom, že letos budou mít předkapelu, pražské ska Discoballs. Výlet fanoušku očekáváme, kapela i tentokrát chystá tour bus :-). A snad také dorazí lidi z Prahy, i když je tenhle víkend hodně zajímavých hudebních lákadel i jinde.

David: Tentokrát si kapela zařizuje hotel sama i pro fanoušky, a tak to pro nás bude o mnoho jednodušší.

Loni proběhlo pod hlavičkou Knockout Booking nebo Vagabund Shop, i proto tady byla ta otázka na propojení těchto dvou subjektů, poměrně dost akcí, a i letošní rok vypadá dost nabitě. Jak moc dopředu akce řešíte a dá se to vůbec nějak zobecnit nebo je to hodně individuální?

Lukaso: Loňské propojení s Vagabundem bylo takové spontánní a vyplynulo z přátelství. Letos už cíleně některé akce děláme společně a občas se stane, že některé kapely napíšou jak Knockout bookingu, tak i Vagabund shopu. Třeba konkrétně lednový koncert německých East end chaos, se kterými přišel Tomáš. Kapela psala původně jemu a já se toho po pár měsících chytil a náhodně se ozval kamarád Marcus z druhé kapely Brechraitz, že pojedou s nimi mini tour. V tu chvíli jsem byl už rozhodnutý do toho jít a bylo to neuvěřitelné, protože za nimi přijelo přes 50 lidí jako suport na pražský koncert, i den před tím do Berlína a byla to jízda a výborná atmosféra 😊. Hodně sleduji různé stránky a kapely, co se kde děje. Když vidím něco o chystaném turné nebo už mají kapely domluvenou šnůru nebo hledáme koncert, přeci jenom zkusím napsat a domluvit se. Někdy to nevyjde, případně jsme v kontaktu a domluvíme jiný termín, který vyhovuje všem. Je to hodně 50 na 50, něco domluvené předem a něco vyplyne samo, či na různá doporučení. Spíš je mi líto akcí, které musíme odmítnout. Někdy se nám sejdou tři během měsíce, a to už je na nás moc po všech směrech. Hlavně jsme si vědomi, že dost lidí nemá kapacitu chodit častěji na koncerty. Dost akcí se nahromadí v průběhu roku tím, že nám píše hodně lidí a stává se třeba, že se ozve i kapela, o které dlouho přemýšlím, že bych ji oslovil a rád bych sám na ni někam vyjel do zahraničí. Uzavřel bych to tím, že to, co děláme nás baví a rozhodně s tím nehodláme přestat. I když se to někdy finančně nepovede tak, jak by mělo, své závazky a domluvy plníme a kapelám vždy zaplatíme co se dohodne!

Pokud byste měli vybrat z Vašeho seznamu koncertů na letošní rok tři akce, na které byste chtěli pozvat a vypíchnout je, o jaké akce by se jednalo a proč zrovna tyhle?

Lukaso: To je, ale pěkně záludná otázka :-). Já se těším úplně na vše, co děláme a vkládáme do toho stejnou energii. Spíš bych vypíchnul dvoudenní akci SHARP FEST, která bude v Klubu 007. V pátek zahrají tři a v sobotu čtyři kapely a váže se k tomu i bohatý venkovní program, kde bude DJs stan, občerstvení a hlavně, co bych chtěl vyzdvihnout, spojili jsme se po vzájemné domluvě s partou, která dělá Football Against Racism, takže od odpoledne budou na okolních hřištích probíhat turnaje. V červenci mě čeká jeden životní milník a oslava 40tin, a k tomu se váže narozeninová akce a rovnou s jednou legendou z UK – Hard Skin, takže na to se taky nejvíc těším :-).

David: Tak já vypíchnu dva koncerty Conflict, které se  mají odehrát v podstatě po sobě na Sedmičce. Ten druhý s Eye for an Eye bude podle mě luxusní. A také bych udělal reklamu koncertu 999, který proběhne v červnu. A ještě taky koncert Nonconformist na 007.

Některá zahraniční jména se na Vašich koncertech opakují. Stojí za tím třeba jistá chemie mezi Vámi a lidmi z takových kapel nebo je to čistě o pocitu radosti z hudby, o tom, že jste byli spokojení s průběhem koncertu v minulosti? Nebo jsou to všechno spojené nádoby a jedno bez druhého nejde dohromady?

Lukaso: Přesně jak píšeš, je to chemie, přátelství, že nás baví jejich hudba, hraje v tom roli více věcí, i takový vzájemný support a symbióza. Ačkoliv jsme z jiných zemí, víme o sobě a máme mezi sebou hezké vztahy. Je velmi těžké napsat a říct oblíbené kapely. Všechny, co pořádáme, mě baví a jsme v rámci možností v kontaktu a děkuji všem za jejich milý a fajn přístup. Zmíním třeba pro mě srdcové kapely Red bricks, The Bois, Fatal Blow a z domácí scény mám rád hodně Aculeos, Crossczech a Rozruch! Jedno bez druhého nefunguje, jsou tam všechny aspekty od radosti a kontaktu, až po přátelství. Vždycky tam bude víc než hudba.

David: Na námi pořádaných koncertech vzniká přátelská vazba mezi námi a kapelami. Snad je to i proto, že se snažíme všechno dělat pořádně a dobře od A do Z.

Koncerty pořádáte výhradně na strahovské Sedmičce nebo na Půdě v Eternii. Jiné prostory Vás nezaujaly, proč tomu tak je? Nebo jde prostě o symboliku a vztah k místu?

Lukaso: Klub 007 Strahov je pro nás základna a druhý domov, já tam chodím od roku 98 na akce. Pamatuji si jako by to bylo včera, když jsem tam tehdy chodíval s partou lidí na hip-hop a rap DJ akce. No, a jednou jsem šel sám, spletl se a byla tam živá punkrock kapela, což mě tak uchvátilo, že jsem si tenhle styl a jeho různé další odnože oblíbil, že už nebylo cesty zpět a trvá to do dnes. Pardon nechal jsem se trochu unést. Místo na Strahově máme moc rádi, ať už tím, že jsme tam prožili kus života a stále tam chodíme, tak i tím, že chceme klub podporovat, jak to jen jde. Je to pro nás základna, domov, DIY místo, dobře strategicky dostupné, nájem v pohodě, super produkční, zázemí a celá crew. Eternii – půdu jsme v minulosti využili jako místo na akce na poslední chvíli v rámci podpory kapel při tour, kdy bylo zrovna plno v Klubu 007 Strahov. Kolikrát jsme usoudili, že menší prostor bude lepší a bude mít svoji atmosféru, která do toho všeho zapadá, a chtěli jsme místu konání trošku pomoci :-).

David: Na 007 jsem pracoval v letech 2002 – 2007 jako produkční, takže tam mám trvalou vazbu. Chodil jsem tam na akce už od svého teenage věku, a i tam posléze akce pořádal. První koncert, který jsem tam dělal v roce 1995, to mně bylo 19, bylo vystoupení anglické skupiny Schwartzeneggar, a díky klávesistovi Markovi Pickstonovi jsem se vlastně dostal až ke Conflict. Měsíc po koncertě mi od něj přišel do schránky dopis, že se mu v Praze moc líbilo a jestli někdy pojedu do UK, tak ať mu dám vědět. Já jsem tam ještě v to léto vyrazil, setkali jsme se v Manchesteru a dohodli tam, že až přijde čas, tak uspořádám v Praze koncert Conflict. To se povedlo až v roce 2002 v Akropolis.

Aktuální seznam koncertů Knockout Booking najdeš na FB: https://www.facebook.com/knockout.booking/events